10 Yıla Kadar Yapay İnsan Genomları Yapılabilecek

Human Genome Project - WriteTemelleri 1980’li yıllara dayanan İnsan Genom Projesi’nin son kısmı olan yapay insan genomu yapmak için bilim adamları kolları sıvadı. Hayat Kitabı olarak adlandırılan bu projenin amacı, ilk başlarda insan geninin haritasını oluşturmaktı. Daha sonraları ise, gelişen teknoloji ve artan sağlık sorunlarına çözüm amaçlı olarak projeyi daha kapsamlı bir hale getirmeye çalışan bilim insanları son olarak HGP-write (Human Genom Project – Write) projesi ile yapay bir insan genomu yapmak için hazırlıklara başladıklarını bildirdi.
Bu araştırmalar hem hastalıklara büyük oranda fayda sağlayacak hem de genetik mühendisliği alanında, hem maddi hem de eğitim olarak büyük oranda kolaylık sağlayacak. Araştırmacılar tarafından The Washington Post gazetesine gönderilen ve henüz resmi olarak gerçekleştirilmeyen basın açıklaması taslağında, proje hedefleri arasında teknolojiler, genom mühendisliği için etik bir çerçeve oluşturmak ve dönüştürülebilir tıbbi uygulamalar ortaya çıkarmak olduğu bildirilmişti.Human Genome Project - Write
Araştırmacılar, proje için önümüzdeki 10 yıl içerisinde 100 milyon dolar bağış toplamayı planladıklarını ve bu kapsamda uluslararası gruplar ve oluşumlarla iş birliği halinde olacaklarını belirtti. Ayrıca projeyle hakkındaki tartışmalara kulak vereceklerini belirten araştırmacılar bu tartışmaların projenin gelişimi açısından önemli etkenlerden olacağını söyledi.
İngiltere’de bulunan University College London üniversitesinde görevli sentetik biyolog olan John Ward konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “Bu proje insan genom projesi kadar cesur bir proje ve Science dergisinde yayımlanan makalenin yazarları da yeni hedeflerinin insan genom projesindekine benzer tartışmalara maruz kalacağını biliyorlar. Ancak şu an insan genom projesinin yeni tedaviler, kanser araştırmaları ve genetik hastalıklar konularında bize açtığı kapılar biliniyor.
Her tür yeni gelişmelerin her zaman eleştirildiği bu zamanlarda özellikle de sağlık alanındaki bu araştırmalar, bizim için olmasa da gelecek nesil için çok önemli. Nitekim geçmişte yaşanılan sıkıntılar, zorluklar ve hastalıklar bize bir ders olmalı ve o sıkıntıların tekrarlanmayacağı parlak bir gelecek için çabalamalıyız.

Yazar

Meraklı, uzay hayranı, teknoloji takipçisi, haritacı, sürekli farklı arayışları olan biri :)

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok