- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Teknik Kurulunda kabul edilen yeni “F Klavye Standartı“na göre, klavyedeki tüm tuş isimlendirmelerinin artık Türkçe olacağını bildirdi:
‘DELETE’ YERİNE ‘SİL’ TUŞU GELECEK
F klavyelerde bundan sonra “Delete” yerine ‘Sil’, ‘Enter’ yerine ‘Giriş’, ‘Print Screen’ yerine ‘Ekranı Kopyala’ tuşları yer alacak.”
2013 yılında yayımlanan Başbakanlık genelgesine göre 2017 yılı sonuna kadar kamuda F dışında klavye kalmayacak. (Bu durum bazı memurların hoşuna gitse de bazıları bu durumdan hiç hoşnut değil. Çünkü yıllardır Q klavyeyle çalıştıklarından F klavyeyi öğrenip hızlanana kadar verimlilik azalabilir ve F klavye eğitimi her kamu kuruluşlarında veriliyor mu oda bir muamma.)
Bu yönetmeliğin olmasının sebebi; Q klavyede en çok kullanılan harfler klavyenin en ücra köşelerinde. Örnek olarak Türkçede en az kullanılan harf olan J harfi, Q klavyede en uygun yerde. F klavyede ise bu harfin yerinde Türkçede en fazla kullanılan ünsüz olan k harfi bulunuyor ve buda iş konusunda verimliliği azaltan etmenler arasında.
Biraz da F klavyenin tarihine inelim.
F klavyenin mucidi daktilo öğretmeni İhsan Sıtkı Yener
– F Klavye, Türkçe için geliştirilmiş bir klavye çeşidi.
– F klavye düzeni için çalışmalar 1943’te başladı. 20 Ekim 1955’te başarıyla sonlandı.
– Mucidi daktilo öğretmeni İhsan Sıtkı Yener’di.
– Türkiye’deki daktiloların Milli Klavye’ye dönüştürülmesi, 1963’te Gümrükler Kanunu’na eklenmesi ve 1974’te Türk Standartları Enstitüsü tarafından ‘zorunlu standart’ olarak onanmasıyla kesinleşti.
% 87’sinde ‘a’ var
– Klavye için çalışmalar yapılırken 30 bin Türkçe sözcük seçildi. Bunlarda a harfi 26.323, e harfi 16.308, k harfi 13-542, i harfi 13.384, m harfi 11.263, l harfi 10.496, t harfi 9-669, r harfi 8.698 kez geçmekteydi. Bunlara göre söz konusu harfler, F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmiş.
Yüzde 11 daha hızlı
– Klavyede sol el yüzde 49, sağ el de yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilmiş.
– Yapılan simülasyonlara göre F’de yazı yazmak Q’dakinden yüzde 11 daha kısa sürüyor. İngilizce metinler için de F’de daha hızlı yazılıyor.
Türk Alfabesinde resmi olarak bulunmadığı halde W, Q ve X harfleri tıpkı Q klavyede olduğu gibi F Klavyede de mevcut.