- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Hayatımızın neredeyse her evresinde plastiği kullanıyoruz. Bir de bu saydam maddenin doğaya ne kadar zarar verdiğini bilmeyeniniz yoktur herhalde. Yine de biz söyleyelim, bir plastiğin doğada çözümlenmesi tamı tamına 1000 yıl sürüyor. Yanlış duymadınız, hayatımızda sürekli kullanıp attığımız bu maddenin çözümlenmesi ve yok olması bu kadar uzun zaman alıyor.
Ancak yapılan araştırmalarda eşine rastlanmayan ve plastiği kısa zamanda yok edebilecek yeni bir bakteri türü bulundu. Ideonella sakaiensis 201-F6 ismi verilen bakteri bazı değişikliklere yol açarak plastiği bileşenlerine ayırıyor ve ortaya çıkan bileşen doğaya zarar vermeden kolaylıkla yok olabiliyor.
Dünyanın belki de en tehlikeli çevre sorununa çözüm olabilecek bu bakteri türünün tek olumsuz etkisi, yavaş hareket etmeleri. Bu bakteriler ince yapılı bir plastiği 6 haftada yok edebiliyor. Bilim adamları işlemin süresini kısaltacak yeni buluşlar peşinde. Yine de bulunan bu bakteriler dünyayı daha yaşanılabilir bir yer yapabilecek ve geleceğe daha temiz bir dünya bırakmamıza en büyük katkıyı sağlayacaklar.