- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Ekran Kartı Nedir?
Ekran kartı 2 ve 3 boyutlu görüntüleri işleyerek monitöre aktaran ve bilgisayardaki grafik işlemlerini gerçekleştiren bileşenlerdir. Yani bilgisayarın ekrana görüntü aktarmasını istiyorsak bir ekran kartına ihtiyacımız vardır. Günümüzde ekran kartı, işlemciler kadar önemli bir yere sahiptir. Çünkü günümüzde oyunlar ve profesyonel grafik işleri hayatımızın bir parçası hale geldi dolayısıyla görüntü kalitesi de bizler için önem arz ediyor. Yeni bir bilgisayar almayı düşünüyorsanız bilgisayarın sadece dizaynı değil ekran kartı ve işlemci ve monitör özelliklerine de mutlaka bakmalısınız.
Ekran kartının kalitesini fiziksel yapısı, kullanılan slot ve arayüz çeşidi(CGA,VGA,SVGA) olması belirlemektedir.
Ekran Kartının Çeşitleri
Ekran kartları geçmişten günümüze kadar farklı çeşit ve kaliteler de üretilmiş, başlangıcı itibariyle standartlar sürekli değişmektedir. İşte geçmişten günümüze ekran kartı çeşitleri
MDA(monochromeDisplayAdapter):
720*350 Piksel çözünürlük
Tek renkli ekran kartı, kullanıcı sadece harfleri, sayıları özel karakterleri ve ASCII karakter özel grafik simgelerini görebilir.
Bu ekran kartı bilgisayarın kullanıldığı ilk yıllara dayanır. Çalışma frekansı 14.8Khz/50Hz yatay/düşeydir. Bu tip kartlar artık kullanılmamaktadır.
CGA (Color Graphics Adapter):
IBM(ABD’de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi)`nin ilk renkli grafik kartıdır. Bu kartlar çok düşük renk skalası ve yok denecek kadar az derinliğe sahip kartlardır. 16 renk gösterir ve yazı,grafik,renk olmak üzere üç ayrı modda çalışır. Bu kartların çalışma frekansı 15.7Khz/50Hz yatay/düşeydir Şu anda kullanılmamaktadır.
EGA (Enhanced Graphics Adapter):
CGAnın bir üst sürümüdür ancak CGA`ya göre çok gelişmiştir. 640×350 çözünürlük ve 256 KB belleğe sahiptir. 64 renk gösterir. Şu anda kullanılmamaktadır.
Hercules mono Graphics
Tek renklidir. Renkleri grinin tonlarıyla gösterir ve grafikleri destekler. 720×348 piksellik çözünürlüğü vardır. Bu ekran kartı artık kullanılmamaktadır.
VGA (Video Graphics Array)
Günümüzün grafik standardı VGA kartıdır. VGA bütün grafiklerle uyumludur. Bu kart teknolojisi sayısal sinyalleri analog sinyallere dönüştürme yoluyla diğer ekran kartlarından tamamen ayrılır. Günümüzde genellikle bu ekran kartı kullanılmasına rağmen yerini yavaş yavaş Dvi ve Hdmi’a bırakmaktadır.
Ekran Kartı Bileşenleri Nelerdir?
Ekran kartları, bilgisayara anakartın üzerinde bulunan slotlar yardımı ile bağlanırlar. Ekran Kartı işlemci üzerindeki yükün büyük bir kısmını kendi üzerine alır. Her ekran kartı üzerinde bu işi yapabilmeleri için belirli üniteler vardır. Her ünite bir görevle meşguldür.
1.Grafik İşlemcisi(GPU)
Grafik işlemcisi görüntü işlemlerini ekran kartında geliştiren bir yongadır. En basitiyle ekran kartı işlemcisi olarak da adlandırabiliriz. Önceden böyle bir işlemci olmadığı için anakart işlemcisine çok yük bindirirdi. Grafik işlemcisi çıktıktan sonra anakart işlemcisinin yükü azaldı.
2. Görüntü Belleği (Video RAM)
Görüntü ile ilgili hesaplamalar geçici olarak bu bellekte tutulur. Görüntü belleği bilgileri grafik işlemcisinden alır ve saklar. Eğer yüksek çözünürlükte görüntü almak istiyorsanız görüntü kapasitesinin büyük olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
3. Dijital Analog Çevirici (RAMDAC )
Ekran kartının görüntü belleğindeki sayısal verileri monitörde görüntülenmesi için analog sinyallere dönüştürerek ekran kartının monitör çıkışına gönderir. Eskiden kartın üzerinde ayrı bir yonga olarak yer alan bu birim, artık GPU`nun içerisinde yer alır. Eskiden RAMDAC performansı bir hayli önemli iken gelişen teknoloji ile 400 MHz hızında standart halini ali almış ve önemini yitirmiştir. RAMDAC`ın yerini DVİ ve HDMI yerini almıştır. DVİ ve HDMI kablolarında sinyal aktarımı esnasında paraziti engellemek içinde Transition-minimized differential signaling (TMDS) kullanılmaktadır.
4. Video BIOS
Ekran kartındaki tüm veri akışını düzenler, ekran kartı bileşenleri arasındaki koordinasyonu sağlar. Video BIOS un içinde bu işlemleri yürütebilmek için ayrı bir yazılım vardır.