Çin Ay`ın Karanlık Yüzüne Keşif Aracı Gönderdi

Son zamanlarda uzay araştırmaları ile sık sık gündemde olan Çin, bugün tarihi bir göreve hazırlanıyor.
Daha önce 1959 yılında ilk defa görüntülenen ayın görünmeyen uzak yüzüne bir keşif aracı indirmek için son aşamaya gelindi.
Çin Ulusal Uzay İdaresi’nin Chang’e 4 ismini verdiği görev, Türkiye saatiyle 21.30`da başladı.  Long March 3B isimli roketin üzerinde kalkışa geçen Chang`e 31 Aralık 2018`de yüzeye iniş yapacak. Eğer görev başarıyla sonuçlanırsa, Ay`ın uzak yüzüne iniş yapabilen ilk ülke olarak tarihe geçecek.
Chang’e 4 görevi, bir iniş ve bir keşif aracı olmak üzere ikiye ayrılıyor. İnişin gerçekleşmesinin ardından ayı keşfetmeye programlanan araç, Ay`da çeşitli deneyler gerçekleştirerek, Dünya`ya yüksek çözünürlükte fotoğraflar göndermesi amaçlanıyor.

Ayın Uzak Yüzü Nedir? Ayın Karanlık Uzak Yüzü Nasıl Görüntülenir?

Bilinenin aksine ayın karanlık tarafı  aslında yoktur. Tüm yüzeyi gece-gündüz döngüsü içinde Güneş ışığı tarafından aydınlanır. Ancak, Ay gezegenimize kütle çekim kuvveti ile bağlı olduğundan, biz yeryüzünden baktığımızda hep aynı yüzünü görürüz.

Ay İlk kez 1959 yılında Sovyetler Birliği tarafından Luna 3 isimli uzay aracı ile görüntülendi ve çeşitli ülkelerde uzay araçları tarafından detaylıca incelendi.

Ay-arka-yuzu

Güneş görüntüde olduğu gibi gezegenimizi  ve Ay`ı eşit oranda aydınlatıyor. Ancak Dünya dışarıdan oldukça parlak gözükürken, Ay, Güneş ışığını kötü yansıttığından karanlık gözüküyor.

Ayın uzak yüzüne iniş yapmak sanıldığı kadar kolay olmadığından ve iletişime geçmek zor olduğundan geçtiğimiz Mayıs ayında Çin Ulusal Uzay İdaresi, Queqiao isimli bir uydu fırlattı.

Haziran ayında Ay-Dünya arasındaki bir Lagrange noktasına yerleştirilen Queqiao isimli araç Ay yüzeyinden yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Keşif araçlar ile Dünya arasında köprü görevi görecek olan Queqiao daki bilgiler direk Çin`in kontrol merkezine gelecek.

Ay`ın Karanlık Yüzüne Gitmenin ve Keşif Yapmanın Amacı Nedir?

Ay`ın yüzeyinde oluşan radyoelektrik ve elektromanyetik ışımayı inceleme Ay`ın yapısı, içinde bulundurduğu mineralleri inceleme alanında çalışmalar yapılmasıdır
2030 yılında Ay`a insan göndermeyi hedef edinen Çin, Chang`e 4 görevini bu yolda atılan büyük bir adım olarak görüyor. Ayın yapısını ve yıllar içerisinde oluşan evrimini incelemek, tanımak isteyen bu ülke, Ayda patates yetiştirmeyi bile deneyecek.
Von Karman isimli kratere iniş yapmayı planlayan bu araç, Ayın güney kutbuna yakın bir bölgede yer alacak.

Bundan önce 1 Aralık 2013`te fırlatılan Chang`e 3, 14 Aralık 2013`te Ay`ın yüzeyine başarıyla iniş yaptı. Change 3 “Ay`da en uzun süre faaliyet gösteren keşif aracı” ünvanına sahip. İki buçuk yıl boyunca Ay yüzeyinde kalan bu araç 31 Temmuz 2016`da işlevselliğini yitirdi.

Yazar

Bir insan.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok