Paylaşımlı Paylaşımsız Ekran Kartı Nedir?

Ekran kartlarına dair en çok tartışılan sorulardan bir tanesi olan ekran kartının paylaşımlı mı? Yoksa paylaşımsız mı olması gerektiğidir. Paylaşımlı ve paylaşımsız ekran kartları ile dahili ve harici ekran kartı çoğu kez birbiriyle karıştırılır. Biz bu makale de bu karışıklığa açıklık getireceğiz.

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir? Tümleşik (Birleşik) Ekran Kartı Nedir?

Paylaşımlı bir ekran kartı, kendi unsurlarının yanı sıra ana kart üzerinde yer alan diğer unsurlardan faydalanır. Örneğin; bilgisayarınız ihtiyaç olması dahilinde bilgisayarın belleğinden(RAM) dan veya Bios üzerinden belli bir miktar alarak grafik belleği olarak kullanır. Bu da bilgisayar performansında düşüklük yaşamaya neden olur.

Paylaşımsız Ekran Kartı Nedir?

Kendisine ait RAM belleği vardır ve ek olarak bilgisayarın belleğinden bir miktar paylaşımlı olarak kullanılabilir. Performans açısından paylaşımlı ekran kartına göre daha iyidir ancak daha fazla güç tüketir. Oyun ve grafik işlerinde paylaşımsız ekran kartı önerilir.

Paylaşımsız ve Paylaşımlı Ekran Kartı Farkları

Paylaşımsız ekran kartı daha büyük nanometre boyutuna sahip olduğundan performansı daha iyidir ancak çabuk ısınır. İyi bir soğutma sistemi ile yüksek ısıları idare edebilir.

ROPs(Raster İşlem Birimi) bir kartın ROPsu ne kadar fazlaysa kart o kadar hızlıdır. Yani grafik çözme işlemi paylaşımsız kartlarda daha hızlı olur. 

Bant genişliği paylaşımsız ekran kartlarında yüksektir. Buda işlenen verinin belleğe daha hızlı aktarılmasını sağlıyor.

Pixel Fill Rate(Pixel Doldurma Hızı) paylaşımsız kartlarda çok yüksektir. Pixel Fill Rate(Pixel Doldurma Hızı), ekran kartının saniyede video belleğine yazabildiği pixel oranına denir. Bu değer megapiksel, gigapiksel olarak ifade edilir.

Ekran kartı işlemcisi ile RAM bellek arasındaki genişlik paylaşımsız kartlarda yüksektir. Ayrıca GPU ve bellek hızları yüksektir.

Paylaşımlı(Anakart ile tümleşik, onboard) ekran kartları, bilgisayarın  RAM belleğini kullandığından bilgisayarın kasmasına sebep olur.

Paylaşımsız ekran kartına göre daha az ısınır ancak performansı daha kötüdür. Bant genişliği kısıtlı olduğundan veri aktarımı yavaş olur.

Oyun ve grafik isteyen işlerde pixel fill rate düşük olduğundan paylaşımlı ekran kartının kullanılması önerilmez.

GPU ve bellek hızı paylaşımlı kartlarda düşüktür. En yeni jenerasyon paylaşımlı ekran kartlarında bile bu değer 300 Mhz civarındadır.

Soğutma mekanizması olmadığından ekran kartı fazla yorulduğunda bilgisayar donar veya yeniden başlar.

Paylaşımlı Ekran Kartı Olumlu Özellikleri

Ekran kartı az güç tüketir ve az ısınır.

Eğer çok sık oyun oynama alışkanlığınız varsa harici ekran kartlarını, basit kullanım için bilgisayar ihtiyacınız var ise paylaşımlı dahili ekran kartlarını tercih edebilirsiniz.

Benim Bilgisayarım Paylaşımlı Mı Paylaşımsız Mı Ekran Kartı Kullanıyor?

Bunu anlamak için ilk olarak Windows Ayarları => Sistem Ayarları => Monitör Ayarları=> Gelişmiş Monitör Ayarları => Ekran 1 İçin Bağdaştırıcı Özellikleri yolunu izliyoruz. 

Monitör ayarlarına geldikten sonra  Gelişmiş Monitör Ayarları kısmına geliyoruz.

Gelişmiş Görüntü Ayarlarından sonra Ekran 1 için görüntü bağdaştırıcısı özellikleri kısmına tıklıyoruz.

DAC Türü, internal ise ekran kartı dahili paylaşımlı.

DAC Türü, external ise ekran kartı haricidir paylaşımsız.

Paylaşılan Sistem Belleği, 0 dışında bir rakam yazıyorsa ise ekran kartı dahili paylaşımlıdır.

Paylaşılan Sistem Belleği, 0 yazıyorsa ise ekran kartı harici paylaşımsız dır.

Resimde gördüğünüz ekran kartı Paylaşımlı dahili ekran kartıdır.

 

 

 

Peki Siz Hangi Ekran Kartını Kullanıyorsunuz?

Yazar

Bir insan.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok