Bilgisayar Üzerindeki Fanlar Nasıl Kontrol Edilir?

    Bilgisayar üzerinde bulun fanlar, bileşenlerin işlem yapmasıyla ortaya çıkan ısıyı bileşen üzerinden atmak ile görevlidir. Isı, bilgisayar üzerinde bulunan hassas bileşenler için hiç de iyi bir şey değildir ve ısınan bileşenin performansı düşer. Bu durumda bilgisayarınızı temizlemek, bakımlarını yapmak, fan eklemek, geliştirmek veya mevcutta olan fanınızın hızını arttırmaktan başka bir çareniz yoktur. 

Girişte bahsettiğimiz işlemlerin bir kaçını yapıp belirli bir ölçüde performans alamadıysanız bilgisayarınız üzerindeki fanların hızını arttırmayı deneyebilirsiniz. Bu durum fanın ısınan parçadaki ısıyı daha hızlı atmasına neden olarak performansını arttırabilir.

BIOS Üzerinden Fan Kontrolü Nasıl Yapılır?

BIOS, temel olarak bilgisayarınızı açarken bileşenlerinizi, aygıtlarınızı tanıyıp diğer bileşenleriniz ile eşleştiren bir yazılımdır. Bu yazılımda bilgisayarınızın hayati ayarları bulunur ve yanlışlıkla yaptığınız bir işlem bilgisayarınızın normal bir biçimde çalışmamasına sebep olabilir.

Bu işlemi yapmak için öncelikle bilgisayarınızı kapatmanız ve ardından BIOS yazılımına girmeniz gerekiyor. BIOS’a nasıl gireceğinizi bilmiyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz. BIOS’a girdikten sonra “System Configuration / Sistem Yapılandırması” bölümünü bulun. Bu bölüme girdikten sonra “Thermal Monitör / Isı Monitörü” gibi bir seçenek ile karşılaşacaksınız, bu menüye de giriş sağlayıp fan hızınızı izin verilen ölçüde yükseltebilirsiniz.

Windows Üzerinden Fan Kontrolü Nasıl Yapılır?

Bu işlemi yapmak için ne yazık ki Windows’un hali hazırda bir ayarı bulunmuyor. Yapmanız gereken tek şey üçüncü taraf bir yazılım bulup bu yazılımdan yararlanmak olacaktır. Bizim önerebileceğimiz yazılımlardan biri SpeedFan’dır. SpeedFan, 2000 yılından beri kullanılan ve kullanıcılar arasında belirli bir popülerliğe ulaşarak kendini kanıtlamış bir programdır.

Programın sadece belirli ancak geniş bir anakart yelpazesini desteklediğini bildirmemizde fayda var. Çok eski bir sistem kullanıyor veya OEM bir anakarta sahipseniz program donanımınızı desteklemeyebilir. Bunun için bu bağlantıdan desteklenen anakart listesini görebilir, programı da indirebilirsiniz.

 

 

Yazar

Genel Yayın Yönetmeni - İletişim: selim@tekneloji.net

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok