Alışveriş Sonunda Para Üstü Almayanlar Büyük Kayıp Yaşıyor!

1 Ocak 2005`ten itibaren Türk Lirasından(TL) 6 sıfır atılarak Yeni Türk Lirası (YTL) kullanılmaya başlanmıştı. 2009 yılından bu yana YTL’nin TL’ye dönüşümüyle birlikte 1 TL, 50, 25, 10 ve 5 kuruş hayatımıza girdi.Alışveriş perakende ve marketlerdeki gıda sektöründe yoğun olarak kullanılan küsüratlı kuruş fiyatları, kullanılan satış stratejisine bağlı olarak satıcıya büyük karlar sağlıyor. Çünkü satış fiyatı 4,90 olan gördüğümüz bir üründe, ürünü psikolojik olarak 1 TL daha aşağı almış gibi bir izlenim uyanıyor. Ancak kasaya gittiğimizde 5 TL uzatıyoruz ve verilecek 10 kuruşu küçük para olduğunu düşündüğümüzden paranın üstünü almıyoruz.

Ancak para üstü alınmadığında satıcı için haksız bir kar ve tüketici için gereksiz fazla ödeme oluyor. Artık satış yapan kişiler bu duruma o kadar çok alışkın ki  kalan tutarı talep ettiğimizde ya bize manalı bir bakış atıyor ya da “5, 10, 25, 50 kuruş hatta 1 lira kalmadı”  bahanesine sığınarak para üstünü vermiyor.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko’nun verdiği bilgiye göre; Son 1 yılda 86 milyon lira, son 5 yılda ise 340 milyon liralık kuruşlar kartlı ödemeler sayesinde kullanıcıların cebinde kaldı. Son 1 yılda 5.5 milyar adet kartlı ödeme yapıldı, bu işlemlerin yüzde 34’ünde yani 1.85 milyar adedinde fiyat küsüratı 10 kuruşun altında kaldı.

Peki bu durumu önlemek için ne yapılmalı?

Para Üstünüzü Çekinmeden İsteyin

Hele ki ekonomik krizin eşiğinde olduğumuz şu günlerde lütfen bir kuruşunuzu dahi çöpe atmayın. Eğer para üstü istemekten çekiniyorsanız kartla ödeme yapabilirsiniz.

Alışveriş sonunda verilen küçük para diye nitelendirdiğiniz kuruşları kumbarada biriktirdiğiniz de, sadece 1 ayda aylık elektrik veya su faturanızı karşılayabileceğinizi biliyor muydunuz?

 

 

Yazar

Bir insan.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok