Ülkelere Göre Priz Çeşitleri Nelerdir?

Bütün elektronik cihazlar bizlerin vazgeçilmezi haline geldi. Yurt dışına çıktığınız zaman bütün elektronik cihazlarınız soketlerinizle uyumlu olacağınızı sanıyorsanız ancak yanılıyorsunuz.

Şimdi düşünün… Yurt dışındasınız ve cihazınızın şarjı bitmek üzere ve oda ne! Cihazınızın fişinin prize uygun olmadığını görüyorsunuz. Böyle bir durumla karşılaşmamak için yurt dışına tedarikli çıkmanızı öneriyoruz. Bu yüzden bu rehber bu sorunu önceden çözmenize yardımcı olacaktır.

Aşağıda bulunan dünya haritalarında, 1. resimde hangi ülkelerde kaç volt gerilim ve frekans değerleri olduğunu göstermektedir. 2. resimdeki dünya haritasında ise elektrik fiş ve prizlerin hangi ülkelerde ne tipte kullanıldığını göstermektedir. Vereceğimiz harita sayesinde priz dönüştürücü cihazlarından yardım alarak bu sorunu çözebileceksiniz.

Priz Dönüştürücü

Dünyada Kullanılan Voltaj Gerilim-Frekans Değerleri ve Kullanılan Priz Modelleri

Dünyada Kullanılan Priz Türleri

Tip A Fiş ve Priz

Bu tür priz çeşitleri genellikle Kuzey, Orta Amerika ve Japonya`da kullanılır. Resmi adı NEMA 1-15 dir. Bu sistemde topraklama hattı yoktur. Bu sistem 15 Amper 100-127 Volt ve 60 Hz değerlerinde çalışmaktadır. Türkiye ve Avrupa`da yaygın olan değer 50 Hz`dir.

Tip B Fiş ve Priz

Bu tür A tipinin topraklama eklenmiş halidir. 3 dişlidir. Topraklama hattına giden diş, yuvarlaktır. Resmi hali NEMA 5-15 olarak isimlendirilmiştir. Genellikle ABD, Kanada, Meksika ve Japonya`da kullanılır. C,G,I,L,N türü prizler ile çalışmaz. Piyasada bunlar için dönüştürücü mevcuttur.

Tip C Fiş ve Priz

Bu priz türü Avrupa ülkeleri dahil, Asya,Güney Amerika`da da kullanılmaktadır. İki ucu bulunan bu prizlerin topraklaması yoktur. 2.5 Amper,220-240 Volt ve 50 Hz değerlerinde çalışmaktadır. İsmi CEE 7/16` dır. Yüksek gerilimli cihazlar için kullanıma uygun değildir.

Tip D Fiş ve Priz

Tip D prizler genellikle ülkemizde ve Hindistan`da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Topraklama hattı vardır. 5 Amper 220-240 Volt ve 50 Hz değerlerinde çalışmaktadır.

Tip E Fiş ve Priz

Bu tip Fransa, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Belçika, Polonya`da kullanımı yaygındır. Genellikle bilgisayar kullanımı için E tip prizler tavsiye edilmektedir. Çünkü bu priz modellerinde ek bir erkek uç bulunmaktadır. 16 Amper 220-240 volt ile çalışmaktadır. İsmi CEE 7/4`tür. Uyumlu olduğu prizler C ve F`dir.

Tip F Fiş ve Priz

İsmi CEE 7/4 olan sistem, 220-240 volt aralığında çalışır. F tipi prizin diğer modellerden farkı iki topraklama prizinin eklenmesidir.

Tip G Fiş ve Priz

G tipi priz genellikle Büyük Britanya, Kıbrıs, Singapur ve Hong Kong`da kullanılmaktadır. 220-240 aralığında 13 ampere kadar dayanıklıdır.

Tip H Fiş ve Priz

İsrail ve Batı Şeria`da kullanılmaktadır. Üç dişli bu prizler 16 Amper 220-240 Volt ve 50 hz değerlerinde çalışmaktadır. C tipi cihazlar ile uyumludur. Topraklama hattı vardır.

Tip I Fiş ve Priz

Bu tür fiş ve prizler Avustralya, Çin, Yeni Zelanda, Arjantin`de kullanılmaktadır. İki veya üç dişli olabilir. İki dişli olan türde topraklama yoktur. Tip I prizler sadece kendisi ile uyumludur. 10 Amper 20-240 Volt ve 50 hz değerlerinde çalışmaktadır.

Tip J Fiş ve Priz

İsviçre, Lihtenştayn ve Ruanda`da yaygınlık göstermektedir. 10 Amper 220-240 volt ve 50 Hz değerlerinde çalışmaktadır. J tipi cihazlar C ile uyumludur. Resmi adı SEC11 `dir.

Tip K Fiş ve Priz

Bu tip prizler, Danimarka ve Grönland`da kullanılmaktadır. 3 dişlilerde topraklama mevcuttur. 16 Amper, 220-240 Volt 50 hz değerlerinde çalışır. K tipi cihazlar C ile uyumludur.

L Tipi Cihazlar

İtalya ve Şili de sıklıkla görülür. C tipi prizler ile uyumluluk göstermektedir.

Tip M Fiş ve Priz

Genellikle Güney Afrika ülkelerinde kullanılır. Topraklama hattı vardır. M tipi cihazlar sadece kendi tipleri ile uyum sağlarlar.

Tip N Fiş ve Priz

Brezilya`da kullanılmaktadır. Üçlü bir sistemde topraklama hattı vardır. C tipi prizler ile uyumluluk gösterirler.

Tip O Fiş ve Priz

Tayland`da kullanılan bu tip prizler C tipi cihazlar ile uyumludur. 16 Amper, 220 – 240 Volt ve 50 Hertz aralığında çalışmaktadır.

Yazar

Bir insan.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok