- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
“Nano” kelimesi köken olarak Yunancadan gelir ve “cüce” anlamına gelmektedir. Cüce sözcüğünden anlaşıldığı üzere nanometre metrenin milyarda biri kadar uzunluğa sahiptir. Nanometreyi teorik olarak bir saç teli ile karşılaştırma yaparsak yaklaşık 10.000/1 i kadar bir kalınlığa sahiptir.
Nanoteknoloji ise atomların ve molekül yapıların en küçük birimlerini kontrol etmek amacı ile kullanılmaktadır. Atom üzerine atom koyularak yeni maddeler oluşturmak, maddelerin yapısını değiştirerek yeni maddeler oluşturma çalışmalarını içerir.
Nanoteknoloji kavramını ilk kez Richard P. Feynman (1918–1988) ortaya atmıştır. Richard P. Feynman 20. yüzyılın en önemli fizikçilerinden biridir. 1959 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde yaptığı “There is plenty of room at the bottom”(Aşağıda daha çok yer var ) adlı konuşmada minyatürleşme alanında o günkü zamanın ilerisinde demeçlerde bulunmuştur.
Günümüzde bilim insanları “Aşağıda daha çok yer var” diyerek elektrik devreleri, motorlar, su tutmayan giysi ve kumaşlar, uzun süre solmayan boyalar, ultraviyole ışınlarını engelleyen güneş kremleri, etkisini daha çabuk görebildiğimiz ilaçlar günümüzde kullanılmaktadır.
Bugün hayal gibi görünüyor olsada, vücudumuzda dolaşan üç adet atomdan oluşan su molekülü, oksijen sayesinde hemoglobini vücudumuzda dolaştırır. DNA küçük boyutta olmasına rağmen içeriğinde genetik kodlar bulundurur. Gelecekte nano teknoloji sayesinde zarar gören hücreler, çiplerin içerisinde bulunan özel donanımlar ile zarar gören hücreler tamir edilebilir. Bu sayede genetik kod hataları diğer nesillere ulaştırılmaz ve zarar gören hücrelerin tamiri ile insanlar kendilerini daha iyi hissedebilir duruma gelebilirler.
Yapay bağışıklık sistemi sayesinde vücudumuza zerk edilen robot sürüleri ile kan dolaşımı sayesinde tıkalı durumda olan kan damarları açılabilecek hastalıklı organlar tamir edebilecek hale gelecekler. Bulgular rapor haline getirilip, oluşma ihtimali olan potansiyel hastalıkları en aza indirgenecek hale gelecektir.
Günümüzde nanoteknoloji uzmanları kobay olarak belirlenen hamsterların görmesini sağlayan optik sinirlerini kesti. Böylece hamsterlar görme yeteneğini kaybetti. Kopuk olan noktaya nanotanecikler yerleştirilerek bir sıvı enjekte edildi. Sıvı sayesinde sinirler kendini onardı ve hamsterler görüş yeteneklerini tekrar kazandılar.
Ülkelerdeki nanoteknoloji kullanımı ile gerçekleştirilen ürünlerin patentinin alınması yirmi yıl boyunca o teknolojiyi kullanacak ülkeleri kendilerine bağımlı hale getirmektedir.
Türkiye’de Yapılan Nanoteknoloji Çalışmaları
Nanoteknoloji ürünleri, ülkemizin gelecek hedefleri arasında yer almaktadır. Tübitak`ın 2023 programında da nanoteknoloji konusunda yol haritası belirlenmiştir. Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı Bilim Merkezi’nin genç öğrencilere yönelik Nanoteknoloji Enstitüsü mevcuttur. Bu atölye eğitimi bir AB projesidir.
Nanoteknoloji alanında ülkemizde UNAM(Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi) kurulmuştur. Nanoteknoloji konusunda araştırma yapan ve yapmaya hevesli olan herkes bu kuruluştan yararlanabilme imkanı sunulmaktadır.
Devlet Planlama Teşkilatı tarafından 28 milyon TL yatırım ile yapılan merkez son derece modern aletlere sahiptir. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Tübitak Marmara Araştırma Merkezi gibi merkezlerde nanoteknoloji konusunda araştırma yapmaktadır.
Ülkemizde aktif bir şekilde üretimine devam eden nanoteknoloji şirketi 13 e yükselmiştir. Sağlık, sanayi, giyim vb. gibi birçok alanda gereksinim duyacağımız nanoteknolojiyi ülkemizde aktif hale getirmek, diğer ülkelere yetişmek ve ülkemizi geliştirmek açısından önem taşımaktadır.
Türkiye`de Bulunan Nanoteknolojiyi Kullanan Başlıca Şirketler
Arçelik; Nanoteknoloji konusunda “polimer” ve “yüzey işlemleri” çalışmalarını yapmaktadır. İlk kez 2003 Eylül ayında nanoteknoloji ürünü olan koku filtresi içeren tam koruma üçgenli multi hijyen buzdolabını pazara sundu. Şirket 1 yılda cirosunun yüzde 1-1.5`unu ar-ge çalışmalarına aktarmaktadır.
Yaşar Holding; Yaşar grubunun boya markası olan DYO, solmaya, kirlenmeye dayanıklı kendi kendini temizleyen teknolojiye sahip boya üretti. Yaşar Holding nanoteknoloji ar-gesine 200 bin euro ayırıyor.
Yeşim Tekstil; GAP Inc. tesislerinde nano kumaş üretmeye başladı. Daha sonra bu çalışmaları kendi atölyesine taşıyarak daha kolay ütülenen, çabuk kuruyan, leke tutmayan kumaşlar üretti.
Zorlu Enerji Evlerde kendi elektriğinizi üretebileceğiniz bir aletin prototipini geliştirdi.