Fps Nedir ? Nasıl Yükseltilir ?

FPSFps (frame per second) türkçe anlamıyla saniye başına alınan kare görüntüsü anlamına gelir. Fps oyunlar başta olmak üzere bütün programlarda yer alır ve bilgisayardan bilgisayara da farklılıklar gösterebilir. Bilgisayarın sistemi ne kadar yeni nesil olup kaliteli olursa o bilgisayar oyunlarda ve programlarda saniye başına çok daha fazla kare görüntü alır. Fps örneği verecek olursak eğer bir oyunda almış olduğumuz 50Fps saniyede 50 kere kare görüntünün değiştiğini belirtmektedir ve bu sayı ne kadar artarsa oyunda ve programda ki sürerlilik, görüntü kalitesi artar kasma sorunları azalır. Peki sistemi kötü olan bir bilgisayarın kare görüntü sayısı artar mı? artar ise nasıl yapılır? İlk olarak sistemi kötü bir bilgisayar her zaman şük fps alır fakat bazı uygulamalar sonucunda bir miktar kare görüntü sayısı arttırılabilir. Baş belası az fps’ I arttırmak için birkaç adımdan bahsedelim.

  • İlk olarak sistemi baştan yaparak veya bir kısmının yenisini alarak fps arttırılabilir. Özellikle ekran kartı ve işlemcinin değişmesi büyük oranda fps değişimine neden olur.
  • İkinci adım ise bilgisayar parçalarında değişim yapamayacaksak ve uzun süre bilgisayarımız ile ilgilenemediysek fps arttırmak için bilgisayarın içini özellikle de fan kısımlarını sık sık temizleyerek büyük oranda fps arttırabiliriz.
  • Bazı bilgisayarlar yeni olmasına rağmen veya eski bir bilgisayar olmasından dolayı işlemci sıcaklığınaengel olamayabiliyoruz. 70 derecelerin üstüne çıkan işlemci sıcaklığı büyük oranda görüntü sayısını aşağı çekiyor demektir. Bu yüzden kısa bir süre içerisinde işlemci değişmesi veya macun bilgisayarın iyiliğine olacaktır.
  • Son adımda ise ücret ödemenize ve zaman kaybetmenize bile gerek yoktur. Tek yapmanız gereken oyun içinde görüntü kalitesi, gölge gibi etmenleri Low veya medium’a çekmektir. Bu size nerden baksanız 10-30 arası fps kazandırır.

Yazar

Adım Gürkan, uzun süredir makale yazarlığı yapmaktayım. Tekneloji sitesi yazarıyım.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok