Yerli Uzay Zırhı Tanıtıldı

Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencisi olan Bedirhan Gergin %100 yerli uzay zırhı yapmayı başardı. Üstelik diğer zırhlardan farklı olarak radyasyona karşı daha dayanıklı ve daha hafif.
Lise öğrencisi olan Gergin, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ‘nde açılan TÜBİTAK sergisinde tanıttığı tamamıyla yerli ürün olan Alfa Sepiyolit (Lületaşı) projesi ile kendinden çokça bahsettirecek. Bilindiği gibi zırhlama ve sağlık alanlarında kullanılan malzemelerin insan vücuduna oldukça zarar vermektedir. Dünya’da kurşun ve uzayda ise aliminyum kullanılmakta ve bu zırhlar hem ağır hem de şekil verme bakımından çok sıkıntılı, ayrıca radyasyona karşı pek de dayanıklı oldukları söylenemez.

Radyasyona karşı yerli zırh üretildi
Bu konu üzerinde araştırmalar yapan lise öğrensici Gergin, zırhların hem hafif olması hem de insan sağlığına zarar vermemesi gerektiği konusun vurguladı ve ayrıca şu açıklamada bulundu:
“Bizim için ilk önce bu zırhlama maddesi hafif olmalıydı, sağlık açısından iyi olmalı, insan sağlığına zarar vermemeli. Ondan sonra milli kaynaklarımızı tamamen milli bir şekilde bir zırhlama maddesi oluşturması gerektiğini düşündük. Daha sonra araştırmalarımız sonucunda lületaşının bir türü olan alfa sepiyolitiyi kullanmaya başladık.

Bedirhan Gergin
Alfa sepiyolit bildiğimiz gibi tam aslında bizim ideal zırhlama maddemizi kullanabileceğimiz bir maddedir. Çok hafif, şekil verilebilmesi kolay, yüzde 70’i ülkemizde bulunuyor ve maalesef bu milli değerimiz giderek değerini kaybediyor. Bu maddeyle ilgili süs eşyası dışında hiç bir çalışma yapılmamış. Bu sepiyolit maddemizi imalatçıdan aldıktan sonra toz haline getirdik 15 mikrona düşürdük ve buna gama radyasyon testleri uyguladık.
Gama radyasyon testinde gördüğümüz sonuçlarda da yüzde 50’sini 1 santimetrelik bir kalınlıkla, yüzde 90’ı ise sadece 3 santimetrelik bir kalınlıkta tutmayı başardık. Peki, bu ne anlama geliyordu aslında daha demin de bahsettik mesela burada gördüğümüz gibi kurşun, alüminyum aslında çok pahalı ve çok sağlığa zararlı. Alfa sepiyolit diğerleriyle karşılaştırdığımız zaman zaten her konuda üstün olduğunu görmekteyiz”

Yazar

Meraklı, uzay hayranı, teknoloji takipçisi, haritacı, sürekli farklı arayışları olan biri :)

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok