Trafik Işıkları Nasıl Çalışır?

Herhangi bir ulaşım aracındayken veya yaya olarak yürürken dakikalarca yeşil yanmasını beklediğiniz trafik lambasının işleyişini hiç merak ettiniz mi? Eğer cevabınız “Evet” ise, trafik ışıklarının çalışma şekli hakkında merakınızı giderecek bir makale okuyacaksınız.

Trafik Işıkları Çalışma Sistemi

Trafikte sinyalizasyon sisteminin temelleri demiryollarında tren hareketlerini kontrol eden ışıklar sayesinde atılmış ve renklerini de buradan almıştır. 1868 yılında Londra`da uygulanan trafik ışıkları, Türkiye`de ilk kez 1929 yılında İstanbul`da kullanılmıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Kontrol Merkezi

Trafik ışıkları otobandaki ışıkların yanma süresinin ve araçların ortalama hızları ile birim alan başına düşen araç sayısına (yoğunluğa) göre bölünmesine bağlıdır.

Metropol şehirlerde trafik akışında bir denge bulunmaz. Kimi zaman aşırı yoğunluk yaşanırken, kimi zaman ise yollar boş olmaktadır. Büyükşehir kavşaklarında trafik kontrol kabinlerinde ve kavşak geçişlerinde kaldırım altında bulunan sensörler, trafik yoğunluğunu yönetim merkezine aktarır ve ışık zamanlamasını düzenleyen operatöre bilgiyi verir. Veri yönetim merkezi, kaldırım sensörleri, kameralar, 112 acil ambulansları, trafik denetçileri ve polis ekiplerinin pozisyonuna göre ışık zamanlamasını ayarlar. Herhangi bir arıza halinde ise ışık tek renkte kalır ve yanıp söner. Böylece olası kazalar önlenmiş olur.

Yazar

Bir insan.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok