Stephan Hawking 76 Yaşında Hayatını Kaybetti – Stephan Hawking Kimdir ?

Dünyaca ünlü fizikci ve yazar olan Stephan Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti. Stephan 21 yaşında tedavisi olmayan ve motor nöronların %80’ini yakın gelecekte kaybettiren ancak beynin faaliyetlerine karışmayan ALS hastalığına yakalanmıştı. Stephan bu genç yaşında tekerlekli sandalyeye düşerek hayatının en zor sürecini yaşamaya başladı.

Stephan Hawking Kimdir ?

8 Ocak 1942 tarihinde İngiltere’nin Oxford kentinde dünyaya gelen Stephan Hawking 8 yaşında ailesi ile birlikte St Albans’a taşındı. 11 yaşında St Albans’ta bulunan babasınında orada okuduğu okula kayıt oldu. Bu okuldan mezun olduktan sonra Oxford Üniversitesi kolejine gitti. Bölüm seçiminde kendisi matematiği istesede babası tıp bölümüne gitmesi konusunda ısrarcıydı. Stephan kendi kararlarını alarak, matematik bölümü olmayan okulda fizik bölümüne gitmeyi tercih etti. Okul hayatında başarılı bir öğrenci olan Stephan, 3 yıl sonra doğa bilimleri onur madalyası kazandı.  Daha sonra çalışmaların kapsamını genişleten Stephan evren bilimi üzerine çalışmalara başladı. O günlerde Oxford’da evren bilimi üzerinde çalışma olmamasından dolayı Cambridge’e gitti. Orada başarılı bir iş hayatı sergileyen Stephan, diplomasını aldıktan sonra ilk önce araştırma asistanı daha sonra  Gonville and Caius College üniversitesinde profesör asistanı oldu.

1973 yılında Gökbilim Enstitüsünden ayrıldıktan sonra uygulamalı matematik ve kuramsal matematik bölümüne geçen Hawking, başarılı kariyerine 1979 yılından sonra Lucasian matematik profesörü olarak atandı. “Lucasian matematik profesörlüğü the Cambridge üniversitesinde 1663 yılında Henry Lucas tarafından kuruldu. Henry Lucas 1639–1640  yılları arasında Cambridge Üniversitesi Parlemontosu üyeliği yapmıştır. Stephan Hawking’e verilen Lucasian Matematik Profesörlüğü ilk olarak Isaac Barrow’a daha sonra 1669 yılında Isaac Newton’a verilmiştir. Evren bilimi üzerine çalışmaları olan Hawking, evrenin temel prensipleri üzerine çalışmaya başladı. Roger Penrose ile birlikte çalışmalara başlayan Stephan Hawking,  Einstein’ın Uzay ve Zamanı kapsayan Genel Görelilik Kuramının, Bing Bang ile başlayıp kara delikler ile son bulduğunu gösterdi. Bu buluş 20. yüzyılın en büyük çalışmalarından biriydi. Bu çalışmaların verdiği sonuçlar neticesinde kara deliklerin aslında kara olmadığını, radyasyon yayarak buharlaşıp görünmez olduklarını ortaya koydu. Stephan’ın yaptığı evrenin temel prensipleri çalışmaları evrenin sonu ve sınırlı olduğunu gösterdi. ( kendisine göre )

Yazımızın başındada belirttiğimiz üzere 21 yaşında ALS hastalığına yakalanan Stephan 1985 yılında ses fonksiyonlarınıda kaybetti. Bu süreçten sonra tekerlekli sandalyesine yerleştirilen ve yazıları sese çeviren sistem sayesinde insanlarla iletişim kurmaya başladı. Sağlıklı insanların konuşmalarında kullandığı kelime sayısı 2500 civarıdır. Stephan Hawking’in sandalyesindeki sistemde ise yaklaşık 2600 kelime bulunmaktadır.

Oldukça başarılı ve bir o kadarda zor dönemler geçiren Stephan’ın huzura kavuştuğunu düşünüyoruz. Stephan’ın Albert Einstein’dan sonra en dahi bilim insanı olarak kabul gördüğü bilgisinide paylaşalım.

 

Yazar

Geleceği düşünür, planlar ve hayata geçiririm.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok