Windows’da RAM Temizliği Nasıl Yapılır?

   Gün geçtikçe teknoloji ilerliyor ve teknoloji ilerledikçe de elimizdeki belleklerin boyutları giderek artıyor. Daha bir kaç yıl öncesine kadar 512MB, 1-2 GB bellekler ile çalışırken şuanda standart bir bilgisayarda bile 8-16GB RAM görmemiz mümkün. Tabii durum böyle olunca da yazılım geliştiricileri önceki yıllara göre daha çok RAM kullanan ancak daha fazla performans veren yazılımlar ortaya çıkartıyor. Bilgisayarınızın performansından memnun değilseniz, arka planda çalışan uygulamaları kapatarak RAM belleğinizi rahatlatmak istiyorsanız doğru makaledesiniz, hadi başlayalım. 

Nedir Bu RAM Teknolojisi?

Öncelikle bu işlemlerden önce RAM teknolojisini tanımamız gerekiyor. RAM, bilgisayar, telefon, tablet, televizyon gibi teknolojik aletlerde kullanılan ve bilgisayarınızın ihtiyaç duyduğu bilgileri geçiçi olarak depolayan bir donanımdır. Her ne kadar depolama içerisine girmiş olsak da RAM‘lerde bulunan depolama sistemi bizim bildiğimiz USB, HDD gibi sistemlerden farklı. İngilizcede Random Access Memory anlamına gelen bu teknoloji, dilimizde Rastgele Erişilebilir Bellek anlamına geliyor. Harddisklerden farklı olarak RAM bellekler bilgileri daha kısa bir süre tutarlar. Ayrıca bu bilgileri harddisklerin aksine kalıcı bir biçimde saklamıyorlar. Özetleyecek olursak RAM Bellekler bilgisayarınızın ihtiyaç duyduğu temel bilgileri depolayan, işinizi bitirdikten sonra da bu bilgileri silen bir teknolojiye sahiptir. Depolanan bilgi oynadığınız bir oyundaki araç kaplaması, yol kaplaması, silah kaplaması vesaire olabilir ya da tarayıcınızda açtığınız herhangi bir videonun durduğunuz kısımdaki tekrar başlatmanız için gereken bir bilgi olabilir.

Kapattığım Uygulamaların Bana Ne Yararı Olacak?

Arkaplanda çalışan her bir uygulama, RAM belleklerinizden bir miktar çalar. Uygulamanın çalışma stili, işlevi ve görevine göre değişiklik gösteren bu kullanım sonucunda bellekleriniz dolabilir, dolduğu için de sisteminiz yavaşlayarak kullanılmaz hale gelebilir. Arkaplanda çalışan uygulamaları kapatır, RAM belleğinizi boşaltırsanız bilgisayarınız rahatlayacak ve daha hızlı çalışarak performanslı hale gelecektir. Tabi biz yine sizin eski dostunuzun yanına bir RAM bellek daha eklemenizin tarafındayız ama yine de bu işlem sizin yararınıza olacaktır.

Arkaplan ve Açılıştaki Uygulamaları Nasıl Kapatabilirim?

Bu işlemi yapmak oldukça basittir, ek bir bilgi ve beceri gerektirmez. Eğer bilgisayar kullanmasını biliyor, klavye ve fare ile aram iyidir diyorsanız işlemlere başlayabiliriz.

  • İşlemlerden önce klavyenizde bulunan “Başlat” tuşun basalım ve arama yerine “Görev Yöneticisi” yazalım.
  • Daha sonra açılan uygulamadan “Başlangıç” sekmesine tıklayalım.
  • Daha sonra bu sekmeden bilgisayarınız açılırken kapanmasını istediğiniz herhangi bir uygulamaya sağ tıklayıp “Devre dışı bırak” seçeneğini seçelim.

İşlem bu kadar, artık devredışı bıraktığınız uygulama bilgisayarınız başlarken açılmayacak, bilgisayarınız daha hızlı açılacak ve daha fazla RAM bellek kullanmanıza olanak sağlayacaktır. Aynı zamanda başlat çubuğunuza “services.msc” yazıp “Hizmetler” bölümüne gelebilir, daha sonra “Tüm Microsof hizmetlerini gizle” seçeneğini seçerek kapanmasını istediğiniz uygulamaları bu menüden daha detaylı bir şekilde seçebilirsiniz.

Unutmayın, devre dışı bıraktığınız bir uygulama başlangıçta siz onu açmadıkça çalışmayacaktır. Eğer kullandığınız bir uygulamanın başlangıçta açılıp hazır hale gelmesini istiyorsanız buradaki tikleri kaldırmayın.

 

Yazar

Genel Yayın Yönetmeni - İletişim: selim@tekneloji.net

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok