- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Teknolojinin hayatımızla buluştuğu yerde karşımıza bilgisayarlarçıkmaktaHayatımızda bilgisayarlar öyle bir yere hale geldi ki küçülüp cebimize bile girebilecek düzeydeler. Oysa ki taaa 1950 lerde Eniac adı verilen kocaman bilgisayarlar vardı. Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere bilgisayarlar bir oda büyüklüğü kadarmış. O zamandan bu zamana teknoloji ne duruma gelmiş değil mi ? Hatta teknoloji bu haliyle kalmayıp ilerlemeye devam ediyor. Bakalım gelecekte teknoloji bize neler gösterecek…
Peki bu söz edilen bilgisayarın içinde neler var? İçinde ki parçalar ne işe yarıyor? Klavyedeki harflere bastığımda yansımasını sağlayan parça ne ? Bu soruların hepsinin cevabı rehberimizde saklı..
Bilgisayar İç Donanım Parçaları Nelerdir ?
1)Anakart
Anakart tek başına işe yarar olmasada o olmadan bilgisayar çalışmaz. Bilgisayarın içindeki tüm parçaları üzerinde bulundurur. Ve bu parçalar arasında en önemli bağı sağlayan anakarttır. Bunun yanı sıra chipsetler Anakartın üzerinde bulunan donanımları ve ara birimleri yönetir ve veri akışını sağlar.
IBM tarafından 1982`de üretilen ilk anakart sadece işlemci ve kart slotları taşıyordu. Kullanıcılar disket sürücü ve hafıza gibi parçaları bu slotlara takmak zorundaydı. Günümüzde anakartlar bios pili,ram,işlemci vb. gibi parçaları üzerinde taşımaktalar.
Chipsetler yonga seti olarakta adlandırılır. Ve Kuzey,Güney Köprüsü olarak ikiye ayrılır.
Kuzey Köprüsü, ekran kartı, micro işlemci ve rami kontrol eder yönetir.
Güney köprüsü, USB – IDE – PCI – On-Board – BIOS – ISA`yı kontrol eder ve yönetir. Günümüzde kuzey ve güney köprüsü artık birleştirilmiştir. USB – IDE – PCI – On-Board – BIOS – ISAdan kısaca bahsedecek olursak;
USB: Dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurmasını sağlayan bağlantı biçimidir. Örneğin Usb bellekler
IDE:Hard disk bağlantısı için kullanılır.
PCI: İlk İntel tarafından geliştirilmiştir. Genelde ISA yuvalarının hemen yanındadır ve Isa dan biraz daha kısadır. ISA ve PCI bir veriyolu türüdür. ISA artık günümüz bilgisayarlarında kullanılmamaktadır.
Onboard: Performansı düşüktür anakartın üzerinde hazır olarak gelen ekran kartıdır. Ancak ağır program ve oyunlarda bu ekran kartı kasar.
BİOS:Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır.
Gerçek zamanlı saat çipi : Bu çipin kendine ait bir bataryası vardır. Saat ve tarihi ekranın sağ alt köşesinde bulunan yere getirirler. Bu pil bittiğinde sağ alt köşede görünen saat ve tarih yanlış olur. Değiştirilmesi gerekir.
2)Güç Kaynağı
Sistemin ihtiyacı olan gerekli elektiriği alır ve uygun voltlarda makineye dağıtır. Eğer güç kaynağı olmazsa bilgisayar çalışmaz.
3) İşlemci
Parçalar işlemci olmadan hareket edemezler. Nasıl bir insan beyni olmadan hareket edemez ise bilgisayarda işlemci olmadan gerekli işlevlerini yerine getiremez. Klavyede basmış olduğumuz her harf bir komut olarak nitelendirilir. Komut, İşlemciye iletilir ve iş eyleme dönüşür. Basmış olduğumuz harf ekrana yansır. Kısacası bilgisayarda yaptığımız her işi işlemciye borçluyuz. Piyasada şuan en iyiler, İntel i7 işlemci ve Amd`nin intele karşı sürdüğü Phenom II X6`ye örnek verebiliriz.
4) Ekran Kartı
Bilgisayara sorunsuz görüntü verebilmek için veriyollarını kullanır.(ISA, VLB, PCI, AGP veya PCI-Express) .PC kartları şeklinde veya anakart üzerinde chipset içerisinde yerleşik olarak bulunur. Dünyada ekran kartı üreten iki firma vardır. NVİDİA ve AMD. Bana sorarsanız en iyisi NVİDİA derim.
5) RAM
Bilgilerin geçici olarak hafızada tutulmasını sağlar. Örneğin şuan yazmakta olduğum yazı bilgisayarın RAM`inde depolanır. Ancak bu yazıyı kaydettiğim an yazdığım yazı hard diske kaydedilmiş olur.
6) Harddisk
Bilgisayarı aldığınızdan bu yana şimdiye kadar yazdığınız,yaptığınız yazışmalar,yüklemiş olduğunuz uygulamalar tüm verileri kalıcı olarak saklar ve yazma okuma ve kaydetme işlemlerini yapar. Siz verileri silseniz bile harddiskten veriler silinmez. Genelde güvenlik güçleri kanıt için suçluların bilgisayarındaki harddiski alırlar.
7) Fan
Bilgisayarın parçalarını soğutmaya yarayan birimdir. Fanlar kimi zaman parçaları soğutma da yetersiz kalır ve bilgisayar ısınır. Eğer bilgisayarınız ısınıyorsa fanlar temizletilmeli ve işlemcinin üzerindeki termal macunun yenilenmelidir.
8)Ses Kartı
Bilgisayarda analog ve dijital ses işlevlerini yerine getiren elektronik birimidir.
9)Ethernet Kartı
Bilgisayar ile ağ arasında iletişim sağlar.
Bilgisayar donanım ve parçalarını genel haliyle ve detaylı bir biçimde anlattık.
Sizin bilgisayarınız hangi özelliklere sahip?
Eğer bilgisayarınızın özelliklerini öğrenmek istiyorsanız Bilgisayarım kısmına gelip sağ tıklayarak özelliklere gelin Bilgisayarınızın içinde bulunan parçaların özellikleri ekranınızda görünecektir.
2 yorum
Kısa ve öz bilgiler verilmiş, makale benim için çok yararlı oldu saolun.
iyi bilgiler