Lütfen Sanata Dokunun!

Los Angeles’te bulunan Pasifik Tasarım Merkezi (Pacific Design Center) ‘da ki sanat galerisinde sergilenenler sanatseverleri alışılmışın dışına çıkartıyor.  Diğer resim sergilerinin aksine, görme engelliler için tablolara dokunsal etki vermek amaçlı yapılan resimler tuvalin üstüne çizilmiş boyadan ziyade kontrplak tablo üzerine binlerce vida yerleştirerek yapılmış üç boyutlu bir sanat eseri.

Bu ilginç eserin sahibi olan Andrew Myers, tablonun ilginç bir hikâyesi olduğunu söylüyor. Nitekim Myers, bu fikrin ortaya çıkışının, görme engelli bir adamın sergi sırasında kendisine yönelip “eserlerine dokunabilir miyim?” sorusunu sormasıyla başladığını belirtiyor.

Bu sorudan etkilenen sanatçı, olayı Cantor Güzel Sanatlar (Cantor Fine Art) kurucusu olan Sam Cantor ile paylaşıyor. Sam Cantor da olaydan öyle bir etkileniyor ki “bu konuda ne yapılabilir?” düşüncesiyle hareket ederek Görme Engelliler İçin Büyülü Tepeler Kampı (Camp for the Blind) yöneticisi aracılığıyla bir sanatçı ve aynı zamanda zanaatkâr olan George Wurtzel ile tanışıyor. Wurtzel, görme engelli olmasına rağmen sanatı ve zanaatı çok seven bir adamdır. Sam Cantor, bu tanışma sırasında Wurtzel’in stüdyosunu gezerek çalışmalarını inceler ve sanatçının resmini çeker. Bu resmi Andrew Myersle paylaşır ve Myers bu resme bakarak bu eşsiz eserini oluşturur. Öyle ki tabloya dokunan Wurtzel hayrete düşer. Çünkü Myers, öyle ince detaylı çalışmış ki tabloda Wurtzel’in tüm yüz hatları belirgindir.

Sanat, evrenselliğiyle anılmasına rağmen sadece birkaç kesime hitap eden bir yapıt olmaktan kurtulamamıştır. Nitekim yapılan eserlerde sanatçılar 7’den 70’e tüm insanlara hitap etmesi gerekirken, bu alandaki çalışmalar ve çıkan eserler halen kendini tam anlamıyla ispatlayabilmiş değil. Bu alanda yeni bir akım başlatmış olan bu değerli sanatçılara Tekneloji.net ekibi olarak teşekkürü bir borç bilir ve bu eşsiz eseri sizlere sunmaktan onur duyarız.

Yazar

Meraklı, uzay hayranı, teknoloji takipçisi, haritacı, sürekli farklı arayışları olan biri :)

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok