- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Bilindiği üzere uzun yıllardır uzay araştırmaları yapılıyor. Bu araştırmalar kapsamında da atmosfere sayısız uydu gönderilmiş durumda. Bu uyduların çoğu miadını tamamlamış veya görevi bitmiş uydular. Yapılan tespitlere göre atmosferde kullanım dışı olan 30.000 den fazla uydu bulunmakta. Bu uydular ve uzaydan gelen küçüklü büyüklü parçalar atmosferde başı boş bir şekilde dönmeye devam ediyor. Bu çöp yığınları zaman zaman yeryüzüne çarparak büyük tehlike oluşturuyorlar.
Japonya Havacılık ve Uzay Ajansı (JAXA) Dünya’nın yörüngesinde bulunan uzay çöplerini temizlemek için bir proje başlattı. Bu proje kapsamında Japonlar Uluslar Arası Uzay İstasyonu’na (UUİ) gönderilecek olan Koutonori nakil aracına yapay bir çöp yükleyecekler. Bu yapay çöp dünyadan 380 km uzaklıkta atmosfere bırakılacak. Sonrasında nakil aracında bulunan 700 metre uzunluğundaki elektrik kablosu ile bu çöpe bir bağlantı kurulacak. Bağlantı yapıldıktan sonra yapay çöpe yüksek miktarda elektrik akımı uygulanacak. Uygulanan bu akımın çöpü atmosferden dışarıya mı yoksa dünyaya mı sürükleyeceği belirlenecek. Eğer çöp dünyaya doğru sürüklenirse atmosfere girdiğinde yanarak yok olacak ve test başarısızlıkla sonuçlanacak. Testin bitmesinin ardından Koutonori kabloyla bağlantısını kopartarak atmosferde kendini yok edecek.
Fırlatıldıktan 5 gün sonra istasyona varması planlanan uzay aracının omuzlarındaki yük bir hayli fazla olacak. Nitekim atmosferdeki bu çöpler hem dünyadaki insanlar için hem de uzay araştırmaları için büyük tehlike oluşturmakta. Bu çöpler atmosferde başı boş şekilde dönerek mevcutta faal bulunan uydulara ve araçlara çarpma tehlikesi oluşturuyor. Ayrı zamanda da Atmosferdeki çekim nedeniyle yeryüzüne rastgele çarpmaları doğal yaşamı tehlikeye atıyor.