Ülkemizin Nadide Çiçekleri; Türk Kadın Bilim İnsanları

Kadın, toplumdaki aile yapısında köprü görevi görür. Eğitilmiş, kendine saygısı olan ve yapabileceklerinin farkında olan kadınlar topluma eğitimli ve bilinçli bireyler kazandırırlar. Bir toplumun cehalet batağından kurtulması için en büyük mücadeleyi kadınlar vermelidir. Çünkü kadınlar sadece yeni bir birey doğurmakla kalmaz, bireyin geleceğine de yön verir. Konumuz kadınlar olduğu için erkekleri biraz dışlıyor gibi gözükebiliriz ama yanlış anlaşılmakta istemeyiz. Erkeklerde en az kadınlar kadar bu toplumun geleceğine yön veren fertlerdir.

Erkekler bir kenara dursun, şimdi sizlere dünyada önemli araştırmalar yapan ve önemli buluşlar ortaya koyan Türk kadın bilim insanları ile ilgili hazırladığımız kısıma davet ediyoruz.

Başarılı Türk Bilim Kadınları

1.Canan Dağdeviren

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Canan-Dagdeviren-calismalari-2.jpg

Dr. Canan Dağdeviren 1985 yılında İstanbul­­­ da dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimini Kocaeli­nde tamamlayan Dağdeviren 2007` de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009 yılında tamamladı. Aynı yıl ABD de okumak isteyen öğrenciler için sağlık sigortasından, gidiş geliş yol ücretlerine kadar karşılayan Fulbright programını kazandı. Bu süreçte giyilebilir teknoloji üzerine çalışmalar yaptı. Medikal teknoloji alanında pilsiz çalışan giyilebilir kalp çipi(PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis edebilen cihaz geliştirmiştir. Bilim insanımız Forbes `in 30 Yaş Altı Bilim İnsanı listesinde yer almaktadır.

Hayatındaki dönüm noktalarını babasının hediye etmiş olduğu Marie Curie biyografisi kitabı ve Erdal İnönü den bizzat aldığı Anılar ve Düşünceler kitabına borçlu olduğunu bir demeçinde bizlere aktarmıştır.

Doktora derecesini Aralık 2014 te alan Dağdeviren, doktora sonrası çalışmalarını Robert Langer ile birlikte MIT(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) nde sürdürmektedir.

Bitmeyen Kalp Pili

Kalp pili, insan kalbinin ritminin düzgün atmadığı durumlarda bir elektrik akımı vasıtası ile kalbin iç çeperine verilen voltaj sayesinde tekrar ritmine kavuşmasını sağlar. Fakat bu piller 6-7 yılda bir değiştirilmek zorundadır. Bu cihaz, kalbin, akciğerin ve diyaframın üzerine yapışan organların hareketini mekanik enerjiye dönüştüren bir teknolojidir. Bu teknoloji organlara zarar vermez ve ücretsiz bir şekilde enerji elde edilmektedir. Saç telinin yüzde biri kadar inceliğinde esnek ve piezoelektrik yapıya entegre bir malzeme geliştirilmiştir. 20 milyon kere katlanıp büküldüğünde bile mekanik olarak sağlamlığını koruyabilen alet, 3,8 voltluk pile enerji depolamaktadır.

Kendi Enerjisini Üreten Kalp Pili
Listeye mucitler kategorisinden giren Dr. Canan Dağdeviren, insan vücuduna kalıcı olarak yerleştirilebilecek piller üzerinde çalışıyor. Dağdeviren’in tasarlayıp tamamladığı çalışmada kalbin, akciğerin ve diyaframın hareketinden elektrik enerjisi elde eden ve bu enerjiyi depolayan, insan vücuduyla uyumlu plastik bir yüzeye tutturulan bu malzemenin kalınlığı bir saç telinin yüzde biri kadar ve kâğıt gibi katlanıp bükülebiliyor.


2.Özlem Türeci

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 3e82d600eb30f3f3e7a79ab5be791aae00530e52.jpeg

Dünyanın önde gelen kanser araştırmacılarından biri olan Türeci, Almanya da bulunan Ganymed Pharmaceuticals adlı ilaç şirketinin kurucusu ve başhekimidir.

Tümör antijenlerinin karakterizasyonu için SEREX teknolojisini geliştiren Türeci, 1995 yılında Alman Hematoloji ve Onkoloji Derneği Vincenz Czerny (onkolog cerrah) Ödülü ve 1997 yılında University Saarland’ın Calogero Pagliarello Araştırma Ödülü’nü kazandı.

3.Burçin Mutlu Pakdil

Burçin Mutlu Pakdil, Türkiye`de Beşiktaş Anadolu Lisesi`nde okudu ve 2009 yılında Bilkent Üniversitesi`nden mezun oldu. Şuanda University of Minnesota Twin Cities`de Aktif Öğrenme Sınıfında öğretim asistanı olarak çalışan Pakdil, galaksilerin iç yapılarını ve fizikteki rolünü araştırıyor.

2017 yılında gurur verici bir haber ile bizleri sevindiren Burçin Mutlu Pakdil, daha önce gözlenmemiş ve eşine az rastlanılan bir halkalı galaksi keşfetti. PGC1000714 katalog numarasıyla kayıtlara geçen galaksi, Hoag tipi galaksilere benzer bir yapıya sahiptir. PGC1000714`ı eşsiz kılan özelliği çekirdeğin iki dairesel halka tarafından çevrilmiş olmasıdır.
Treuthardt ve araştırma ekibi galaksiyi incelemek için Şili’de bulunan Las Campanas gözlemevini kullandılar ve dışarıda bulunan halkanın 130 milyon, içteki halkanın ise yaklaşık 5.5 milyar yaşında olduğunu keşfettiler. Gökbilim dünyasında ilk çift halkalı Hoag tipi galaksi olan bu galaksiyi bir Türk Bilim İnsanının keşfetmiş olması bizlere oldukça gurur veriyor

Burada Burçin ile yapılan röportajı izleyebilirsiniz.

4.Naşide Gözde Durmuş

Dr. Gözde Durmuş 1985 yılında İzmir`de dünyaya gelmiştir. 2015 yılında MIT Technology Review dergisinin seçtiği “35 Yaş Altı Yenilikçiler” listesinde adı yer alan Durmuş, tıp ve biyolojide çığır açan bilim insanlarının arasındadır.

Artık grip gibi yaygın bir hastalık olan kanserin erken teşhisi için hızlı,ucuz ve cep telefonu ile uyumlu çalışan bir test geliştirmeyi başarmıştır. Şeker ölçüm cihazına benzetilen bu cihaz sayesinde ufak bir kan örneği ile vücudunuzda kanserli hücre olup olmadığı tespit edilebilmektedir. İcat edilen bu mikroçip teknolojisi ile kanserde erken teşhis mümkün olacak.

Durmuş`un babası mühendis, annesi ise Fen ve Teknoloji öğretmenidir. Ailesinin desteği ile birlikte Fen, Matematik, Bilim alanları ile iç içe büyümüştür. Küçüklükten bu yana biyolojiye meraklı olan Naşide Gözde Durmuş stajını Harvard Tıp Fakültesinde Doku Mühendisliği bölümünde yapmıştır. Daha sonra Brown Üniversitesi`nde doktora yapmış ardından İngiltere`de Stanford Üniversitesi`nde çalışmalarını sürdürmüştür. Durmuş yaşantısını Boston da sürdürmektedir.

5.Feryal Özel

feryal özel ile ilgili görsel sonucu

Feryal Özel Hubble kadrosuna alınmış ilk ve tek Türk`tür. 27 Mayıs 1975 tarihinde İstanbul`da dünyaya gelmiştir. Üsküdar Amerikan Lisesi`nden mezun olup, New York`ta Columbia Üniversitesi `nde Fizik ve Uygulamalı Matematik eğitimini okul ikinciliği ile bitirdi. 1997 yılında Kopenhag `da “Niels Bohr Institute”` de fizik üzerine yüksek lisansını yaptı. Daha sonra Amerika ` ya döndü ve Harvard Üniversitesi`nde doktora programını tamamlamıştır.

2002-2005 yılları arasında NASA İleri Araştırmalar Enstititüsü`nde görev yaptı ve 2005 yılında profesör unvanı aldı.

2003 yılında dünyanın en tanınmış bilim insanları ile birlikte “Büyük Fikirler” listesinde yer almıştır. Şuanda halen Arizona Üniversitesi ` nde astronomi ve fizik dersleri veriyor ve aynı zamanda başlıca kara delikleri
araştırmaktadır.

Yazar

Bir insan.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok