TRU-CUT ve İİAB Nedir? Nasıl Yapılır?

Mikroskop altında dokuların incelenmesi için canlı üzerinden alınan doku alma işlemine biyopsi denir. Muayene ve benzeri incelemelerde tanı konulamayan hastalıklara biyopsi işlemi önerilir. Özellikle kanser tanısında çok büyük bir yeri vardır.

Meme, tiroid, karaciğer, akciğer, böbrek, pankreas gibi bir çok organdan biyopsi alınabilir. Bunun yanı sıra lenf (salgı bezi) üzerinden de biyopsi alınabilmektedir. Biyopsi işlemi cerrahi olabileceği gibi, kan almak kadar kolay olan ince iğne biyopsisi yada biraz daha kalın bir iğne (tru-cut) ile yapılabilmektedir. Doktorunuzun belirleyeceği şekilde Girişimsel Radyoloji doktorundan isteminiz yapılır ve biyopsi işleminiz yapılır.

Biyopsi İşlemini Kim Yapıyor?

İşlem uzman Girişimsel Radyoloji doktorları ve asistanları tarafından yapılmaktadır. İşlem sırasında yapılan bütün müdahaleler doktor ve hemşireler tarafından yürütülmektedir.

İşlem Nasıl İlerliyor? Riskleri Var Mı?

Doktorunuz tarafından isteminiz yapıldıktan sonra randevunuzu alıyor ve Girişimsel Radyoloji bölümüne gidiyorsunuz. Doktor istemine ve Girişimsel Radyoloji doktorunun gözlemlerine göre işleminiz İİAB (İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi) yada daha kalın bir iğne olan Tru-Cut biyopsisi şeklinde yapılıyor.

Tru-Cut Biyopsisi Nasıl Yapılıyor?

Biyopside işlemler sağlığınız için tamamen steril bir şekilde yapılıyor. Tru-Cut biyopsisi: Meme, Akciğer, Karaciğer, Böbrek gibi organlara yapıldığı gibi daha küçük nodüllere (Lenf Nodları gibi) de yapılabiliniyor. Karaciğer, Akciğer, Böbrek gibi önemli ve hayati organların biyopsi işlemlerinde sağlık personelleri tarafından biyopsi alınan bölgeye doğru 4 saat aç karnınıza hastanede yatıyor ve kontrole tekrar geliyorsunuz.

İİAB Nasıl Yapılıyor?

İİAB işlemi radyasyonsuz bir görüntüleme biçimi olan ultrasonografi ile görüntülenerek yapılıyor. 10 cc‘lik kan alma enjektörü ile yapılan bu işlemden önce cilt yüzeyiniz lokal anestezik madde ile uyuşturuluyor. Uyuşturulan bu bölgeye enjektör ile girilip ilgili nodülden hemorajik madde (kanlı sıvı) alınıyor. Hasta bu işlemlerde hiç bir şekilde acı hissetmiyor ve uyuşturulan bölgeye pansuman yapılarak işlem sonlandırılıyor.

Yazar

Genel Yayın Yönetmeni - İletişim: selim@tekneloji.net

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok