F Klavye Tamamen Türkçe!

 


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Teknik Kurulunda kabul edilen yeni “F Klavye Standartı“na göre, klavyedeki tüm tuş isimlendirmelerinin artık Türkçe olacağını bildirdi:

‘DELETE’ YERİNE ‘SİL’ TUŞU GELECEK

F klavyelerde bundan sonra “Delete” yerine ‘Sil’, ‘Enter’ yerine ‘Giriş’, ‘Print Screen’ yerine ‘Ekranı Kopyala’ tuşları yer alacak.”
2013 yılında yayımlanan Başbakanlık genelgesine göre 2017 yılı sonuna kadar kamuda F dışında klavye kalmayacak. (Bu durum bazı memurların hoşuna gitse de bazıları bu durumdan hiç hoşnut değil. Çünkü yıllardır Q klavyeyle çalıştıklarından F klavyeyi öğrenip hızlanana kadar verimlilik azalabilir ve F klavye eğitimi her kamu kuruluşlarında veriliyor mu oda bir muamma.)

Bu yönetmeliğin olmasının sebebi; Q klavyede en çok kullanılan harfler klavyenin en ücra köşelerinde. Örnek olarak Türkçede en az kullanılan harf olan J harfi, Q klavyede en uygun yerde. F klavyede ise bu harfin yerinde Türkçede en fazla kullanılan ünsüz olan k harfi bulunuyor ve buda iş konusunda verimliliği azaltan etmenler arasında.

Biraz da F klavyenin tarihine inelim.

F klavyenin mucidi daktilo öğretmeni İhsan Sıtkı Yener

– F Klavye, Türkçe için geliştirilmiş bir klavye çeşidi.
– F klavye düzeni için çalışmalar 1943’te başladı. 20 Ekim 1955’te başarıyla sonlandı.
– Mucidi daktilo öğretmeni İhsan Sıtkı Yener’di.
– Türkiye’deki daktiloların Milli Klavye’ye dönüştürülmesi, 1963’te Gümrükler Kanunu’na eklenmesi ve 1974’te Türk Standartları Enstitüsü tarafından ‘zorunlu standart’ olarak onanmasıyla kesinleşti.

% 87’sinde ‘a’ var

– Klavye için çalışmalar yapılırken 30 bin Türkçe sözcük seçildi. Bunlarda a harfi 26.323, e harfi 16.308, k harfi 13-542, i harfi 13.384, m harfi 11.263, l harfi 10.496, t harfi 9-669, r harfi 8.698 kez geçmekteydi. Bunlara göre söz konusu harfler, F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmiş.

Yüzde 11 daha hızlı

– Klavyede sol el yüzde 49, sağ el de yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilmiş.

– Yapılan simülasyonlara göre F’de yazı yazmak Q’dakinden yüzde 11 daha kısa sürüyor. İngilizce metinler için de F’de daha hızlı yazılıyor.

Türk Alfabesinde resmi olarak bulunmadığı halde WQ ve X harfleri tıpkı Q klavyede olduğu gibi F Klavyede de mevcut.

Yazar

Bir insan.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok