Seo Nedir ? Ne İşe Yarar ? (Search Engine Optimization)

Seo Nedir ?

Seo (Search Engine Optimization) Arama Motoru Optimizasyonu demektir.Bir websitesinin büyüyüp gelişebilmesi için sadece açılması ve içerik girilmesi yeterli değildir.Genellikle websitesi açmayı çok zahmetsiz sanan insanlar işin içine girdikten sonra “Yazılarımı İnsanlar Nasıl Okuyacaklar ?” , “İnsanlara Nasıl Kendimi Göstereceğim ?” gibi sorular sormaya başlıyorlar.Hatta çoğu kişi daha sitelerinin ismini Google‘da aradıklarında bulamıyorlar.Haliyle sorun tam olarak bu noktada başlıyor.Eğer websitesi açıyorsanız öncelikle temel Seo‘nun dilinden anlayacaksınız.Burada “temel seo” dedim çünkü işin temelini bilmeden devamını getiremezsiniz.Özellikle website açmaya yeni başladıysanız nasıl geliştirileceği hakkındada bilgi sahibi olmalısınız.Bu yazımızda Seo Nedir ? Seo Ne İşe Yarar ? sorularına tüm detaylarıyla cevaplandıracağız.

Anlamını yukarıda belirtmiştim.Şimdi bu soru altında ise Seo‘nun ne olduğuna dair detaylara ineceğim.

Seo; arama motorunun isteklerini yerine getirmektir.Mevcut arama motorlarındaki algoritmalara baktığımızda büyük oranda aynı koşullar bulunmaktadır.Öncelikle “iç seo” ayarlarımızı yaparak hem arama motorlarının isteklerini yerine getireceğiz hemde sitemizi düzene sokacağız.

İç Seo Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Tamamen websitemizin kapsamında yaptığımız ayarlara İç Seo deniliyor.Çok fazla uzatmadan dikkat edilecek hususları maddeliyorum.

  • Site başlığı >> Site başlığınızın 60 kelimeyi geçmemesine özen gösteriniz.Başlığınızda sitenizin isminin bulunmasının yanısıra bir kaç ilgili anahtar kelimede bulunabilir.
  • Site açıklaması >> Tamamen sitenizin ilgili olduğu sektörle ilgili bir açıklama girmelisiniz.
  • Site anahtar kelimeleri >> Hangi anahtar kelimeler sizi ilgilendiriyorsa çok fazla olmamak şartıyla 5-6 adet girebilirsiniz.
  • Yazıların düzeni >> Girmiş olduğunuz yazıların uzun ve bilgi verme amacı taşıması çok önemlidir.Yazı içerisindeki önemli kelimeler kalın yazılabilir.Bu sayede arama motoru botları dikkat çekilmek istendiğini anlayacaktır ve size bir güzellik yapacaktır.Aynı zamanda yazılar arası linklendirme çok önemlidir.A yazısında B yazısıyla ilgili bir konu geçebilir.Bu sebeple yazı içerisinde B Yazısı nedir ? gibi link çıkarabilirsiniz.Bu sizin site içi link yapınızı güçlendirecektir.
  • Yazı etiketleri >> Yazılarınıza ilgili etiketleri girmelisiniz ve çok fazla abartmamalısınız. (5-6 adet etiket)
  • Link yapısı >> Link yapıları Seo için en önemli hususlardan biridir.Sitelerinizin link yapısı www.site.com/seo-nedir gibi olmalıdır.
  • Site hızı >> Hızlı açılan websiteleri her zaman bir adım öndedir.
  • Site haritasını arama motoru dizinlerine göndermek >> Bu sayede içeriklerinizin dizinlerdeki eksiklikleri daha hızlı tamamlanır ve yükselme etkisi yaşanır.

İç Seo konusunda dikkat etmemiz gerekenlerin dışında aslında sitemizin sıralamasına doğrudan etki eden Dış Seo Nasıl Yapılır ? sorusunu gündeme getiriyor.

Dış Seo Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Websitemiz dışındaki siteler yardımıyla kendi sıralamalarımızı yükseltmek için uygulanan yöntemlerden ibarettir.Tanıtım yazıları ve Backlinkler dış seo kapsamına girmektedir.

  • Backlink alımı >> Kaliteli,güncel sitelerden kendi sektörünüzle ilgili link alımları)
  • Tanıtım yazısı alımı >> Kaliteli,güncel sitelerden kendi sektörünüzle ilgili tanıtım yazıları)
  • Sosyal imlemeler >> içeriklerinizi sosyal medyada paylaşarak arama motoru botları için farkındalık yaratabilirsiniz.Çünkü bu botlar sosyal paylaşım sitelerinden neredeyse hiç çıkmazlar.

Dış Seo’yu uygularken backlink ve tanıtım yazısı alacağınız siteyi iyi seçmelisiniz.Ben websitesinin PR değerinden önce kaliteli içerikler üretmesine ve güncel olmasına dikkat ediyorum.Eğer karşınızdaki site kaliteliyse sizede olumlu sonuçları olacaktır ve kaliteniz artacaktır.Backlink alırken arama motorlarında yükselmek istediğiniz kelimeler olmasına özen gösterin.Mesela şuan bulunduğunuz site teknoloji haberleri aranmasında ön sıralarda olması lazım.(Çaktırmadan kendi sitemizde backlink verdim 😛 😀 tabi buda bir örnekti) Bu şekilde diğer sitelere bu şekilde backlink verebilirsiniz.Tanıtım yazılarınız ise hem sitenizi tanıtır hemde yazı içerisindeki linklerdeki seçmiş olduğunuz anahtar kelimelerde sıralamanız yükselir.(Tanıtım yazılarında çok fazla link çıkışı yapılmaması gerekiyor.Spam olarak algılanabilirsiniz.)

 

Seo hakkında anlamadığınız veya merak ettiğiniz noktalar varsa yorum atın yardımcı olalım 🙂

 

Yazar

Geleceği düşünür, planlar ve hayata geçiririm.

İlgili Yazılar

1 Yorum

Mustafa Barış Öz  -  20 Ekim 2016 / 07:22

yararlı makale gerçekten. teşekkürler

Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok