- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Günümüzde artık yeni üretilen her bilgisayarda UEFI ibaresi var, bu yazımda sizlere UEFI’nin ne demek olduğunu açıklayacağım.
Aslında UEFI, eski sayılabilecek bir teknoloji fakat pek çok üretici tarafından 2012 yılında yaygınlaşmaya başladı. Geleneksel bir BIOS’a göre çok daha fazla yenilik sunan UEFI, artık neredeyse her sistemde mevcut.
UEFI(Unified Extensible Firmware Interface) demektir. Aslında ilk olarak intel tarafından 2002 yılında EFI adıyla denenmeye başlanmıştı, 2005 yılında ise AMD, Apple, Dell, Lenovo ve Microsoft firmaları geliştirmeye başladı. Bu organizasyonun adına ise ”Unified EFI” adı verildi. UEFI’nin ”U”su buradan gelmektedir.
UEFI, hayatımıza Windows 8 ile girdi. Uzun zamandır Windows’u tam olarak UEFI uyumlu hale getirmek isteyen Microsoft, bu konuda 8 ile adım attı. Artık bütün üreticiler cihazlarını UEFI uyumlu olarak piyasaya sürmek zorundaydı.
Uzun lafın kısası, UEFI sistemi geleneksel BIOS’u tarihe gömerek bizlere yepyeni bir yöntem sistemi sundu, 2012 yılından beri aktif kullanılmakta.