- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Ayın Uzak Yüzü Nedir? Ayın Karanlık Uzak Yüzü Nasıl Görüntülenir?
Bilinenin aksine ayın karanlık tarafı aslında yoktur. Tüm yüzeyi gece-gündüz döngüsü içinde Güneş ışığı tarafından aydınlanır. Ancak, Ay gezegenimize kütle çekim kuvveti ile bağlı olduğundan, biz yeryüzünden baktığımızda hep aynı yüzünü görürüz.
Ay İlk kez 1959 yılında Sovyetler Birliği tarafından Luna 3 isimli uzay aracı ile görüntülendi ve çeşitli ülkelerde uzay araçları tarafından detaylıca incelendi.
Güneş görüntüde olduğu gibi gezegenimizi ve Ay`ı eşit oranda aydınlatıyor. Ancak Dünya dışarıdan oldukça parlak gözükürken, Ay, Güneş ışığını kötü yansıttığından karanlık gözüküyor.
Ayın uzak yüzüne iniş yapmak sanıldığı kadar kolay olmadığından ve iletişime geçmek zor olduğundan geçtiğimiz Mayıs ayında Çin Ulusal Uzay İdaresi, Queqiao isimli bir uydu fırlattı.
Haziran ayında Ay-Dünya arasındaki bir Lagrange noktasına yerleştirilen Queqiao isimli araç Ay yüzeyinden yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Keşif araçlar ile Dünya arasında köprü görevi görecek olan Queqiao daki bilgiler direk Çin`in kontrol merkezine gelecek.
Ay`ın Karanlık Yüzüne Gitmenin ve Keşif Yapmanın Amacı Nedir?
Bundan önce 1 Aralık 2013`te fırlatılan Chang`e 3, 14 Aralık 2013`te Ay`ın yüzeyine başarıyla iniş yaptı. Change 3 “Ay`da en uzun süre faaliyet gösteren keşif aracı” ünvanına sahip. İki buçuk yıl boyunca Ay yüzeyinde kalan bu araç 31 Temmuz 2016`da işlevselliğini yitirdi.