- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Günümüzde kitap okuyan insan sayısı oldukça az. Teknoloji’nin hızla gelişmesi, vakit geçirdiğimiz sosyal medya ve mesajlaştığımız manita ve arkadaşlarımız; değil kitap okumayı aile bireylerini bile görmemizi engelliyor. Aslında hatayı kendimizde aramamız gerekiyor. Bağımlılık derecesine ulaşan teknoloji tüketimimizi dizginleyebilirsek kendimize, ailemize ve diğer sevdiklerimize vakit ayırmayı denersek geçip giden vaktin ne kadar önemli olduğunu ve geri gelmeyeceğini anlarız. Şöyle bir düşünün.. Yarım asır önce teknoloji namına hiçbir şey yoktu ve insanlar günlük yaşantılarında birçok şeye uzun vakitler harcıyordu. Günümüzde teknoloji ile hayat oldukça kolay ancak tüm vaktimizi telefon ve bilgisayarlarımızda geçirerek yarım asır öncesinden daha sebepsiz yere boşa vakit geçiriyoruz. Buna bir dur demeliyiz ve hayatımızın değerli olduğunu anlamalıyız. Konu konuyu açar demişler. O yüzden kitap okumanın önemi ile ilgili kısma hızlıca geçiş yapalım. Ayrıca bu yazımda kitap okumak istiyorum ancak birtürlü okuyamıyorum diyen kişiler içinse birbirinden etkili teknikler paylaşıyor olacağım.
Kitap Okumak Neden Önemlidir ?
Size tavsiyem öncelikle kendinizi test edin. İnsanlarla olan iletişiminize bakın, kağıt kalem alın aklınıza gelen ilk şeyleri yazmaya başlayın. Farklı aktiviteler olarak fikir üretin ve ne kadar sağlıklı fikirler oluşturduğunuza bakın. Eminim ki okuma alışkanlığı olmayan kişiler bunların herhangi birinde veya tümün zorluk yaşayacaklar.
Kaliteli bir yaşam için..
Çoğu zaman kitap okumayı bıraktığımda kendimde gerileyen bir şeyler olduğunu hissediyorum. Ya cümle kurmakta sıkıntı yaşıyorum ya da uzun süre düşünüyorum. Ben iyi bir okuyucunun kaliteli bir yaşam süreceğini düşünenlerdenim. Kitap okuyan insanlar çoğunlukla hayata daha olumlu bakarlar ve hızlı düşünürler. Olayları daha hızlı çözüme kavuştururlar. Çünkü arka planda sürekli çalışan ve betimleyen beyin vardır. Okuduğunuz kitapların türü, kategorisi ne olursa olsun anlayarak ve kendinizi dinleyerek okumak her zaman önceliğiniz olmalıdır. Anlamadan okuduğunuz satırlar keyif almanıza engel olacaktır. Size garanti ediyorum: “1 ay boyunca hergün 30 sayfa kitap okuyun ve kendinizdeki değişimi hissedin”.
Kitap Okumanın Faydaları
- Önyargıları siler, öngörü yeteneğini geliştirir.
- Kelime haznenizi geliştirir.
- İkili iletişimde başarılı olursunuz.
- Beyinde yeni nöron bağları oluşur.
- Farklı bakış açılarından bakmayı öğretir.
- Kültürel seviyeniz artar.
- Sevdiğiniz kitaplarınız sıkılmanızı önler.
- Daha olumlu düşünürsünüz.
- Hayal gücünüz genişleyecek, üretken olacaksınız.
- Sohbetler esnasında konuşacak bir ton malzemeniz olacaktır.
- İstediklerinizi ve istemediklerinizi daha iyi bileceksiniz.
- Daha duyarlı olacaksınız.
- Odaklanma kabiliyetiniz artacak.
- Daha az unut, daha çabuk hatırlarsınız.
- Öz disiplini güçlü ve planlı birey olursunuz.
İyi bir okuyucusunuz veya ilerleyen zamanlarda olacaksınız. Diyeceksiniz ki bu faydaların bazıları bende yok. Böyle bir şeyi hiçbirimiz birbirimizden bekleyemeyiz zaten. Farklı karakter ve düşüncelerde insanlarız. Bu sebeple yukarıdaki faydaların tümünü tek bir insanda görmemiz düşük ihtimaldir.
Geldik asıl meseleye..
KİTAP OKUMAK İSTİYORUM AMA OKUYAMIYORUM !
Bir işi bitirmek için öncelikle başlamak gerekir. Başlangıcı yaptıktan sonra öncesinde yaşanan tüm sıkıntılar ve üşengeçlikler yavaş yavaş etkisini kaybeder. Peki sizde okumayı sevenlerden ama bir türlü okumaya başlayamayanlardan mısınız ? Şahsen ben bazı zamanlar okuma faslına geçişte çok zorlanıyorum. Bunun içinde bazı araştırmalar yaptım.
Araştırmalarım sonucunda insanların çoğu başlamakta sıkıntı yaşadıklarını, başlayanlar ise dikkat dağınıklığı ile kitabın konusu dışında farklı alemlere daldıklarından bahsediyorlar. Kitap okumaya başlarken çevrenizde internet, telefon, tv gibi hiçbir araç olmasın. Kendinizi tamamen soyutlamalı ve kitabınıza odaklanmalısınız. Eğer bu şekilde başlangıç yapmazsanız beyniniz manitanızdan veya arkadaşınızdan gelecek olan mesaja takılı kalır. Teknoloji ile olan bağı kopardıktan sonra hafif bir fon müziği açarak kitabınızı okumaya başlayabilirsiniz. Tüm detayları daha iyi anlamanız için maddeler halinde paylaşıyorum.
Kitap Okuma Alışkanlığı İçin 5 Tavsiye
- Tv, Telefon, İnternet vb tüm araçlardan uzaklaşın.
- Odanızın kapısını kilitleyin.
- Az sayfalı iri harfli kitaplardan başlayın.
- Uyumadan önce okuma alıştırmalarına başlayın.
- Toplu taşıma araçlarındaysanız kulaklığınızı takın ve gürültüden uzaklaşın.
- Mümkün olan en sessiz ortamı oluşturun.
- Günde en az 30 sayfa okuyun.
- Kitap okurken farklı şeyler düşünmeyin.
- Anlayarak okumaya çalışın.
- Anlamadığınız satırları tekrar okuyun.
- Mümkün olduğunca sesli okumaya çalışın.
- Hergün mutlaka okuyun.
- Sevdiğiniz türleri tercih edin.
Kitap okumakla ilgili ayrıntılara değinmeye çalıştım. Sizlerde iyi bir okuyucuysanız ve diğer insanlara yol göstermek istiyorsunuz yorumlarınızı bekliyorum.