Cimer ve Bimer Başvuru Nasıl Yapılır? (Şikayet, Bilgi Edinme, İhbar, Görüş Öneri, İstek)

20 Kasım 2006 tarihinde resmi gazete yayımlanarak çalışmalarına başlayan CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) vatandaşların şikayetlerini, bilgi edinme taleplerini, ihbarlarını, görüşe ve önerilerini ve isteklerini cumhurbaşkanlığına iletebilmelerine imkan tanıyor. Bazı vatandaşlar CİMER üzerinden oluşturulan taleplerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görüldüğünü düşünsede bu imkansız bir durumdur. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) günde binlerce talebin çözümlenmesi için mücadele eden bir web servisidir. Yurttaşlar CİMER web sitesine erişerek taleplerini kolaylıkla iletebilmektedir. CİMER e-devlet ile kullanılabildiği gibi web sitesi üzerinden vatandaşlık bilgilerinin teyiti ile de kullanılabiliyor. Ayrıca telefon üzerinden başvuru yapmak isterseniz ALO 150 Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi hattını arayabilirsiniz.

Ülkemizde başkanlık sistemine geçilmesiyle birlikte Başbakanlık kalktığı için BİMER talepleri de artık CİMER üzerinden alınmaya başlandı. Ancak vatandaşlar genellikle BİMER olarak telaffuz etmeye devam ediyorlar. Bizde BİMER şikayet başvurusu nasıl yapılır? sorusuna yanıt arayanlar için BİMER servisinide yazımızda bu kısıma kadar kullanmış olduk.

Cimer Nedir ? Ne İş Yapar ?

Cimer vatandaşın taleplerini inceleyerek bu talepleri ilgili mercilere ulaştırır ve bu merciler taleplerin çözümü için uğraşır. Örneğin; herhangi bir hastanede yaşadığınız bir sorun için şikayetçi olmak istiyorsunuz, bu durumda CİMER üzerinden durumu Sağlık Bakanlığına iletebilirsiniz. Sağlık Bakanlığı ise bulunduğunuz ilin ya da ilçenin sağlık müdürlüğüne talebinizi iletir. (ilçede iseniz il sağlık müdürlüğüne gider, il sağlık müdürlüğüde ilçe sağlık müdürlüğüne iletir)

CİMER Şikayet Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vatandaşlar BİMER şikayet nasıl yapılır? diye aratsalarda biz CİMER şikayet başvurusu nasıl yapılır sorusu üzerinden sorunuzu yanıtlandıracağız. Öncelikle cimer.gov.tr web sitesine erişerek e-devlet ile ya da vatandaşlık bilgilerinin teyiti ile sisteme erişiyoruz. Yukarıdaki görselde görüldüğü üzere giriş detaylarına yer verilmiştir. Her iki şekilde de aynı başvuru ekranına ulaşacaksınız. Buradaki amaç sadece giriş alternatifi sunarak vatandaşın işini kolaylaştırmaktır.

İstek, görüş öneri, ihbar, şikayet ve bilgi edinme hakkı taleplerinizi bu ekran üzerinden ileteceksiniz. Bilgileri eksiksiz bir şekilde girdikten sonra “İLERİ” butonu ile talebinizi yazacağınız bölüme ulaşacaksınız.

Talebinizi 1500 karakteri geçmeyecek şekilde “METİN” bölümüne yazınız. Varsa eklemek istediğiniz görselleri “Dosya Seçiniz” butonuna tıklayarak ekleyiniz. İşlemlerinizi tamamladıktan sonra “İLERİ” butonuna basarak son aşamaya geçebilirsiniz.

Bu ekranda bilgilerinizi ve talebinizi görmektesiniz. Son olarak burada eksik ya da yanlış bir cümleniz var mı diye kontrolünüz için onayınıza sunulmaktadır. Eğer onay vererek talebinizi ilgili kuruma iletmek istiyorsanız “YASAL BİLGİLENDİRMEYİ OKUDUM, KABUL EDİYORUM” diyerek “BAŞVURUYU TAMAMLA” butonuna basabilirsiniz. Başvuru sonucunda hem mail bilgilendirmesi gönderilecek, hem de cimer başvuru sorgulamanız için talep numarası ekranda gözükecektir.

CİMER Başvuru Sorgulama

Cimer başvurunuzu sorgulamak, başvurunuzun durumunu öğrenmek için; cimer.gov.tr üzerinden başvuru yaparken olduğu gibi, e-devlet aracılığıyla ya da anasayfada ki vatandaşlık bilgilerinizi teyit ederek giriş yapmalısınız. Akabinde aynı başvuru ekranını göreceksiniz; ancak bu sefer sağ üst bölümde bulunan “Başvurularıma Git” bölümünden daha önce oluşturduğunuz başvuruları görebileceksiniz.

CİMER’e Neler Şikayet Edilir?

Aslında CİMER sadece şikayetlerin iletildiği bir servis değildir. İsteklerinizi, görüş ve önerilerinizi, ihbarlarınızı ve bilgi edinme hakkınızı içeren tüm taleplerinizi CİMER’e iletebilirsiniz. Yani kısacası vatandaşlık sorumluluğunuz kapsamında sizi ilgilendiren birçok şeyi CİMER’e iletebilirsiniz.

CİMER Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Cimer’e yapılan “Bilgi Edinme Hakkı” talepleriniz kanun gereği 15 iş günü içerisinde yanıtlandırılıyor. Bilgi Edinme Hakkı dışındaki tüm talepleriniz 30 iş günü içerisinde yanıtlandırılmaktadır. Ek olarak; CİMER şuan 19 gün olan ortalama yanıt süresini 15 güne düşürmüş durumda. 2020 yılında başlayacak olan Devlet Arşiv Veri Merkezi projesi çalışmaları ile ortalama yanıt süresinin 10 güne kadar düşürülmesi planlanıyor. Devlet Arşiv Ağı projesi ile dijital ortamda oluşturulan belgelerin depolanması sağlanacağı için e-devlet faaliyetleri ve diğer dijital işlemler hız kazanacak ve devlet tarafında işler daha pratik hâle gelecek.

CİMER’e Kimler Talep İletebilir?

Yurt içinde ve Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, mavi kartlılar ile birlikte karşılıklılık ilkesine bağlı olarak yabancılarda Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine başvuruda bulunabilir.

CİMER Başvurumu Nasıl İptal Ederim, Silerim?

Merak edilen diğer sorular ise: “Cimer Şikayetimi Nasıl Silerim?”, “Cimer Başvurumu Nasıl İptal Ederim?”, “Cimer Talebimi Nasıl Kapatırım?” eğer sizde bu soruları ya da benzerlerini soruyor iseniz cevabımız; başvurularınızı geri çekmek istiyorsanız yeni bir başvuru kaydı oluşturmanız gereklidir. Başvuru silme başvurunuzu oluştururken “METİN” içerisine; iptal etmek istediğiniz başvuruyu oluşturma tarihini, başvuru numarasını ve başvurunuzu iptal etmek istediğinizi yazarak CİMER’e iletiyorsunuz. Yasalar gereği bu talebinizde en geç 30 iş günü içersinde yanıtlanacaktır.

Ek olarak merak ettiğiniz soruları ya da yazımızda eksik veya yanlış kısımlar tespit ettiyseniz yorum üzerinden iletebilirsiniz.

Yazar

Geleceği düşünür, planlar ve hayata geçiririm.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok