Uçaklar Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 10 Gerçek!

Neredeyse her gökyüzüne bakışımızda gördüğümüz, çeşitli şehirlere ve ülkelere uçan bu devasa kuşları ne kadar iyi tanıyoruz? Tekneloji.net olarak sizlere “Uçaklar Hakkında Bilmediğiniz 10 Gerçekleri” söyleyeceğiz.

 

1- 

Neredeyse herkesin uçak yolculuklarında akıllarına gelen bir soru, merak etmeyin kabin basıncı ve dışarıdaki basınç birbirinden çok uzak bir değerde olduğu için normal şartlar altında bir kişi veya sistem bu kapıyı açamaz.

 

2- 

 

Uçaklar saf alkol yada saf su ile yıkanıyor. Çünkü çabuk buharlaştığı için uçak gövdesine zarar vermiyor, ayrıca soğuk günlerde uçak gövdesinin buz tutmasını da engelliyor.

 

3- 

 

Tahmini olarak bir değer vermek oldukça zor ancak, 1 saatlik bir uçuşta 6000KG yakıt kullanıldığı söyleniyor.

 

4-

 

Evet, uçuş sırasında pilotlar yemek yiyebilirler ancak, kaptan pilot ve yardımcı pilot farklı yemekleri yemek zorundalar. Bunun sebebi ise yemekten dolayı bir pilotun zehirlenmesi durumunda diğer pilotun uçağı güvenli bir şekilde indirmesidir. (Örnek olarak kaptan pilot et bonfile yerken yardımcı pilot tavuk yemek zorundadır.)

 

5- 

 

İngiltere’ye ait St. Helena adasındaki havaalanına, açılmasından bir yıl sonra ilk kez bir uçak indi. Hava limanı “dünyanın en işe yaramaz hava limanı” ünvanına sahip.

 

6-

 

Uçuş sırasında motorlarda çıkan bir yangın uçağı düşürmez, pilotlar bunun eğitimini gerektiği kadarı ile alıyorlar. Çıkan yangın sıvı nitrojen ile söndürüldükten sonra uçak en yakın hava limanına yönlendirilir.

 

7-

 

Kullanılmayan uçaklar genelde parçalarına ayrılıp Arizona’daki bir uçak mezarlığına götürülüyor. Çölde nem 0’a yakın olduğu için uçak parçaları bozulmadan uzun yıllar boyunca saklanabiliyor. Uçaklar arasında Türk Hava Yolları’nın “Başak” adlı bir DC-10’u da bulunmakta. Başağın arka kapısına bir temizlik aracı çarpmış ve kapıyı kırmıştı, ona takılan kapı uyum sağlamayınca başak seferden çekilip Arizona’ya götürüldü.

 

8-

Uçak parçaları kara yolu olarak çeşitli tır yada kamyonlar ile taşınmakta. Ancak gövde gibi büyük parçalar resimde gördüğünüz “Airbus Beluga” tipindeki uçaklar ile taşınıyor.

 

9-

 

Geçtiğimiz günlerde kuş sürüsüne çarpması sonucu 2 motorunu kaybeden Amerikan Airways’a ait bir yolcu jeti hızla irtifa kaybetmeye başlayınca kaptan pilot Sully Sullenberger uçağı Hutson Nehri’ne indirmeyi başarmıştı. Uçaklar gövde yapısı sayesinde saatlerce suyun üstünde kalabilme yeteneğine sahip.

 

10-

 

Uçak lastikleri yüksek sıcaklıklara çıkmalarına rağmen patlamıyor, bunun sebebi lastiklerin hava yerine nitrojen gazı ile doldurulmaları.”Peki hiç mi patlamıyor” gibi sorularınızı duyar gibiyim patlıyor ancak tahmin edeceğiniz gibi yüksek sonuçlar ortaya çıkmıyor. Pilotlar iniş takımları arızalanınca bile bu devasa jetleri indiriyor iken patlak lastikle de başa çıkabilecek yeteneğe sahipler.

 

 

Yazar

Genel Yayın Yönetmeni - İletişim: selim@tekneloji.net

İlgili Yazılar

3 yorum

Yıldız Değirmenci  -  13 Mayıs 2017 / 20:44

Harikaymış

Cevapla

Bunca yıllık pilotum bu kadar bilgiyi gerçekten bilmiyordum sağolun beğendim

Cevapla
Selim Ak  -  15 Mayıs 2017 / 13:28

Çok teşekkür ederiz, tekeriniz düz bassın 🙂

Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok