SSD Disk Alırken İçindeki Teknolojiye Dikkat Edin ! – TLC, MLC ve SLC Farkları

SSD Disk(Solid State Drive) Nedir?

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz SSD Disk(Solid State Drive), veri depolamak için geliştirilmiş bir veri depolama aygıtıdır.

SSD Diskin Mekanik Diskten Farkı Nedir ?

 

Mekanik bir sabit diskte maksimum yazma hızı 150mb/sn iken SSD’lerde bu hız 560mb/sn`ye ulaşabilmektedir. SSD diskler mekanik disklere göre daha dayanıklıdır. Çünkü mekanik(hareketli) parça bulundurmazlar. SSD diskler belirli yükseklikten yere düşse bile çalışmaya devam ederler ancak HDD ler hafif çarpmalarda dahi bütünlüğünü kaybedebilir.

SSD Disk Neden Kullanılmalı?

SSD diskler oldukça fazla işlem gücüne sahiptir. Bu işlem gücüne IOPS, yani saniye başına gerçekleşen girdi/çıktı (input/output operation per second) diyoruz. SSD diskler de 75.000-150.000 IOPS değeri mevcutken mekanik disk olan HDD ler de bu değer 75-150 arasıdır. Bu rakamlardan bile SSD Diskin ne kadar devasa bir buluş olduğunu anlayabiliriz. Özet olarak IOPS değeri fazla olan disk daha hızlı tepki verir. Bilgisayarda yapılan her işlem 1 IOPS tüketir. HDD de 10 sekmede işlem yapabilirken SSD de 100 sekmede işlem yapabilirsiniz.

SSD Disk Parçaları Nelerdir?

SSD disk parçaları genelde 3 kısımdan oluşur. Bunlar;

NAND flash yongaları, NAND yongalar verileri depolamak ve saklamak için elektrik bağlantısına ihtiyaç duymazlar.

DRAM;  sonradan erişim için bilgileri ön belleğinde tutar bu yüzden elektriğe ihtiyaç duyar. DRAM her SSD`de yer almayabilir.

Kontrolcü; bilgisayarınız ile NAND yongalar arasındaki iletişimi sağlayan ana ileticidir. 

NAND Yongaların Tipleri Nelerdir ? Neden SSD Disk Fiyatları Arasında Uçurum Farklar Var?

Single Level Cell (SLC) Nedir?

NAND flash yongalar, sahip olduğu elektrik yüküne göre belirli bir bit değerini temsil eder. Hücrelerde yer alan bit sayısına göre NAND yongalar isimlendirilir. Her hücrede tek bir bit tutan yongalara  Single Level Cell (SLC) denir.

Diğer yongalara göre daha çok döngü imkanı sağlar, ayrıca SLC den daha az okuma/yazma hatası alırız. SLC ler diğerlerine göre daha dayanıklı olduğundan yüksek sıcaklık değerlerinde çalışabilirler.

Multi-level cell (MLC) Nedir?

MLC (Multi Level Cell) ise her bir hücrede 2 bit ya da daha fazla veri tutan bir modeldir.

SLC`lerde depolama daha kısıtlı olmasına rağmen, daha uzun ömürlü ve transfer hızı daha yüksek olduğunu görürüz. Bu yüzden SLC`lerin fiyatı MLC`lerden daha yüksektir. 

MLC`lerin depolama alanı daha yüksek olmasına karşılık SLC lere göre performansları daha düşüktür.(Yaklaşık 10x yazma döngüsü). SLC ler peta-byte seviyesinde rastgele yazmayı desteklerken, MLC tera-byte seviyesinde kalır.

MLC yongalar SLC yongalara göre daha düşük maliyetli olduğundan ev ve oyuncularda kullanılması önerilir. MLC yongalar yaklaşık 10.000 okuma/yazma döngüsü ömrüne sahiptir.

MLC`ler de kendi içerisinde iki gruba ayrılırlar.

CMLC(Consumer MLC) USB disklerde, hafıza kartlarında ve mobil telefonlarda,tabletlerde kullanılır.

EMLC(Enterprise MLC) ise okuma/yazma oranı 20.000 ile 30.000 arasındadır. İş kullanımı için SLC’ye güzel bir alternatiftir. Ancak performansı SLC NAND kadar iyi değildir. CMLC ve EMLC arasında sadece kapasite ve cpu farkı vardır.(tipik olarak eMLC için% 28-60, cMLC’de% 8 -% 10) 

Triple Level Cell Nedir?

Triple Level Cell (TLC) yongalar ise her hücrede 3 veya daha fazla veri tutan modeldir. Bu yongalar daha yüksek kapasiteli SSD’ler için kullanılır. Ancak ömürleri SLC ye göre daha kısadır ve daha az maliyetlidir. Ancak daha düşük okuma/yazma hızına sahiptir.Hücre başına okuma/yazma döngüsü 3000-5000 arasındadır.

Bu yongalar günlük kullanım için kullanılan bilgisayar, tablet gibi cihazlar için önerilir.

 

Sizlerde SSD diskler hakkındaki düşüncelerinizi, hangi SSD diski kullandığınızı, memnun olup olmadığınızı bizimle yorumda paylaşabilirsiniz.

Yazar

Bir insan.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok