32 Bit ve 64 Bit Nedir ? Arasındaki Fark Nedir? Ne İşe Yarar?

Telefon, tablet ve bilgisayar kullanıcılarının uzun yıllardır duyduğu ve henüz tam anlamıyla bilmediği bir konu 32 Bit ve 64 Bit’in ne olduğudur. Sürekli olarak duyuyoruz ama Bit kavramı tam olarak neyi ifade ediyor ve 32 ve 64 Bit arasındaki farkları biliyor muyuz ? gelin hep beraber inceleyelim.

Oldukça yalın bir şekilde 32 bit ve 64 bit arasındaki farkları ve ne olduğunu sizlere anlatmaya çalışacağım.

32 Bit ve 64 Bit Nedir ?

Detaylara girmeden önce rakamları unutalım ve “BİT” kavramı üzerinde duralım. Bit bilgisayar dilinde 0 ve 1 rakamlarını temsil eder. 32 Bit ve 64 Bit kavramları ise işlemcinin bilgileri nasıl işlediği ile ilgilidir. 64 bit sistem 32 bit sisteme göre 2 kat daha hızlıdır ve daha fazla ram ihtiyacı duyar. 64 Bit sistem daha fazla rastgele erişim belleğine sahip olabilir. Bu bellek RAM’dir.

32 Bit ve 64 Bit Farkları Nelerdir ?

Aralarında çok ciddi farklar bulunmaktadır. Bu farkları maddeler halinde derleyeceğiz.

  • 32 Bit max 4 GB, 64 Bit 16 TB Ram destekler. (anakartınızda bol slot ve bol kapasiteli ramleriniz varsa 🙂 )
  • 32 Bit daha az ram tüketir 64 Bit daha fazla.
  • 64 Bit sistemde rastgele erişim belleği daha fazla olacağı için daha performanslı olacaktır. Ayrıca sadece RAM kaynaklı değil 64 Bit mimarisi 32 Bit’e göre 2 kat daha hızlıydı hatırlayalım.
  • 64 Bit bir program 32 bit sistemde çalıştırılamaz, ancak 32 bit bir program 64 bit sistemde çoğunlukla çalıştırılabilir.

32 Bit Sistem 64 Bite Nasıl Yükseltilir ?

Mevcut sisteminiz 32 Bit ise ve siz sisteminizi 64 Bit olarak güncellemek istiyorsanız sistem değişikliği yapmanız gerekir. Mevcut 32 bit sistemin doğrudan 64 Bit sisteme güncellenmesi mümkün değildir.

  • 32 Bit sistemi 64 bit yapmak istiyorsanız mevcut sistemi formatlamalısınız. Çünkü 2 sistem farklı mimarilere sahiptir. 64 bit ISO ile formatlayarak sisteminizi güncelleyebilirsiniz.

Bilgisayarım 32 Bit mi ? 64 Bit mi ? Nasıl Anlarım ?

Windows sistemlerde Bilgisayarım sağ tıklayarak özellikler kısmından detayları görebilirsiniz.

Linux sistemlerde ise terminal üzerinden uname- a komutunu çalıştırmanız yeterli olacaktır.

64 Bit Bilgisayarda 32 Bit Program Çalıştırabilir miyim ?

32 Bit için yazılmış programların çoğunu 64 Bit bilgisayarlar çalıştırabilir. Her ne kadar çalıştırsa da performansta sorunlar yaşanabilir. Bu sebeple program hangi bite uygun dizayn edilmiş ise o bite sahip sistemde çalıştırılması tavsiye edilir.

Ayrıca 32 bit program 32 bit sürücüler gerektiriyorsa 64 bit sistemde sorunlarla karşılaşmanız muhtemeldir.

64 Bit Sistemin Avatanjları Nelerdir ?

64 Bit bilgisayarlar 32 bit bilgisayarlara göre 2 kat daha hızlı işlem yaparlar ve daha fazla rastgele erişim belleğine sahiptir. Günümüz bilgisayar ve işlemcileri göz önünde bulundurulduğunda 32 Bit sistemler ne kadar az olsada daha eski tarihe ait bilgisayarların ve sistemlerin kullanımı günümüzde devam etmektedir.

  • Sistemi yoracak programlar çalıştıracaksanız 64 bit tercih etmelisiniz.
  • Fotoğraf ve video düzenleme, müzik montaj gibi işlemler başta olmak üzere işlemci ve ram performansı gerektiren tüm işlemlerde 64 bit bilgisayarlar kullanılır.
  • 32 Bit bilgisayarlarda performanslıdır ancak daha düşük işlemler için iyi çalışırlar.

Yazar

Geleceği düşünür, planlar ve hayata geçiririm.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok