Giriş Sınıf Telefonların Evrimleşme Serüveni

Giriş sınıf telefon dediğimizde herkesin aklına düşük donanıma sahip ucuz fiyatlı telefonlar gelecektir.Tabi ki doğru, giriş sınıf telefonları aynen bu şekilde açıklayabiliriz.Ancak bu telefonların alınıp alınmaması konusunda bazı şüpheler var.Nedir bunlar ? Bozulur..Kasar..Çabuk deforme olur..Olur işte birşeyler.. düşüncelerine kapılıp bir türlü yanaşılamayan telefon grubudur.

giriş sınıf telefonların serüveni

Giriş sınıf telefon yukarıdada belirtmiş olduğum gibi donanımı düşük fiyatı uygun telefondur.Her markanın kendince giriş sınıf telefonu vardır ama hepsi aynı kapasitede değildir.Samsung’un giriş sınıf telefonu 600-700 ise Apple’ın giriş sınıf telefonu 1500 dür.Tabi bazı markaların kendine has politikalarınıda düşünürsek Apple’ın çıkıp 600tl ye telefon satması biraz saçmalığa girer.Burada değinmek istediğim konu şuana kadar yazdıklarımdan daha farklı aslında.Değinmek istediğim kısım “giriş sınıf telefonlardaki DEĞİŞİM” evet işte tam olarak bu durumun üstünde durmak istiyorum.
Göruyor musunuz? yada Çoktan gördünüzmü bilmiyorum ama büyük bir değişimin olduğu kesin.Nasıl bir değişim ? -Giriş sınıf telefonlardaki değişimi yaşadıklarıma dayanaraktan anlatacağım.

telefonlardaki değişim
– Yıl 2008 sonları ve o zamanlar bir yığın insanın elinde Çin malı telefonlar vardı.Aslında çin benim ülkemden iddaalı rakipler çıkacak sinyallerini veriyordu teknoloji şirketlerine.Tabi profesyonellik önemli bir faktör ki Çin o zamanlar bu sektöre tam adapte olamamıştı.Çeşit çeşit ne olduğu belirsiz telefonlar ülkemize giriş yapmıştı.Birde bu telefonlara televizyon eklemişler heryerde televizyon izleme sefası yapılıyordu.Çinli üreticilerin hemen ardından artık Android işletim sistemininde belirli doygunluğa ulaşmasıyla Dünyayı gelecekte nasıl etkileyeceği bilinmeden büyük şirketler ilk akıllı telefonlarını üretme çabalarına başladılar.Telefon sektörü öyle bir devrim geçirecektiki teknolojinin bu hızına yetişemeyecektik.Nokia ve Blackberry nin biteceğini o dönemde kimse kestiremezdi.Hatta Blackberry o yılların efso telefonlarını üretmişti.

blackberry'nin efsane telefonu
-Yıl 2010 ve benim akıllı bir telefonum yoktu.İlerisi bilinmeyen akıllı telefon sektörü gelişmeye başlamıştı ve bende hala Çin malı “Anycool” marka bir telefon bulunuyordu.Fiyatlarda çok pahalıydı tabi ilk zamanlar alamamıştım.Her sektörde olduğu gibi ilerleyen zamanlarda “akıllı telefon sektörünü” de büyük bir rekabetçilik durumu bekliyordu.

anycool telefon
-Yıl 2011 rekabetçilik durumu tüm şirketlerde baş göstermişti.Her telefon üreticisinin aklında “Ne Yaparsam Satarım?” düşüncesi vardı.Tabi ki çözüm düşük fiyatlı telefonlar üretmekti.Bende bu vesileyle ilk telefonumu 900 TL ücretle babam sayesinde almıştım.Telefonumun markası ve modeli şuydu: Motorola XT615.Bu telefonun özellikleri 512 Mb Ram,8 gb dahili hafıza ve 4″ ekran.Bu kadarını saysam yeterlidir galiba.O zamanlar 1gb ram ve nadiren 1.5 gb ramli telefonlarda bulunuyordu.Benim almış olduğum Motorola o zamanların “giriş sınıf telefonuydu”.Performans olarak beni bezdirdiğide oluyordu tabi ki.O telefondan ne beklersiniz ki …
900 TL ye almış olduğum akıllı telefonun fiyatı o zamana göre inanın hiç az sayılmaz.Birtek kolaylığı taksitlendirme vardı ama şimdi yok.Şimdi zurnanın birşeyler dediği kısma geliyoruz…
Sektördeki rekabet her geçen gün arttı ve bunun sonucu doğal olarak fiyatlarda büyük bir farklılaşma başladı.Teknolojide gelişmenin önü hep açıktı şirketlerde telefonlarını her zaman geliştirdiler.Hal böyle olunca telefonlardaki sınıflaşmalar herkesin işine yaradı.Cebinde çok olan iyisini aldı az olan düşük modelleri aldı.Oldukça hızlı gelişen teknolojininde herkesin işine yarayan bir kısmı olacaktı tabiki.

telefon sektöründeki rekabet
REKABETÇİLİK

Hani değişim ?
Teknoloji gelişti demiştik.Herşey belirli bir doygunluğa ulaştı ve üretim yapmak kolaylaştı.Geriye ne kaldı ? Pazarlama ve yeni teknolojiler üretmek.Akıllı telefon teknolojisi emekleme döneminden çıktığı için hali hazırda üretilen donanımlarda bulunuyordu.Ram,işlemci,grafik işlemci vs..
Pazarın hareketlenmesiyle birlikte telefon üreticileri uygun fiyatlı telefonlarında donanım olarak çıtayı bir tık daha yükseltmeye başladılar.Neden ? -Çünkü artık yeni teknolojiler gerekiyordu donanım üretmek elinin kiriydi.Özellikle giriş sınıf telefonları istedikleri gibi şekillendirip müşteriye sunuyorlardı.Bir zamanlar 1 gb rame sahip ve zamanın ortalama işlemcisine sahip telefon yüksek fiyata sahipken ve üst sınıf bir telefon gözüyle bakılırken şimdi 2gb ram ve ihtiyaçları karşılayan yapıda işlemci ve gpu’ya sahip olan telefonlara giriş sınıf diyoruz.Üstelik bu telefonların fiyatlarıda oldukça uygun oluyor.Benim ram değerlerini belirtmem sadece örnek.Bu telefonların tüm özellikleri gelişiyor;Kamerası,dahili hafızası,ekran panelleri…Kısacası 2015 yılı itibariyle giriş sınıf olarak tabir edilen telefonların tercih edilebileceğini belirteyim.Ancak bu sınıftaki telefonlarında kendi aralarında kalite farkı olduğunu unutmayın.Bunun analizide size kalmış birşey.. 🙂

Yazar

Geleceği düşünür, planlar ve hayata geçiririm.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok