İş Görüşmesine Giderken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Önemli Kural

İş görüşmesi hemen hemen herkesin hayatında bir kere de olsa başına gelmiş, heyecanlı ve stresli anların yaşandığı görüşmedir.

Günümüzde işsizliğin artmasıyla birlikte, iş görüşmesine çağrılmak bile insanı, iş yolunda umuda sevk ediyor.

Şimdi vereceğim taktikler iş görüşmesinde giyim, hal ve hareketlerinizin nasıl olması gerektiği konusunda bilgi vermektedir.

İş Görüşmesine Giderken Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Öz Geçmişinizi Doldurun

Günümüzde artık hemen hemen herkes üniversite mezunu olduğundan, işverenlerin sizi diğerlerinden ayıran özelliklerinizi bilmek isteyecektir. Öz geçmişinize eklediğiniz beden dili, diksiyon gibi iletişim tekniklerinden oluşan sertifikalar veya mesleki becerilerinize uygun olarak gittiğiniz bütün kurslar sizi diğerlerinden bir öne taşır. Bu yüzden işverenleri etkilemek için ilk olarak gittiğiniz kurslar ve sertifikalar ile işverenin gözünü doyurmanız gerekmektedir.

Sakin olun ve Kendinize Güvenin

İşverenlerin öz geçmişinizde gördüğü iletişim kursları ya da gittiğiniz farklı kurslarda gördüğünüz eğitimi verimli geçirdiğinize ikna etmeniz gerekmektedir. Bunun için sizin işveren karşısında eğilip bükülen şekilde değil, kendine güvenli omuzlar dik bir şekilde, sorulara acele etmeden sakin sakin cevaplayarak durmanız gerekir.

Karşı tarafa verdiğiniz olumlu enerji, duruş ve özgüven sizi diğer kişilerden öne taşıyacaktır. İş görüşmesinden önce kendi içinizde yaptığınız iç hesaplaşma da niteliklerinizi ve tecrübelerinizi küçümsemeden hareket edin ancak işveren karşısında da haddi aşmayın. Yani ölçülü olun.

  • İşverenle ilk defa karşılaştığınızda hafif bir tebessüm ile gözünün içine bakarak nazikçe tokalaşın.
  • Karşı tarafın önce oturmasını ve size yer göstermesini bekleyin.
  • Sorulan sorulara kısa ve net cevaplar verin. Gereksiz uzatmalardan kaçının.
  • Engellemek zor biliyorum ama çalışma saati ve ücreti, sigorta gibi konuları ilk görüşmede sormaktan kaçının.
  • İş görüşmesinde cep telefonu, sigara paketi, gözlük gibi eşyaları masaya koymayın. Cep telefonunuzu sessiz moda alın.
  • Sorulan sorulara tok bir ses tonuyla, emin cevap verin. Çok hızlı veya çok yavaş konuşmayın.
  • Görüşme esnasında iş hakkında mutlaka en az bir yada iki tane soru sorun. İlgisiz olmayın.

Giyiminize Özen Gösterin

Giyiminizi, çalıştığınız kurumun türüne göre ayarlamanız sizin için iyi olacaktır. Eğer masa başı bir işte veya resmi kurumda çalışmak üzere çağrılmışsanız, daha ağır kadınlar için etek-ceket, pantolon,gömlek-ceket tarzı, erkekler için de takım elbise yada casual giyim tarzını tercih edebilirsiniz. Eğer moda gibi tasarım yönünde kendinizi göstermeniz gereken bir alanda çalışmak üzere çağrılmışsanız, daha spor ve yaratıcı, moda ancak aşırı olmayan bir giyim tarzı tercih edebilirsiniz. Rahat edemeyeceğiniz, dar, fazla dekolte, açık tarzda giyinmekten kaçının. Rahat edemeyeceğiniz her giysinin altında güvensiz ve rahatsız izlenim yaratırsınız.

Giysi seçiminizi bir gece önceden ayarlamaya dikkat edin.

İş görüşmesi sabahı erken kalkın ve dinç görünmek için güzel bir duş alın. Daha sonra zengin bir kahvaltı menüsü ile güne başlayın.

Görüşmeye Mutlaka Zamanında Gitmelisiniz

Görüşme saatinden on dakika önce başvurduğunuz kurumda olmanız sizin faydanıza olacaktır. Eğer görüşmeye geç kalacaksanız mutlaka kuruma haber verin. Görüşmeye 10 dakika önce gitmeniz size başvurduğunuz kurumda bulunan insanları tanımanıza ve kurumun nasıl bir kurum olduğu hakkında fikir verecektir.

Başvuruya Gitmeden Önce Başvurduğunuz Kuruma ve Pozisyona Dair Bilgi Edinin

Başvuru da bahsi geçtiğinde kurum ve pozisyon konusunda aktardığınız her bilgi, işverene bu işe karşı hevesiniz konusunda mesaj verecektir. Başvuru sırasında not alma ihtimaline karşın bir not defteri ve kalem bulundurmanız size işverenden bir artı puan kazandıracaktır.

Karşınızdaki İle Laubali Konuşmayın

Karşınızdaki kişiye kibar, modern ve eğitimli bir kişi olduğunuzu ispat etmenizin tek yolu kendinizi nasıl ifade ettiğinizdir. Mümkünse şiveli konuşmalar yerine İstanbul Türkçesi diye nitelendirilen tarzda konuşmaya çalışın. İşverene “Sen” diye değil “Siz” diye hitap edin.

Görüşmeniz bittiğinde işverene zaman ayırdığı için teşekkür edin ve ne kadar kötü geçerse geçsin oradan güleryüzle ayrılmaya çalışın.

İş Görüşmesine Giderken Sakal Traşı Olunmalı Mı?

Mülakata giderken her abartı unsur, göze batacaktır. Bu yüzden sade,temiz ve şık olmak önemlidir. Yataktan kalktığınız gibi gelmeniz veya bütün joleyi kafanıza boca etmişçesine sürmeniz tabiki hoş karşılanmayacaktır. Saç ve sakal bakımınızı yapmanız, daha tertipli, düzenli görünmeniz açısından önemlidir.

Yazar

Bir insan.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok