- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Bitcoin Madenciliği, Bilgisayar Donanımlarını Etkiliyor!
Bitcoin madenciliği, daha önce hiç olmadığı kadar bilgisayar donanım sektörü üzerinde somut etkiler oluşturmaya başladı. Oluşan bu negatif etkiler, en çok da son tüketiciyi vurmaya başladı. Aktarılmaya devam eden bilgilere göre ise Bitcoin ve Ethereum gibi dijital para birimlerinin madenciliği artarak devam edecek ve bilgisayar donanım sektörü de bu durumdan etkileniyor olacak.
Bitcon nedir?
İlk etapta, konunun çok daha net anlaşılabilmesi için Bitcoin ile ilgili detaylı bilgileri aktarmakta fayda var. Buna göre Bitcoin, kripto para birimi veya dijital para birimi olarak tanımlanmaktadır. Kısaca BTC olarak anılmaktadır ve “฿” logosunu kullanmaktadır.
Kripto para birimi ise, herhangi bir hükümete veya kurumu bağlı olamayan ve herkes tarafından alınabilen, satılabilen veya kazanımı sağlanabilen dijital para birimi olarak tanımlanır. Ekonomi dünyasında olduğu gibi herhangi bir fiziki değeri olan temellere dayandırılmaz. Bundan dolayı değeri, anlık olarak değişim gösterir ve o anda piyasadaki yoğunluğuna göre değişim gösterir.
Kazanılan veya satın alınan Bitcoin’ler, dijital olarak Bitcoin cüzdanlarında saklanır. Bu işlemler için çeşitli platformları bulunur. Keza alım-satım veya değişim yani exchange işlemleri için de Bitcoin borsaları bulunmaktadır. Her ne kadar daha çok Dark Web kapsamında kullanıldığı bilinse de legal yollar için de varlığını gösteriyor.
Popüler kültürde Bitcoin madenciliği olarak anılır. En popüler kripto para birimi olmayı başaran Bitcoin, özellikle son yıllarda birçok dijital alışveriş platformda da kabul edilmeye başlanmıştır. Bunlarla beraber dünyanın bazı nadir noktalarında, özel olarak ATM’ler üzerinden de işlemler yapılabilmektedir.
Bitcoin madenciliği nedir?
Bitcoin veya diğer kripto para birimlerinin bilgisayar donanımları ile ilgili olan ilgisi, madencilik noktasında kendini belli etmeye başlıyor. Kısaca tanımlamak gerekirse dijital para birimi madenciliği, çeşitli araçlarla beraber Bitcoin veya Ethereum gibi para birimlerini elde etmek adına çözülen problemlerdir.
Belirli problemlerin çözülmesi ile birlikte oluşturulan zincirler, en nihayetinde para birimleri haline geliyor ve dijital cüzdanlara ekleniyor. Daha basit anlatmak gerekirse, şöyle bir örnekle devam edelim: Bitcoin sistemi, 1 BTC için “2+2” sorusunun cevabını istiyor. Bu cevabı bilgisayar üzerinden çözen ve tanıtlayan kullanıcılar, 1 BTC ile ödüllendiriliyor. Bitcoin problemlerini çözmeye başlayan kullanıcı sayısının artması, “2+2” gibi sorulardan çok daha karmaşık soruların meydana gelmesine vesile oluyor.
Ethereum gibi diğer dijital platformlarda da durum bu şekilde devam ediyor. Elbette ki kripto para birimi madenciliği bu kadar basit devam etmiyor, ancak en temel şekilde bu doğrultuda açıklanabilir.
Bu işlemleri gerçekleştirmek için de bilgisayar donanımları gerekiyor. Bitcoin ve Ethereum için en çok tercih edilen ve en büyük verimi sunan donanım ise, ekran kartları oluyor. İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle sayısı binlere ulaşan dijital para birimleri arasındaki en popüler kripto para birimlerinin Ethereum ve Bitcoin olması ve madenciliğin global anlamda çığ gibi büyümesi, ekran kartı satışları üzerinde de büyük bir etki oluşturmaya başladı.
Ethereum veya Bitcoin madenciliği, ekran kartı sektörünü kıtlığa sürüklüyor!
Bilgisayar donanımları söz konusu olduğunda, donanım haberleri incelendiği vakit, en büyük paydanın ekran kartları üzerinden devam ettirildiği görülmektedir.
Genel olarak bilgisayar oyuncuları için büyük bir öneme sahip olan ekran kartları, bununla beraber profesyonel tarafta da ciddi bir öneme sahip. Oyuncuların olmazsa olmazı olan ekran kartları ile ilgili son birkaç yıldır yaşanan en büyük sorun ise hem yeni hem de mevcut ekran kartlarının, piyasada zor bulunur hale gelmesi oldu. Bunun altında yatan sebep ise kripto para birimlerinin madenciliği yani “mining” işlemleri!
Birçok dijital para birimde olduğu gibi Ethereum ve Bitcoin madenciliğinde de ekran kartları, büyük bir öneme sahip. En büyük verimliliği ekran kartlarının sağladığı “mining” sürecince, çok büyük miktarlarda piyasadan ekran kartı satın alınıyor. Global olarak ortaya çıkan bu yoğun ekran kartı satışlarına, üreticiler de yetişemiyor.
İlk etapta dijital madenciler, daha çok AMD firması tarafındaki Radeon ekran kartları tercih ediyordu. Lakin içinde bulunduğumuz dönem itibariyle Nvidia’nın Geforce GTX serisi ekran kartı modelleri de tercih edilmeye başladı.
Bu durumun bilgisayar sektöründe oluşturduğu iki faktörlü bir etki bulunuyor. Bu etkilerden biri, son tüketici tarafında beliriyorken, diğer kısım ise AMD ve Nvidia gibi ekran kartı üretici firmaları etkiliyor.
Hem firmalar hem de oyuncular, dijital para birimi madenciliğinden olumsuz etkileniyor!
Öncelikle oyuncular ve diğer son tüketiciler üzerindeki etki ile başlamak gerekirse hem Nvidia hem de AMD tarafındaki ekran kartlarının, piyasada bulunamamaya başladığı gerçeği kendini gösteriyor. Bununla beraber her iki ekran kartı için de fiyat tarafında bir yükseliş kendini gösterdi. Bunun sebebi de gelen yoğun talebe yetişemeyen üreticilerin, en azından fiyatlandırma ile bir oran kurmaya çalışma çabaları olarak açıklanıyor.
Ülkemizde de çok ciddi bir ekran kartı kıtlığı yaşanması, oyuncuların ihtiyaçlarını karşılayamaması veya mevcut fiyatlardan çok daha fazlasını ödemesi gerektiği ile yüzleşiyorlar. Donanım haberleri ile sektörü takip etmeye çalışan kullanıcılar, ne yazık ki bu konuda ortaya çıkan iyi haberlerle karşılaşmakta zorluk yaşıyor. Zira oluşan talep her geçen gün daha da artıyor ve firmalar, oluşan bu dev talebi karşılamakta büyük zorluk yaşıyor.
Kullanıcılar tarafında ortaya çıkan bu pazardaki kıtlık ve ekran kartı fiyatlarının artış göstermesi, firmalar tarafında da çok daha başka bir soruna neden oluyor: Garanti süreçleri kapsamındaki büyük yoğunluk ve ek maliyetler!
Kripto para birimi madencileri, onlarca adet seviyelerinden binlerce adet ekran kartı almaya başladı. En son teknoloji haberlerinde yer alan bilgilere göre tek bir mining işi yapan firma, sırf ekran kartlarını üreticiden direk satın alabilmek ve en küçük bir gecikme yaşamamak için, Boeing 747 kargo uçağını kiralamayı tercih etmiş. Sadece bu örnekle bile durumun ne derece büyük boyutlara ulaştığını anlamak mümkün oluyor.
Bu derece büyük satışlar yapan firmalar, ilk etapta işlerinin hiç olmadığı kadar iyi gittiği yorumlarının oluşmasını sağlayabilir. Lakin durum hiç de düşünüldüğü gibi olmuyor.
Temel olarak ekran kartları, kesintisiz olarak yüzde yüz yük altında çalışması için tasarlanmazlar. Hem AMD hem de Nvidia tarafındaki ekran kartları için de bu durum geçerlidir. Ancak dijital para birimi madencileri, en yüksek verimi almak için bu ekran kartları, yüzde yüz yük altında ve 7 gün 24 saat kesintisiz olarak çalıştırıyor. Durumun böyle olması da beklenmedik sorunları ortaya çıkartıyor.
Bilindiği gibi global anlamda satılan tüm teknolojik ürünlerde, üretici firmalar tarafından garanti sağlanması gerekmektedir. Tüm bilgisayar donanımlarında olduğu gibi ekran kartlarında da bu durum geçerlidir. Madencilerin altığı ekran kartları, tam performans ile kesintisiz olarak çalışmak için tasarlanmadıkları için, bir süre sonra kartlar çalışmasını durduruyor. Madenciler ise bu kartları, garanti kapsamında üreticilere gönderiyor ve patlayan bu kartlar, üreticiler tarafından yenileri ile değiştirilmek zorunda kalınıyor. Zira garanti şartları kapsamında, bu durumu geçerli kılmayacak bir madde yer almıyor.
Bundan dolayı firmalar, her ne kadar çok büyük bir adet ile ekran kartlarının satışını gerçekleştiriyor olsalar da dolaylı olarak hiç de istemedikleri başka bir sorunla karşılaşmak zorunda kalıyorlar.
Şu an için her iki firmanın da bu konu ile ilgili ek çalışmalar yaptığı biliniyor. Bunlara ek olarak mining sistemleri için tam performans ile kesintisiz olarak çalışmak adına tasarlanmış özel ekran kartlarını da piyasaya sürüyorlar. Lakin tüm bu gayretler, ne yazık ki halen daha bilgisayar donanımı sektöründeki ekran kartı kıtlığını çözüme kavuşturmuş değil.
Sektördeki üretim problemi ne kadar daha sürecek?
Toparlamak gerekirse şu an için global olarak hem son tüketiciler hem de ekran kartı üreticileri, içinden çıkılamaz bir durum ile karşı karşıya kalmaktalar. Hem taleplere yetişmekte zorlanan firmalar hem de istedikleri ekran kartlarını alamayan veya daha fazla ödeme yapmak zorunda kalan son tüketiciler, bu sorunun ne kadar daha devam edeceğini tahmin edemiyor.
Edinilen bilgilere göre ise dünya genelinde devam eden bu sıkıntı, uzun bir süre daha sürecek. Zira bir yandan kripto para birimlerinin sayısı artmaya devam ederken, bir yandan da mevcut popüler kripto para birimlerinin madenciliğinde artış yaşanıyor. Çok fazla mining yapılması, problem çözme sürecini de zora sokuyor. Bu durumun önüne geçmek için de daha fazla ekran kartı kullanılmaya başlanıyor. Nitekim ekran kartlarına olan talep, her geçen gün daha da artıyor.
Kripto para birimlerinin geleceği ve kullanım alanları ile ilgili şu an için hükümetler veya kurumlar tarafından somut adımlar atılmış değil. Bölgesel olarak çeşitli çalışmalar yürütülse de global anlamda bir çalışma mevcut değil. Bu durum da kripto para birimlerinin geleceğini belirsiz hale getiriyor. Bundan dolayı çok büyük firmalar, henüz madencilik tarafına adım atmakta kararsızlar. Lakin dev isimlerin bile bu konuda çalışma yapmaya başlaması, bilgisayar donanımları sektörünü daha da içinden çıkılmaz bir hale getirebilir.
Öte yandan elektrik tüketimlerinde oluşan artış da kimi ülkeler için farklı bir sorunu ortaya çıkartıyor. Hem soğutma hem de ekran kartlarının enerji ihtiyacı için meşgul edilen elektrik şebekesi, bazı firmaların birçok küçük ülkeden çok daha fazla elektrik harcaması yaptığı gerçeğini gözler önüne seriyor.
Şu an için tam bir belirsizlik mevcut. İlerleyen dönemlerde de Bitcoin ve Ethereum gibi para birimlerinin dalgalanarak da olsa değer kazanmaya devam edeceği söyleniyor. Nitekim yapılan dijital kazı çalışmaları, öyle görünüyor ki hiç olmadığı kadar büyük noktalara ulaşma yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam edecek.