Yıllarca kandırıldık! “Planlı Eskitme Nedir?”

 Geçtiğimiz günlerde Apple’ın kendi cihazlarını yavaşlattığı konusu gündemde 1. numaraya oturmuştu. Peki, “Bunun sebebi ne? Neden cihazlarımız yavaşlatılıyor? Neden kullandığınız teknolojik aletler belirli bir süre sonra bozuluyor?” diye düşündünüz mü hiç? 

PLANLI ESKİTME NEDİR?

Planlı eskitme, aldığınız bir ürünün belirli bir süre sonra kasıtlı olarak bozulması, işlevini kaybetmesi ya da tamamen kullanım dışı kalmasıdır. Apple, Samsung gibi bir çok teknoloji devi gibi diğer firmalarında uyguladığı bu yöntem ile akıllı telefonlara verilen güncellemelerin kesilmesi ya da farklı bir güncelleme getirilerek cihazların eskisi kadar performanslı çalışmadığı ortaya konulmuştur. Bu teoriye göre kullandığımız ürünlerin aslında daha çok ömrü bulunuyor, ancak üreticiler bu ömürleri bilerek kısıtlıyor.

Hadi geçmişten örnek verelim; Geçtiğimiz yıllarda Dupont adındaki bir firma şimdikilerden çok daha sağlam olan ve esnese bile sökülmeyen, yırtılmayan kadın çorabı geliştirmiştir. Çoraplar o yıllarda  o kadar ünlü olmuştur ki, kadınların vazgeçilemez bir parçası olmaya başlamıştır. Çok geçmeden Dupont‘un satış rakamları dibe çökünce şirket sahibi kimyagerlere “kumaşların dayanıklılığını düşürün” emrini vermiştir. Çoraplar dayanıklı olmayınca yırtılmış, patlamış ve yıpranmıştır. Çok geçmeden Dupont firmasının satış rakamları tekrar yükselmiş ve istenilen düzeye ulaştırılmıştır.

Planlı eskitme artık günlük hayatımızda her yerde karşımıza çıkıyor, giydiğiniz giysilerden kullandığınız telefonlara kadar her yerde bulunan bu teknoloji gün geçtikçe yayılıyor ve farklı sektörlerin içerisine de girmeye başlıyor. Bu  teknoloji bir pazarlama amacı olarak kullanılsa da çok geçilmeden daha farklı sektörlere bulaşacak ve devletler tarafından farklı şekillerde de uygulanıp pazarlanacaktır. Her ne kadar bu bir teori olsa da yukarıda bahsettiğim soruların cevaplarını net bir şekilde verebiliyor gibi gözüküyor.

 

 

Yazar

Genel Yayın Yönetmeni - İletişim: selim@tekneloji.net

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok