- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Gülmek kişinin kendisini ifade edebildiği sözsüz dışavurum ifadesidir. Gülme davranışı kimi zaman mutluluğun ifadesiyken kimi zaman karşınızdaki kişiyi küçük düşürmek için de kullanılabilir. Yani gülmek mutluluk belirtirken aynı zamanda karşınızdaki kişiye güç gösterisinde bulunmanıza fayda sağlar.
Siz gülerken kalp atışınız hızlanır, derin nefes alınır ve beyin oksijenlenir. Beyin tarafından “endorfin” salgılanır ve bu hormon vücuttaki ağrıyı ve stresi azaltır.
Gülmek eylemini kontrol eden; evrimsel gelişim bakımından en eski bölüm olan; nefes alışverişi gibi temel birincil sorumlulukları üstlenen bu bölüm subkorteksin içindedir. Yani gülmeyi kontrol eden düzenekler dil ve hafıza gibi beynin çok daha sonra gelişen bölgelere göre uzaktadır.
Güldüğünüzde, konuşurken veya bağırırken olduğu gibi dilin, çenenin, dudakların hareketine ihtiyaç duyulmaz. Gülme sırasında 17 kas kullanılırken, ağlama esnasında 43 kas çalışır. Bu yüzden gülmek her zaman daha kolaydır.
Gülmek bazen sosyal ilişkilerde kahkaha ile veya gülümseme ile olabilir. Gülümseme karşındaki kişiyi aldatabilir. Ancak yüksek sesle gülmek çok daha zor olup, gerçeklik payı daha fazladır. Gülmek, üzüntü ve öfke durumunda boşalmanın bir yoludur. Gülme durumunda vücut kendini rahatlattığından sinir stres durumunda vücut otomatikman kendini savunmaya alıyor. Böylece rahatlıyorsunuz.
Gülmek canlılar arasında bir çeşit bağlanma yoludur. Gülmek eylemi sadece insanlara ait değil, maymunlar ve sıçanlar gibi hayvanlarda da görülebilmektedir.
Gülmek işi aynı zamanda onaylama içinde kullanılır. Sosyal bir ortamda konuşan bir kişi dikkatini çekmek istediği kişiye bakar ve ondan tepki almayı bekler. Bu tepki genelde baş ile onaylama ve gülümseme ile olur. Eğer bir ortamda size bakarak bir şeyler anlatan kişi var ise sizin konu hakkında fikrinizi belirtmenizi beklediği veya kişinin fikrinin onaylanmasına ihtiyaç duyduğunu gösterir.
Gülme eylemi her zaman iç açıcı şeyler içinde olmuyor malesef. Genelde siyasetçiler bu eylemi suç bastırmak veya alaycı tavır sergilemek için kullanıyorlar. 2018 yılında İngiltere Salisbury`de yaşanan Noviçok zehirlenmesinde Rus yetkililer suç bastırmak ve eleştirileri savuşturmak için dalga geçmeyi tercih ettiler.
Geçmiş yıllarda yapılan bir araştırmaya göre insanlar 50`li yıllarda günde ortalama 18 dakika gülerken, günümüzde bu durum 6 dakikaya kadar düşmüştür. Yetişkinler günde ortalama 60 kez, çocuklar ise 500 kez gülme eylemi gerçekleştirmiştir. Bu durumda anlaşılıyor ki yaşadığımız hayat telaşı bizlere gülmeyi unutturuyor. Her daim gülümseyen mutlu bir toplum da yaşamak dileği ile….