Hangi Pili Tercih Etmeli? Batarya Çeşitleri |Li-On ve Li-Po Farkları

Telefon alırken, telefonun özelliklerine baktığımızda batarya kısmında Li-On, Li-Po batarya yazısını görürüz. Li-On batarya, Lityum-iyon bataryayı, Li-Po batarya ise Lityum Polimer bataryayı temsil eder. Bataryanın Polimer ve İyon tabanlı olması arasında bir kaç temel özellik farkı vardır. Telefon alırken bataryanın çeşidine bakmanız, size kullanış açısından bir kaç tüyo verecektir.

Lityum-Polimer ile Lityum İyon Arasındaki Fark Nedir?

Lityum-İyon pil, 1990 ların başında elektronik şirketler arasında şarj edilebilen bir pil olarak popülerlik sağlamıştır. Üç parçadan oluşur ve sert elektrik üreten bölmeler grubundadır.

  • Pozitif elektrot
  • Negatif elektrot
  • Bir elektrolit veya sıvı kimyasal bileşikten oluşur.

Lityum-iyon pillerde hafıza etkisi olmadığından kullanılmadıkları zamanlarda enerji kaybı yaşamaz. Ayrıca şarjın yarıda kesilmesi veya pil yarı oranda dolu iken şarj edilmeye başlandığında sorun yaşamazsınız.

Lityum-iyon piller diğer kimyasallara oranla çok daha hafiftir, küçük ve taşınabilme özelliğine sahiptir. Lityum iyon pillerin en belirgin dezavantajı, kullanım ömürlerinin batarya üretildikten sonra azalmaya başlamasıdır. %100 şarj seviyesinde ve 25 derece sıcaklıkta bulunan bir pil, kapasitesinin her yıl %20 sini kaybeder. Bu kayıp hiç kullanılmasa bile devam eder. Saklama alanı ve derecesi değiştikçe pil ömrü kaybıda değişmektedir.

0 derecede saklanan bir pil %6, 25 derecede saklanan bir pil %20 ve 40 derecede saklanan bir pil %35 kayıpla karşılaşabilir

Lityum iyon pil %40 dolu olarak depolanırsa pil kapasitesindeki kayıp 25 derecede %4 kayba uğrar.

Eğer pil tam boşaltılırsa bu durum kapasitesini %80 oranında düşürür.

Eğer lityum iyon pil %40 dolu olarak depolanırsa pil kapasitesindeki kayıp değerleri düşer. Bu değerler %40 dolu pilde 0 °C derecede %2’ye, 25 °C derecede %4’e, 40 °C derecede ise %15’e düşer.

Genelde li-ion piller üç-beş yıllık kullanımın ardından kullanılmaz halde olurlar. Bu yüzden telefon şirketleri tarafından tercih sebebidirler.

Lityum iyon piller yanmaya ve patlamaya yatkın olduklarından güvenli markalardan seçim yapmalısınız.

Lityum Polimer (Li-Po) Özellikleri ve Lityum-İyon Arasındaki Farkları

  • Lityum-polimer piller özellik ve yapı olarak sağlam ve esnek yapıya sahiptir. Hafiftirler. Ancak Li-ion pillere göre daha maliyetlidir ve aynı enerji yoğunluğuna sahip değildirler.
  • Lityum-polimer piller daha yeni ve gelişmiş olduğundan gelişmiş tasarıma sahiptirler. Ancak Li-po piller daha pahalıdırlar.
  • Li-po piller sıcak ortamlarda Li-on bataryalara göre daha verimlidirler.
  • Li-po pillerin güç yoğunluğu fazla olduğundan, küçük bir boyut ile dahi yüksek enerji depolayabilirler
  • Li-po pillerde şarj ve deşarj süreleri Li-ion bataryalara göre daha uzun kullanılabilir.

Orijinal polimer tasarımı 1970 yılında katı polimer elektrolit olarak yapılmıştı. Katı polimer plastik benzeri bir film tabakasından oluşuyordu.

Katı polimerlerin oda sıcaklığında iletkenlikleri düşük olduğundan 60 derece ve üzeri sıcaklıklarla ısıtılması gerekiyordu. Kullanım zorluğu açısından uygulamaya aktarılamamıştı.

Günümüzde Li-polimer bataryaların oda sıcaklığında iletkenlik kazanmaları için düzeneğe jelli elektrolit eklendi. Şuanda kullanılan bir çok li-ion polimer pili, kısmen nemlendirilmiş mikro gözeneklere sahip bir ayıraçla birlikte üretilir.

Li-ion ve Li-ion polimer yani ikisi arasında da katot ve anot materyalleri kullanılır ve benzer miktarda elektrolit içerir.

Şarj işlemi sırasında gerçekleşen gaz birikmesi batarya şişmesine sebep olabilir. Bu yüzden üreticiler bu şişmeyi tolere edecek alan ayırması gereklidir.

Pil ile batarya arasındaki fark nedir  ? 

Birkaç adet pilin bir araya gelerek oluşturduğu yapıya batarya denir. Yani telefonunuzun bataryasının içerisini açtığınızda çok tane şarj edilebilir pille karşılaşırsınız.

 

Yazar

Bir insan.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok