- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kimya mühendisi olan Koray ÖZTÜRK, kabuklu deniz mahsullerinden kitin ve kitosan üretimiyle ilgili çalışmaları yakından takip ediyordu. Hammaddenin ülkemizde üretilmesi için atılımlarda bulunan kimyager Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın desteğiyle 5 yıl süren çalışmalar sonucunda üretim aşamasına geldi.
En çok yengeç, karides ve kerevitten elde edilen kitin ve kitosan maddelerinden gıda, kozmetik, medikal ve tarım gibi birçok sektörde faydalanılmaktadır. Kabuklu deniz mahsullerini toplamak için restoran ve fabrikalarla anlaşan Öztürk konu ile ilgili şu açıklamada bulundu:
“1 kilo karidesin 700 gramı çöptür. Biz bu atığı toplamasak, firmalar bu atığı yüksek maliyetlerle imha edecek. Bu atığı toplamamız firmaların da işine geliyor. Topladığımız atıkları çeşitli tepkime ve reaksiyonlara uğratarak kitin ve kitosan maddelerini elde ediyoruz.”
“Çöp halinde topladığımız atıklar son olarak talaş haline geliyor. Bu maddeler de saç ve cilt bakımı için kozmetikte, meyve sularının raf ömrünü uzatmak için gıdada ve kan durdurucu bez yapımı için medikal sektöründe kullanılıyor. Askerlerin en küçük kanamalı yaralanmalarından ameliyatlara kadar uygulanabilecek, yaklaşık 30 saniyede etkisini gösteren ve her askerin çantasında bulunacak bir bez üretilecek. Bu sayede can kayıpları azalacak.”