Doğalgaz Tüketimi Nasıl Hesaplanır? (en kolay)

Doğalgazlı bir evde oturuyorsanız; soğuk kış günlerinde kombinizi sıklıkla çalıştıracak, ısınma ihtiyacınızı doğalgaz ile karşılayacaksınız. Sobaların beraberinde getirdiği yoğun iş yükü ve depolama ihtiyacı insan hayatını olumsuz etkiliyordu. Ülkemizin çoğu bölgesinde bulunan doğalgaz hatları hızla artmaya devam ediyor ve tüketicilere konforlu bir hayat sunuyor. Odun ve kömür ile kıyasladığımızda elbette doğalgaz daha ekonomik ve çevremiz için de daha sağlıklı. Üstelik ocağımızın, sıcak suyumuzun ve ısınma ihtiyacımızın tümünü karşılaması hayatımıza kattığı konforu ispatlamaktadır.

Elektrik ve su aboneliklerinde olduğu gibi doğalgaz bağlantısı olan dairemizinde bir aboneliği bulunmaktadır. Bu da demek oluyor ki, her ay dağıtım şirketi tarafından tükettiğiniz gaz + vergiler kadar faturalandırılacaksınız. Ben hesap kitabı severim, bu ay ne kadar doğalgaz tükettim sorusuna cevap bulmak isteyenler bu içeriği iyi takip etsinler. O kadar basit hesaplanıyor ki, bu kadar basitmiymiş? diyeceksiniz. Sadece doğalgaz fatura hesaplama değil; doğalgaz metreküp hesaplama işlemlerinede değineceğiz.

İlk olarak, doğalgaz tüketimi nasıl hesaplanır? sorusuna yanıt vermeden önce aldığımız doğalgazın metre küp (m3) fiyatı ne kadarmış onu öğrenelim.

Google’ı açarak bulunduğunuz şehrin adı ile birlikte doğalgaz m3 fiyatı yazıyoruz. (izmir doğalgaz m3 fiyatı)

Ben İzmir’i baz alarak hesaplama yapacağım için ilk sonuca giriyorum ve fiyat listesine ulaşıyorum. İlk girdiğinizde birden fazla fiyatlandırma olduğunu göreceksiniz. Bu ayrımlar Konut / Serbest Tüketici Kademe-1 ve Konut / Serbest Tüketici Kademe-2 olarak ayrılmaktadır.

Öncelikle kullandığımız doğalgazın 1 metreküp fiyatını öğreniyoruz. İzmir’de doğalgazın 1 metreküp fiyatı KDV Hariç 1.56 TL (5 aralık 2019)

1.56 * 0,18 = 0,28 TL KDV çıkıyor.

1.56 1 m3 fiyatı + 0,28 TL KDV = 1,85 TL KDV Dahil 1m3 fiyatı

İlk hesabımız KDV dahil m3 fiyatını bulmak olmalı. Akabinde son gelen faturanızı kontrol ederek son endeks bilginizi kontrol etmelisiniz.

Doğalgaz Faturası ilk Endeks ve Son Endeks Nedir?

Doğalgaz faturalarında yer alan ilk endeks; faturanızın oluşturulacağı aydan önce yapılan son tüketim miktarıdır. Son endeks ise; faturanızın oluşturulacağı gün ölçülen son tüketim miktarıdır. Yani son tüketiminiz ve bir önceki tüketiminiz arasındaki fark tükettiğiniz metreküp kullanımıdır. Hesaplamalar ile bu aralıktaki metreküp tüketimine bağlı olarak yapılır.

Sayacın sağ bölümündeki kırmızı alan 1 metreküp altındaki değerleri ifade etmektedir. Hemen solundaki 49 ise 49 metreküp tüketim yapıldığını belirtmektedir.

Örneğin; beklediğinizden daha fazla bir fatura ile karşılaştınız. Faturanız ise 5 gün önce kesilmiş olsun. Siz ise bir sonraki faturanızın ne kadar geleceğini, faturanızın doğru kesilip kesilmediğini tespit etmek istiyorsunuz.

Öncelikle, oluşan faturanızdaki son endeks değerini öğrenmeniz gereklidir. Yukarıdaki sayaç üzerinden sizin sayacınız olsun. 5 günce kesilen faturanızda son tüketiminiz yani son endeksiniz 40 m3 (mereküp) olsun. Bu değeri bir kenara not alıyoruz. Şuan baktığınızda ise yukarıdaki sayaçtada görüldüğü üzere 49 m3 tüketim yapılmış. Yani sizin baktığınızda son endeksiniz 49 m3. Bu durumda, son faturanızın oluştuğu günü ise ilk endeks olarak kabul edeceğiz.

Son Endeks (49 m3) – İlk Endeks (40 m3) = 9 m3 (5 günlük doğalgaz tüketimi)

Doğalgaz tüketilirken bulunduğunuz mevsim koşullarına ve hava durumuna göre küçükte olsa bazı değişimlere uğrar. Bu sebeple doğalgaz dağıtım şirketleri her ay “düzeltme katsayısı” yayınlarlar ve tüketimleri bu katsayılara göre hesaplarlar.

Bu durumda daha doğru bir sonuç için dağıtıcı şirketimizin web sitesinden düzeltme kat sayılarını öğrenmeliyiz. Bunu önceki faturanızda yazan düzeltme katsayısı değerine bakarakta öğrenebilirsiniz. Katsayılarda çok fazla değişim olmamaktadır ancak; daha sağlıklı bir sonuç için hesaba katılmalıdır.

Son 5 günlük tüketimimizi 9 metreküp olarak bulmuştuk. Bu tüketimi düzeltme katsayısı ile çarparak net tüketimimizi hesaplıyoruz.

9 m3 * 1,032 = 9,28 m3

Yani sizin 5 günlük tüketiminiz aslında 9 m3 değil 9,28 m3 olmuş oluyor.

İzmir’i baz alarak hesapladığımız 1 metreküp doğalgaz tüketimi ne kadardı?
1.84 m3 KDV dahildi, düz 1.85 TL KDV dahil diyelim.

1.85 TL (1 m3) * 9,28 m3 (son endeks – ilk endeks * düzeltme katsayısı (1,032 ) = 5 gün boyunca 17.16 TL KDV Dahil tutarında doğalgaz tüketimi yaptınız.

Doğalgaz tüketim hesaplama işlemi bu kadar basit. Sizde en sağlıklı hesabı yaparak faturanızda oluşacak hataların önüne geçebilir, fazla faturalarınız için itirazda bulunabilirsiniz.

Eksik ya da yanlış olan bir anlatım varsa, ya da sizin eklemek istediğiniz detaylar mevcutsa, yorum üzerinden iletmenizi isteriz.

Yazar

Geleceği düşünür, planlar ve hayata geçiririm.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok