- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Günümüzde telefon bağımlılığı had safhada iken araç kullanımı esnasında cep telefonu kullanımını en düşük seviyede tutmak gerçekten zor bir durum haline geldi. Akıllı telefonların hayatımıza girmesi, hayatı daha hızlı yaşamak istememiz, iki işi bir anda yapmaya çalışmamız toplumumuzda ve tüm dünyada ciddi bir sorun teşkil etmektedir. İnsanlarımız canı ile zamanı satın almaya çalışmasa hem kendini, hem araç içerisinde bulunan kişileri, hem de trafikte bulunan potansiyel kaza yaşama ihtimali bulunan insanları koruyacağını düşünerek hareket etse belki bu davranışlarına bir son vermek isterler. Gelin birlikte araç kullanırken telefon kullanmanın size getirebileceği sonuçları inceleyelim.
Sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullanması durumunda konsantrasyon eksikliği yaşanabilecek durumlar üç kategoriye ayrılır.
Görsel Dikkat Dağıtıcılar: Sürücünün dikkatinin dağılması için bir saniye yeterlidir. 1 saniyelik dikkat dağınıklığı sonucunda bile kaza oluşabilir. Sürücünün başını arkadaki yolculara döndürerek konuşması, ses sisteminin ekranındaki yazıyı okumak, cep telefonundan gelen bildirim sesine kulak verip kontrol etmek kazaya sebebiyet verebilir.
Manuel Dikkat Dağıtıcılar: Sürücüler ellerini direksiyondan çekerek başka bir eşya ile ilgilenmesi (torpido gözünün açılması, radyo kanalının değiştirilmesi) gibi örnekler manuel dikkat dağıtıcı öğelerine örnek gösterilebilir.
• Bilişsel dikkat dağıtıcılar: Sürücünün bu durumda bilinci yolda değildir, kişinin bedeni araba kullanıyor olsa dahi düşünceleri gelecek ayın kirasını nasıl ödeyeceğindedir.
Dikkat dağılması sonucu tepki süreleri kısalır, trafik işaretlerini görme olasılığı azalır ve etrafında neler olup bittiğinin daha az farkındadırlar. Tepki süresinin azalması evrensel koşullarda sürücünün yaşı ve o andaki hızına bağlı olarak 0.6 saniyeden 0.9 saniyeye kadar etkilemektedir. Saatte 60 km hızla yol alan bir otomobil sürücüsünün frene basmasının gecikmesi durumunda durma mesafesi 15 metreye kadar artmaktadır.
Cep telefonu kullanımı sadece mesajlaşmak veya arayacağı numarayı çevirmek değildir. Telefon beklerken veya görüşme bittikten sonraki 5 dakika içerisinde kaza yapma olasılığı, 699 sürücü üzerinde yapılan çalışmaya göre 4.8 kat, 15 dakika içerisinde ise 1.3 kat daha fazla olduğu ön görülmüştür.
Eller serbest şekilde kullanım veya kulaklık kullanımı kaza oranına hiçbir etki etmemektedir. Çünkü kaza oranı fiziksel bir kaynaktan değil tamamen konuşmanın yoğunluğundan kaynaklanmaktadır.
ARAÇTA SEYİR HALİNDE CEP TELEFONU İLE KONUŞMA CEZASI 2019
İdari Para Cezası : 235 TL İndirimli Fiyatı 176.25 TL
Ceza tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ceza tutarının ödenmesi durumunda indirimli fiyat üzerinden cezayı ödersiniz.