Banka ATM`leri Nasıl Çalışır?

Türkçe açılımı Otomatik Vezne Makinesi olan ATM (Automatic Teller Machine) ülkemizde sayıları günden güne artmaktadır. 1939 yılında George Smilijian tarafından icat edilmiştir. Bankada saatlerce sıra beklemenize gerek kalmadan hızlı bir şekilde para çekmenizi, yatırmanızı ve para göndermenizi sağlayan ATM, 1968 yılında kullanılmaya başlandı. Ülkemizde ilk defa 1987 yılında İş Bankası tarafından “Bankamatik” adı ile kuruldu.

Artık hemen hemen her insanın cebinde en az bir tane banka kartı veya kredi kartı bulunmaktadır. Bu kartlar plastikten yapılmıştır ve arka tarafında siyah bir bant bulunur. Bu kartı kart okuyucu bölmesine soktuğunuzda manyetik bant çalışır ve ATM işlem yapmaya başlar.

ATM`nin içine kartı soktuğunuzda ATM`lerin içerisinde bulunan okuyucu kafalardan biri kartın gerçekliğini denetler. Eğer kartın orjinalliği gerçekleşirse, sizden şifrenizi girmenizi ister.

Manyetik alanda bulunan kimlik kodu bilgilerin doğruluğu denetlendikten sonra manyetik okuyucuların almış olduğu şifre ile sizin girmiş olduğunuz şifreyi karşılaştırır.

Yapmak istediğiniz işlemin anlık olarak yapılmasını ATM`nin içerisinde bulunan sunucular sağlar. Bu sunucular genellikle bankaların merkez şubelerinde bulunur. Sunucularda size ait (kart şifresi, kart limiti, kart şifresi) gibi bilgiler ATM`nin bilgisayarına aktarılır.

(Automated Teller Machine)ATM Bileşenleri

ATM`ler iki giriş aygıtı ve dört çıkış aygıtından oluşmaktadır.

Giriş Aygıtları; Dışarıdan girişe ve veri girişine yardım etmeyi amaçlar.

  • Kart okuyucu
  • Klavye

Çıkış aygıtları; çıkış aygıtları bilgisayardan dış ortama veri aktarılmasını sağlar.

  • Hoparlör
  • Ekran
  • Fatura yazıcısı
  • Para yatırma ve çekme alanı

Kart Okuyucu:Kart okuyucu kartınız ile bağlantı için manyetik alanı kullanır. Kartı okuma işleminden sonra bilgiler sunucuya(server)a gönderilir.

Klavye: Kartı okuma işleminden sonra ilk gelen ekran pin numaranızdır. Gelişmiş ATM`lerde işlemlerinizi pin girmek yerine, avuç içi, parmak izi veya QR kod teknolojisi ile de gerçekleştirebilirsiniz.

Hoparlör: Belirli bir tuşa basıldığında size geri bildirim sağlar.

Ekran: Ekranda işlem bilgileriniz görüntülenir. Tüm işlem adımları bu ekranda görüntülenir. ATM`ler genelde LCD veya CRT ekranı kullanılır.

Fatura Yazıcısı: Yazıcıda kullanılan termal kağıt işlem kodunun, banka şubesinin adı, işlem yapılan tarih ve saati, para tutarı gibi bilgiler yazdırılır.

Para yatırma/ Çekme: Paralarımızı yatırdığımız, çektiğimiz ve paralarımızın sayıldığı bölümdür. Bu gibi işlemler yüksek hassasiyetli sensörler tarafından gerçekleştirilir. Her bir işlemin kaydı RTC denilen bir cihaz ile tutulur.

Milyonlarca İnsan Tek Bir Soru ATM`nin İçerisinde İnsan Bulunuyor Mu?

Banka çalışanları herhangi bir sorunu kontrol etmek için veya para yatırmak için ATM kabinine giriyor. Yani kısmende olsa ATM`nin içinde insan bulunuyor.

Yazar

Bir insan.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok