- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Açılımı Gigabit Passive Optical Network olan Gpon, abonelere dağıtım yapılırken splitterlar aracılığı ile yapar. Splitterlar bi kablodan gelen sinyali tek bir fiber aracılığı ile bölerek tüm dairelerin fiberi aktif kullanmasına olanak sağlamıştır. GPON, IP temelli, TDMA (Kanal erişim defteri) iletişim modeli ile çalışan, veri içeriklerini bir düzen içinde sağlayarak; belli bir algoritma içerisinde IP omurgasına ileten asimetrik veri iletim teknolojisidir.
İletim fiber optik kablolar üzerinden 1 core bağlantı ile yapılır. Bütün kullanıcılara dağıtımı yapılırken splitter tüm fiber uçlara bölümlendirerek aktarım sağlar. Böylece bir binaya gelen tek bir fiber kablo 2….64 arası aboneye bölünür ve herkes fiber optik altyapıyı kullanabilir.
Pasif optik ağlara ses ve video trafiğinin taşınması ve yeni uygulamaların hayatımıza girmesi sonucunda yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyulması fiber teknolojisinin kullanılmasına sebep olmuştur. GPON teknolojisi son kullanıcıya en iyi bant genişliğine ulaştırmayı sağlayan telekominasyon teknolojisidir. Gpon modem, optik sinyaller ile sizlere yüksek hızda internet sağlayan bir cihazdır.
GPON teknolojisinde veri giriş çıkış hızı çok yüksek olduğu için ( (+/- 2.5Gbit(Down) 1.25Gbit(Up)) her türlü iletim sorunsuz iletilebilir.
GPON Teknolojisinin Avantajları
Gerçek zamanlı uygulamalar, fiziksel altyapılar ve siber güvenlik için çok yüksek bant genişliğinin bulunması gereklidir.
İtalyan operatörler ultra geniş bant için Avrupa stratejisini kullansa da mevcut bant genişliği açısından riskli olan erişim ağlarını yeniliyorlar. Bu sebeple bütün operatörler eski bakır ağları yerine fiber optik ağlarla değiştirmektedir. GPON teknolojisi yüksek hızlı internet, yüksek aktarım hızı, konforlu kullanım ve uygun fiyat sağlamaktadır.
1 Yorum
Selam, 20 km den daha uzun bir mesafeden talep geldiği zaman çözüm var mı?