Minimalizm Felsefesi: “Az Çoktur”

Minimalizm, kendi içinde özgürlüğü arayan kişilerin katıldığı bu görüş, 1960`dan günümüze kadar gelmiş olup hala geçerliliğini korumaktadır.

Minimalizm, modern sanatta ve müzikte, hayatın hemen hemen her alanında karşılaşılan bir akımdır.

Minimalizm bir hayat felsefesidir.”

Minimalizm hayatınıza detoks uygulamaktan geçer. Gardırobunuz, evinizin dekorasyonu ve çevrenizdeki gereksiz insanlar… Minimalizm akımında fazla eşya ve arkadaşlara yer yoktur.

Minimalizm felsefesinde“Az eşya, az kişi çok huzur” mantığını beyninize işletmelisiniz. Son 6 aydır kullanmadığınız bir eşyayı sonra lazım olur mantığı ile atmamanız evinizin dağınık olmasına bu nedenle yorulmanıza yol açacaktır. Fazla ve göz yoran her şeyden uzak olmanız psikolojik açıdan iyi gelecektir.

Minimalizmin diğer adı ABC sanatıdır. Sanayi devriminden sonra insanların aç kalırım korkusuyla eşyaya verdiği önem artmıştır. Günümüzde eşyaya verilen önem ile tüketim çılgınlığı önceki senelere göre daha fazla görülmektedir. Çünkü çoğu insan artık kişiliği ile değil eşyalarıyla ön plana çıkmaya çalışmaktadır.

Biz Tüketim Çılgınlığına ve Hep Daha Çoğuna Sahip Olma İsteğine Minimalizm İle Son Vereceğiz

Sizleri deli gibi alışveriş yapmaktan koruyacak, gerçek mutluluğun çok eşyada değil sadelikte insanın kendisinde bulduğunu anlatacak felsefe, minimalizm felsefesidir.

Minimalizm 1960`lı yıllarda sanat akımı olarak çıkmış olup soyut dışavurumculuğa karşı olan bir felsefedir. Soyut dışavurumculuk, sanatçının içsel coşkusunu ifade etme kaygısı ve sanatçının şekle ve duyguya verilen aşırı önemini gösterir. Minimalizm de amaç, nesnenin nesne olma özelliğini göstermektir. Müzikte minimalizm biçimciliğe karşıdır.

Detaylar azaldıkça hayal gücüne daha çok yer kalır.

Melodilerde basitliğin ve sık tekrarların ön planda olduğu ünlü bestecilere örnek verirsek Yann Tiersen, Evgeny Grinko, Richie Hawtin gibi isimler…

Minimalist sanat felsefesinin öncü isimleri Carl Andre, Sol LeWİtt, Dan Flavin gibi sanatçılara örnek verebiliriz.

Alman düşünür Hegel minimalizm hakkında söylediği bu cümlesiyle minimalizmi mükemmel bir şekilde tanıtmıştır.

Minimalizm sade ama basit olmayan, yalın ama yavan olmayan bir güzellik anlayışıdır.

Nasıl Minimalist Olunur?

Minimalist insan olmak, son zamanlarda çok duyduğumuz bu kavramdır.

Minimalist insan olmak, sadece evinizdeki fazla eşyaları atmak değil, gereksiz düşüncelerden, gereksiz arkadaşlardan, maddi-manevi bütün fazlalıklardan kurtulmaktır. Basitliğin ne kadar huzur verici bir şey olduğunu bilmediğimizden, inatla daha fazlasını istiyoruz. Buna televizyonda gördüğümüz reklamlar, reklam mailleri, popüler kültür gibi etmenler neden oluyor. Minimalist yaşama en büyük örneği kaplumbağadan örnek verebiliriz. Evini sırtında taşıyan ve hayatı oldukça yavaş yaşayan kaplumbağa bizlere adeta şu mesajı veriyor.

“Hayatı sade ve yavaş yaşa. Hayatı karmaşık hale getiren sensin.”

Ne kadar az o kadar çok felsefesini benimsemek için yapmanız gerekenler:

Son 1 Sene İçerisinde Kullanmadığınız Bütün Eşyaları Atın veya Başkasına Verin

Minimalist yaşam tarzını benimsemek için ilk olarak fazlalıklarınızı düşünerek başlayın. Gardrobunuzda bulunan bir gün diyerim diye sakladığınız bütün giysilerinize veda edin. Örneğin bir elbiseden şık bir çanta yapabileceğiniz eşyalar mevcutsa onları saklayabilirsiniz. Fazla eşyayı düzenlemek için boş yere para ve zaman kaybı yaşarsınız. Bunun farkına varıp kökten temizlik yapmaya başlamalısınız.

Alacağım Eşya Gerçekten İhtiyacımı Karşılıyor Mu?

Yeni bir eşya alırken, bu benim gerçekten ihtiyacımı karşılıyor mu? Bu ürüne gerçekten ihtiyacım var mı? diye düşünmeniz gerekmektedir.

Eşya satın alırken hayat tarzınızı da gözden geçirmelisiniz. Örneğin; Hiç tarzınız olmayan sadece güzel diye aldığınız bir ayakkabıyı muhtemelen hiç giymeyeceksiniz. Eğer işiniz klasik giyinmeyi gerektirmiyorsa bir çiftten fazla topuklu ayakkabı almanıza gerek yoktur. Yılda bir kere denize, havuza gidiyorsanız bir gün lazım olur diye aldığınız bir çanta mayoyu muhtemelen giymeyeceksiniz. Ya da işinizi gören bir telefonun sırf yenisi çıktı diye almanız müsrifliktir. Minimalist bir insan olmak istiyorsanız yaşam tarzınızı düşünerek hareket etmelisiniz.

Aldığınız Eşyayı Eskisinin Yerine Koyun!

Gereksiz eşya yığınından kurtulmak için, yeni bir şey aldığınızda diğer eşyanın yerine koymalısınız. Minimalizm felsefesine göre gelen bir eşya gitmesi gereken bir eşyanın yerine koyulmalıdır.

Alacağınız Eşyaların Az ve Kaliteli Olmasına Dikkat Edin!

“Ucuz mal alacak kadar zengin olmayın.”

Bir ayakkabıya çok para veremem deyip, içinde rahatsız olacağınız 2 ay sonra giyilemeyecek şekilde olacak bir ayakkabı almanız maddi yönden sizi zarara sokar . Bu yüzden az alın ama kaliteli giyinin.

Zihninizdeki Fazlalıklardan ve Gereksiz Arkadaşlıklardan Uzak Durun!

Ä°lgili resim

Beyninizi meşgul eden gereksiz düşüncelerden ve sizi yoran, sömüren, hayat enerjinizi düşüren insanlardan uzak durun.

Sosyal Medya Bildirimlerinizi Kapatın!

  • Hemen şimdi bakın. Sosyal medyada günde kaç saat vakit geçiriyorsunuz? Bildirimleri kapatmadan önce geçirdiğiniz vakti ve kapattıktan sonra geçirdiğiniz zamanı bana bildirmenizi istiyorum.Yorumlarda cevaplarınızı bekliyorum.
  • Sosyal medya yerine kendinize vakit ayırabileceğiniz hobiler edinebilirsiniz. Vaktinizi kitap okuyarak, yeni dil öğrenmek için dersler izleyerek değerlendirebilirsiniz. Bu sayede daha kültürlü bir insan olacaksınız.
  • Mümkünse evinizde televizyon bulundurmayın. Eğer televizyon var ise kullanmayın. Eğer kullanmaktan geri duramıyorsanız vaktinizi kısıtlayın. Yarım saatten fazla geçirmemeye dikkat edin. Teknolojiyi kullanın ancak sizi ele geçirmesine izin vermeyin.

Kendinizle Kalmayı Sevin

Her zaman arkadaşlarınızla olmak yerine, kendinizle baş başa kalabileceğiniz ortamlar yaratın. Böylece kendinizi tanıyacak, hayattan beklentileriniz şekillenecek, ne istediğinizden emin olacaksınız.

Hiçbir şeye Yetişemiyorum Diyorsanız Gün İçinde Neler Yaptığınızı Kontrol Edin!

checklist ile ilgili görsel sonucu

Sabah kalktığınız andan itibaren yaptığınız her şeyi listeleyin.
Gün içinde yapmanız gerekenleri listeleyin. Yaptıklarınıza tik atın. Böylece ne kadar boş şeyler için vakit harcadığınızı göreceksiniz. Etkinlikler için bir gün planlayın: Her Cuma film gecesi gibi vb…

Kararınızı Siz Verin!

Sırf başkaları mutlu olsun diye onların dediğini yapmak zorunda değilsiniz. Aileniz istedi diye garanti bir meslek seçmeyi değil, yapmaktan mutlu olacağınız işi tercih etmelisiniz.

Her Şeye Rağmen Şükredin!

Sahip olmadıklarınıza değil, sahip olduklarınıza odaklanın ve sahip olduklarınıza şükredin. Siz o ayakkabıya sahip olamadınız diye ağlıyorsunuz, ancak dünyanın bir ucunda sizin sahip olduğunuz ayakkabının hayalini kuran çocuklar olduğunu es geçiyorsunuz. Hep daha fazlasını değil, olanla yetinmeyi öğrenin. Ve minimalist olmayı gerçekten isteyin.

Yazar

Bir insan.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok