Telefon Batarya Ömrünü Uzatma Yöntemleri

Hergün bir üst modeli üretilen cep telefonlarının, gündelik hayata etkisi oldukça fazla. Eğer bir cep telefonunuz varsa birçok sorunun üstesinden gelebilirsiniz demektir. Çünkü artık bir cep telefonu birçok elektronik aleti içinde barındırıyor. Haliyle bu kadar özelliğe sahip olan bir telefon ise ellerden düşmüyor. Sosyal medya bağımlılığından, oyun delilerine, “selfie” tutkunlarından, iş adamlarına kadar her kitleden insanlar saatlerini bir cep telefonunda harcayabiliyor. Ta ki şarj bitene kadar…

Belki de cep telefonu kullanıcılarının en büyük sorunu bu. Bazı kullanıcılar tam dolu bir bataryayı birkaç saat içerisinde bitirebilirken, bazı kullanıcılar bu süreyi uzatabiliyor. İşte bu yazımızda telefonlarımızın en azından günü çıkarabilmesi için doğru kullanımını ve doğru şarj yöntemlrinden bahsettik.

Akıllı-Telefon-Şarj-Googleda-Ara

Telefonunun Bataryası Çabuk Bitmesin!

“Telefonumun batarya kapasitesi yeterince iyi ama buna rağmen çok çabuk bitiyor” diyorsan, yolunda gitmeyen bir şeyler var arkadaşım. Aşağıda belirttiğimiz tavsiyeleri denersen bu sorunun hallolacaktır.

Öncelikle basit işlemlerden başlayalım:

  • Telefonunuzda kullanmadığınız uygulamaları kaldırın. ( siz uygulamaya giriş yapmasanız da uygulamalar arka planda çalışır vaziyette bekler.)
  • Özellikle bildirim çubuğuna kısayol ekleyen (örneğin; arama motoru) programlardan kaçının.
  •  Wi-Fi, GPS, NFC, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth ve Oto Eşitleme( senkronizasyon) ayarlarınızı gerektiği zamanlar aktif edin.
  • Ana Ekran üzerinde canlı “Widget” kullanmayın,
  • Aynı şekilde duvar kağıtlarınız birer “GİF” olmasın, canlı duvar kağıtları fazlasıyla enerji harcar.
  • Kullanmadığınız zamanlarda 4G (LTE) seçeneğinizi (mobil şebekeler –> Ağ modu) devredışı bırakın, bu sayede internet 2G ve 3G arasındaki hızlarda veri aktarımını gerçekleşetirir. En az % 25-30 enerji tasarrufu sağlar.
  • Facebook, İnstagram, WhatsApp gibi uygulamalardan gelen bildirimleri kapatın ve sadece uygulamaya giriş yaptığınızda bildirimleri alın. Bu sayede adı geçen uygulamaların enerji tüketimini azaltmış olursunuz.
  • Google Chrome, Mozilla, ve diğer browserlardan, ram tüketiminin fazla olduğunu belirlediğiniz uygulamalrdan çıkış yaptığınız zaman Görev Yöneticisinden bu uygulamalara son verin. RAM’ı temizleyin.
  • Ana Ekran ve Kilit Ekranı için seçmiş olduğunuz duvar kağıtlarında Beyaz ve Sarı renklerin yoğun bulunmamasına özen gösterin, hatta mümkünse siyah tonlu duvar kağıtları kullanın. Açık renkli duvar kağıtları pikselleri yorar ve pili harcar.
  • Telefonunzda “Çift Tıkla Uyan” özelliği varsa deaktif edin. ( muhtemel ölçüde fayda sağlayacaktır.)
  • Müzik dinlerken (kulaklıkla) son ses dinlemeyin. Bu hem kulak sağlığınız hem de batarya sağlığınız açısından önemlidir.
  • Çok sık kullanmadığınız Bluetooth aygıtlarını telefonunuzla eşleştirmeyin.

 

Yukarıdaki maddelerin hepsini uygulayamasanız da ,mutlaka birkaçını uygulamaya çalışın. Batarya Performansı açısından önemlidir. Tabi batarya performansı sadece kullanımdan etkilenmez doğru biçimde şarj çok önemlidir. Alttaki tavsiyelerimiz de telefonunuzu  nasıl şarj etmeniz gerektiği yönünde;

 

  • En önemli kuralımız: Orijinal şarj cihazı ve orijinal batarya kullanımıdır. Akabinde, şarj edecek prizin de topraklama bağlantılarının eksiksiz olması gerekiyor. Malum, son zamanlarda telefon patlama olaylarını sık duyuyoruz.
  • En önemli ikinci kural: telefon şarj olurken, telefonu kullanmıyoruz, oyun oynayıp Face’ e girmiyoruz ( bu bir havuzu bir yandan dolduruken bir yandan boşaltmaya benzer, ancak telefonunuz ısınır, bir faydasını görmezsiniz).
  • Telefonunuzu şarj ederken mümkünse kapatın veya uçuş moduna alın. En sağlıklı yöntem budur.

Mobile-Battery-Life

Eğer bu yöntemlerin çoğunu denediniz ama bir etkisini göremediyseniz:

Telefonunuzun bataryasını çıkarın, ve düz bir zemine koyun, 180 derecelik bir açıdan bakın( yani yatay bakın). Elinizle de kontrol edebilirsiniz. Bataryanızda herhangi bir şişme ve kabarma varsa acilen “orijinaliyle” değiştirin.

 

Ve diğer yöntemimiz, bilinen “BATARYA KALİBRASYONU” :

Bu işlemi 7 adımda geçekleştirelim:

  1. Telefonunuzun şarjını tamamen bitirin( kapandığınad tekrar açıp kapatın,açıp kapatın. Şarjı iyice bitsin.)
  2. Sonra 12 saat Boyunca şarj edin ( !! Aman dikkat !! sadece orijinal şarj cihazı ve orijinal bataryayla topraklama bağlantısı olan prizlerde yapınız).
  3.  12 saatin sonunda telefonunuzu şarjdan alın ve açın.
  4. 1 saat kadar açıkken şarj edin.
  5. Daha sonra bir iki uygulama açarak pil seviyesini %99-98 e düşürün. vetelefonu kapatın.
  6. Sim kartı, batarya, ve hafıza kartını çıkartın, 10 dakika kadar bekleyin ve hepini geri takın.
  7. Telefon kapalı haldeyken 2-3 saat kadar tekrar şarj edin, Ve işlem sonunda bataryanız kalibre edilmiş bir şekilde kullanbilirsiniz.

Baktınız olmuyor, Powerbank satın alın.

Yazar

Kısa film, kurgu-montaj, teknik çizim, modelleme, animasyon gibi tasarım işleriyle ilgilenen, teknolojiyi yakından takip eden biri.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok