2023 En İyi Mobil Web Tarayıcıları

2023 En İyi Mobil Web Tarayıcıları, Web tarayıcısı, tüketicilerin internete erişim için en yaygın yolun şüphesiz başında gelir. Web tarayıcılarının gelişimi, birçok geleneksel “kalın istemci”nin (yalnızca yerel sistemlerde dağıtılan) yerini alan, günümüzde bildiğimiz tarayıcıyla sonuçlanmış, bu da kullanışlılığını ve yaygınlığını artırmıştır.

Web tarayıcısı, web sunucusuna erişim sağlayan, ağ isteklerini URL’lere ileten, kaynakları alıp etkileşimli olarak gösteren bir uygulamadır. Firefox, Google Chrome, Safari, Internet Explorer ve Opera, şu anda mevcut olan en yaygın kullanılan web tarayıcılarından bazılarıdır.

Çapraz Tarayıcı Uyumluluğunun Önemi

Son birkaç yılda uygulamaların çapraz tarayıcı uyumluluğunu test etmek popülerlik kazanmıştır ve bunun için sağlam bir neden bulunmaktadır. Teknoloji hızla evrildikçe, insanlar aynı hızda evrilmemektedir. Önemli bir sayıda insan değişime direnç gösterir veya daha doğrusu, “teknolojilerini güncellemekten kaçınırlar.”

Bu durumda, çapraz tarayıcı uyumluluk testi, hiçbir tüketici geride bırakılmaz veya olumsuz bir deneyim yaşamazsa emin olur. Google Chrome ve Mozilla Firefox gibi tarayıcıların pazar hakimiyetine rağmen, hala bu tarayıcıların eski sürümlerini veya diğer tarayıcıları kullanan insanlar bulunmaktadır. Ancak, bu kişilerin sayısı göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Tüm tarayıcılar ve cihazlar aynı ayarları kullanmaz; bu nedenle tarayıcı uyumluluk sorunları farklı derecelerde ortaya çıkar. Bu fark, tarayıcılar ve cihazlar arasında uygulama homojenliğinin eksik olduğu gözlemlenebilir. Tüm potansiyel kullanıcıların uygulamanın işlevselliğine erişim sağlamasını tercih edersiniz.

İşte tarayıcı uyumluluğu testinin neden önemli olduğu. Eğer web siteniz birden fazla platformda ve tarayıcıda test edilip hata ayıklanmazsa, tüm bu platformlarda aynı şekilde çalışmaz, bu da kullanıcıların frustrasyon yaşamasına neden olur ve işinize olumsuz etki eder.

2023 yılında dünya genelinde en popüler işletim sistemi olan Android’in pazar payı tüm platformlar ve cihazlar için %43,43 olarak kalmıştır. Onu %28,79 ile Windows ve %17,63 ile iOS izlemektedir.

Ancak, mobil cihazlar için Android’in pazar payı 2022-23 Haziran döneminde küresel olarak %70,79’dur. Diğer yandan, iOS’un payı %28,44’tür ve onu %0,38 ile Samsung işletim sistemi izlemektedir.

Android cihazlarda optimal çapraz tarayıcı testi yapabilmek için 2023’te tarayıcı pazar payını bilmek önemlidir, böylece hangi tarayıcıları test etmeniz gerektiğini bilirsiniz.

2023 yılında Android için En İyi 7 Tarayıcı

2023 En İyi Mobil Web Tarayıcıları

1 – Google Chrome – 2023 En İyi Mobil Web Tarayıcıları

Çoğu Android kullanıcısının Android cihazlarında önceden yüklü olan Google Chrome’u tercih etmesinin nedenlerinden biri, bu tarayıcının güçlü ve kullanıcı dostu olmasıdır. Google gibi saygın bir teknoloji şirketi tarafından geliştirilmiştir.

Avantajlar:

  • Chrome, kullanıcı verilerini (şifreler gibi) korumak için sandboxing, izolasyon gibi sofistike teknolojileri içerir. Ayrıca, kullanıcının gezinimini diğer cihaz kullanıcılarından gizli tutan bir gizli modu vardır.
  • Varsayılan olarak eklenen uzantılara ek olarak, Chrome’un işlevselliğini genişletmek için yüklenebilecek bir dizi ek uzantı sunar.

Sınırlamalar:

  • Ek özellikler deneyseldir, bu yüzden bunları kullanmak veri kaybına veya önceki yapılandırmaların kaybolmasına neden olabilir.
  • Bellek tüketimi yüksektir, bu da cihazı yavaşlatabilir.
  • Entegre bir reklam engelleyici yoktur, bu nedenle kullanıcıların üçüncü taraf bir uzantıyı yüklemesi gerekir.
  • Chrome’un gezinmesi genellikle özel değildir ve Google kullanıcılarını izler.

2023 En İyi Mobil Web Tarayıcıları

2 – Firefox – 2023 En İyi Mobil Web Tarayıcıları

Firefox, Google Chrome ile sıkça rekabet eden diğer bir tarayıcıdır.

Avantajlar:

  • Firefox, gizlilik ve güvenlik konusunda vurgu yapar. Kullanıcıların çevrimiçi etkinliklerini şifreler ve IP adreslerini gizlerken kullanıcılara VPN içerir.
  • Kullanıcıların gezinme geçmişini izlemesini engelleyen bir izleme engelleyici içerir. Sekme yönetimi ve sade arayüz gibi özelliklerle hız ve performansıyla ünlüdür.

Sınırlamalar:

  • Firefox’un temel bir kısıtlaması, belirli web siteleriyle uyumsuz olmasıdır. Bu, kullanıcıların gezinme özgürlüğünü kısıtlayabilir.

2023 En İyi Mobil Web Tarayıcıları

3 – Microsoft Edge – 2023 En İyi Mobil Web Tarayıcıları

Microsoft Edge, Microsoft tarafından geliştirilen ve ilk kez 2015 yılında yayımlanan bir web tarayıcısıdır. Windows 10 için varsayılan tarayıcıdır ve Android ve diğer platformlar için de mevcuttur.

Avantajlar:

  • Microsoft Edge’in anahtar özelliklerinden biri, yeni bir düzenleme motoru olan EdgeHTML kullanılarak elde edilen hız ve performanstır. Ayrıca, sekme yönetimi, uzantılar ve sade arayüz gibi özellikleri destekler, bu da hem yeni başlayan hem de deneyimli kullanıcılar için kullanımı kolay hale getirir.
  • Performansının yanı sıra, Microsoft Edge güvenlik ve gizliliğe büyük önem verir. Phishing ve kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma sağlamak için Microsoft Defender SmartScreen gibi özellikleri içerir ve güvenli gezinme için HTTPS şifrelemeyi destekler.
  • Microsoft Edge, web sayfalarını işaretleyip diğerlerle paylaşma gibi üretkenlik özellikleri sunar ve OneDrive ve Office gibi Microsoft’un üretkenlik araçları ile entegrasyonu gibi özellikleri destekler.

Sınırlamalar:

  • MS Edge uygun bir seçenek olsa da, rakiplerine göre uzantılar açısından eksiktir.

2023 En İyi Mobil Web Tarayıcıları

4 – Opera – 2023 En İyi Mobil Web Tarayıcıları

Opera, hem özellik açısından zengin hem de oldukça hızlı bir tarayıcı istiyorsanız iyi bir seçenektir.

Avantajlar:

  • Yapışkan reklamları etkili bir şekilde kaldıran yerleşik bir reklam engelleyiciye ve gizliliğinizi ve güvenliğinizi artıran yerleşik bir VPN’e sahiptir.
  • Yapay zeka tarafından belirli ilgi alanlarınıza göre özelleştirilmiş haber beslemesi sunar. Gece modu gibi ek erişilebilirlik ayarları gibi ek erişilebilirlik ayarları bulunmaktadır.

Sınırlamalar:

  • Firefox gibi, Opera da özelleştirme seçeneklerinden yoksundur ve bazı web siteleri üzerinde iyi yüklenmez.

2023 En İyi Mobil Web Tarayıcıları

5 – Brave – 2023 En İyi Mobil Web Tarayıcıları

Brave tarayıcısı, Android cihazlar için en güvenli tarayıcıdır.

Avantajlar:

  • Geliştiricilerinin misyonu, en yüksek düzeyde internet gizliliği sağlamak ve büyük teknoloji şirketlerinden daha fazla koruma sunmaktır. Kullanıcı verilerinin web siteleri tarafından toplanmasını engelleyen bir reklam engelleyiciye ve çerez engelleyiciye sahiptir.
  • Chrome ve Firefox’a göre daha güvenlidir, sağlam gizlilik politikası ve birden fazla dijital güvenlik önlemi sayesinde. Uygulama kapatıldığında tüm gezinme verileri silinir. Entegre bir şifre yöneticisi vardır ve tercih ettiğiniz arama motorunu (MS Edge, Chrome, Firefox, DDG vb.) seçme olanağı sunar. Eğer Chrome’dan geçmeyi düşünüyorsanız, bu mükemmel bir alternatiftir.

Sınırlamalar:

  • Banner reklamları alabilirsiniz, bunlar Brave’ın operasyonlarını finanse etmek için geliştiricileri tarafından kullanılır. Görece yeni bir hizmet olduğu için özelleştirme eksikliğine ve daha az özelliğe sahiptir.

2023 En İyi Mobil Web Tarayıcıları

6 – Samsung Internet Browser – 2023 En İyi Mobil Web Tarayıcıları

Samsung Internet Tarayıcısı, interneti gözatırken gizliliğinizi ve güvenliğinizi korur. Web içeriği engelleme filtreleri sunar.

Avantajlar:

  • Sık ziyaret ettiğiniz bir web sitesine hızlı erişim sağlayan kişisel bir video asistanı içerir.
  • Menüyü özelleştirme ve Çevirmen gibi eklentiler sunar.
  • Reklamların ve çerezlerin erişimini engelleyebilir, güvenlik ve gizlilik, korunan gezinme ve içerik engelleyiciler sunabilir.

Sınırlamalar:

  • Samsung Internet Tarayıcısı diğer web tarayıcılarıyla uyumsuz olabilir.

2023 En İyi Mobil Web Tarayıcıları

7 – Dolphin – 2023 En İyi Mobil Web Tarayıcıları

Dolphin, oyun odaklı özellikler sunan popüler bir Android tarayıcısıdır:

Avantajlar:

  • Kullanıcılara sezgisel jestlerle oyunları kontrol etme imkanı sağlayan Jest Kontrolleri.
  • Oyunları sesli komutlarla, ekrandaki klavye yerine sesli komutlarla kontrol etme imkanı sağlayan Dolphin Sonar. Flash içeriği desteği – Birçok eski çevrimiçi oyun hala Flash ile tasarlanmıştır ve Dolphin’in Flash içeriği gösterme yeteneği bu oyunları tarayıcıda oynamanıza olanak tanır.

Sınırlamalar:

  • Bu tarayıcı eski cihazlar için tasarlandığından, Android 7 ve sonraki sürümleri kullanan kullanıcılar sorunlarla karşılaşabilir. Ayrıca, bu listedeki diğer tarayıcılara göre en iyi kullanıcı deneyimini sunmaz.

Sonuç

Farklı web tarayıcılarının açık web standartlarını nasıl uyguladığındaki farklılık göz önüne alındığında, web geliştiricilerin uyumluluk sağlamak için çapraz tarayıcı testleri yapması gereklidir. Bu, tarayıcılar ve cihazlar arasında tutarlı bir kullanıcı deneyimi sunan tek yöntemdir.

Yazar

Yeni Medya Ve İletişim Uzmanı

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok