Keylogger Nedir?

Keylogger, bilgisayar kullanıcısının bilgilerini çalmak için kurulan, klavyede herhangi bir tuşa dokunulduğunda kaydetmeye başlayan, kötü niyetli kişiler tarafından kullanılması ile oldukça ağır sonuçlar doğurabilecek bir casus yazılımdır.

Kötü niyetli kişiler casus yazılım olarak bilgisayarınıza doğrudan yükleyebildiği gibi, spam mesajlar, reklamlar ve program indirirken yanlışlıkla dokunulan tuzak linkler ile istenmeden inen programlar keyloggerlara örnek olarak gösterilebilir.

Keylogger programı bilgisayarınıza yerleştiği an verilerinizi kaydetmeye başlar. Kayıt edilen veriler karşı tarafın e-mail ine gider ve kredi kartı, görüşmeler gibi özel kayıtlar bilgisayarınızdan çekilir. Bankaların genellikle sanal klavye ile tıklayarak, bekleyerek giriş yapmanızı istemesinin sebebi budur. Genellikle internet kafelerde kurulan bu programa çok dikkat etmelisiniz.

Cihazlara keylogger benzeri programlarının yüklenmesi için güvenlik duvarının aşılması gerekmektedir. Bu yüzden antivirüs programlarının tarayıcısı her zaman açık olmalıdır. Bazı yeni nesil Keylogger programlarını antivirüs programları tanımamaktadır. Bu sebeple dosya indirirken kaynağın güvenilir olduğuna çok dikkat etmelisiniz.

Keylogger Hangi Bilgileri Tutar?

Keylogger benzeri programlar, anlık mesajlaşma, görüntülü sohbet görüntüleri, mikrofonunuz yoluyla odanızın ses kaydını alabilmektedir. Keylogger tarzı programlar kötü niyetli kişiler dışında, çocuğunu takip etmek amacı ile anne babalar tarafından da kullanabilmektedir. Evinizde bilgisayarın hangi amaçlar için kullanıldığını görmek için sizde evinize keylogger kurabilirsiniz.

Keylogger Nasıl Bulaşır?

Keylogger kullanıcıdan izinsiz olarak direk donanım ile birlikte gelebilir veya daha sonradan indirdiğiniz program bulaştırabilir. Keylogger`ın sabit diske dahil olması durumunda bilgisayara ancak format atarak hallolacaktır. Bilgisayarınıza orjinal parçalar taktırmanız son derece önemlidir.

Keylogger Nasıl Silinir?

Keylogger gelen mesajları yazılı görüntü halinde alabilmektedir. Keylogger yazılımlarından korunmak için;

  • Bilgisayarınızda mutlaka orjinal işletim sistemini kullanın.
  • Kullanılan yazılımı sürekli güncelleyin.
  • Kaynağını bilmediğiniz, güvenmediğiniz programları bilgisayarınıza indirmeyin. Bilindik platformlardan indirin.
  • Antivirüs yazılımlarını sürekli güncelleyin ve bilgisayarı tarayın. Ayda 1 kez antivirüs yazılımı ile “tam tarama” işlemini güvenli mod açıkken gerçekleştirin.

Yazar

Bir insan.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok