Bilgisayar Neden Isınır ve Kapanır!(Çözümleriyle Birlikte)

Dizüstü bilgisayarları masaüstü bilgisayara tercih etmemizin sebeplerinden biri, bilgisayarı istediğimiz yere taşıyabilme özgürlüğümüzden kaynaklanıyor.Son yıllarda çekirdek sayısı artan işlemciler ve güçlü ekran kartlarıyla birlikte karşımıza çıkan laptoplar bizi dizüstü bilgisayar satın almaya itiyor. Daha büyük ekranlarıyla,inceliğiyle göz kamaştıran bilgisayarlar  bizi görüntü açısından cezbetse de özellik arttıkça bilgisayar ısınması gerçeğini değiştirmiyor.Soğuk kış günlerinde bizi bilgisayarımız ne kadar ısıtsa da  artık bu sorunu sorun olarak görmemiz gerektiğini belirtmek istiyorum. Konuya girmeden evvel ısınan bilgisayarların ortak sorunlarını anlatalım.

  • Eğer bilgisayar fanı deli gibi hızlı çalışıyorsa ve ses geliyorsa , bilgisayarınız ısınma belirtisi gösteriyor demektir.
  • Bilgisayarınız ısındıkça performans düşüklüğüyle karşılaşacaksınız çünkü sisteminiz işlemci hızını düşürerek bilgisayarı soğutmaya çalışacaktır.
  • Cihazınız çok ısınıp kapanıyorsa veya mavi ekran hatası veriyorsa bilgisayarınız koruma fonksiyonunu çalıştırmış demektir.

ltrr1

 

Koruma fonksiyonuna örnek olarak ; sigortanın fazla akım halinde elektriği devre dışı bırakmasını verebiliriz. Bilgisayardaki koruma sistemi de aynen bu şekilde çalışmaktadır.

os_uf_4VTB-3C63

  • Bilgisayarın ısınmasına çözüm bulmadan önce bilgisayarınızı yoran virüslerden ve programlardan arındırmanızı tavsiye ediyorum.

 Dizüstü Bilgisayar Neden Isınır ?

a) Yetersiz Soğutma: Diz üstü bilgisayarınızın ısınmasının başlıca nedenlerinden biri yetersiz soğutmadır. Yetersiz soğutmanın sebebi ise fanlardaki tozlanmadır. Kendimizden örnek verecek olursak biz nasıl ağzımızda yemek varken zor konuşuyorsak, bilgisayarımızda işini zor bir şekilde efor sarfederek yürütür. 

b) Termal Macun Bozulması: Soğutma bölmeleri ile soğutulan bileşenler arasındaki termal macunun zamanla bozulması da bilgisayarın zamanla ısınmasına yol açar.images (1)

 

 

 

c) Düz olmayan ve Yumuşak Yüzeylerde Kullanma: Bilgisayarı dizlerimiz,yastık,yorgan üstü,kanepe gibi zeminlerde kullandığımızda daha çok ısındığını farkederiz çünkü bilgisayar havayı alttan çeker. Havayı alttan çektiğinden dolayı cihaza hava girişi engellenmiş olur. Laptop kendini soğutamaz ve kaçınılmaz son gelir bilgisayar ateş gibi olur.

d) Çok sayıda program çalıştırmak: Bilgisayarda film izlerken diğer yanda ağır bir program çalışıyorsa ve güç kablosu da takılıysa bilgisayarınız ısınacaktır. Ayrıca sistem bakımı yapmak, müzik indirmek, çok sayıda ve büyük boyutta dosya kopyalamak, birçok bilgisayar arasında dosya aktarımı, bilgisayarı sunucu olarak çalıştırmak ve video oyunları oynamakta (vb.)bilgisayarınızın ısısını artırır.

    Peki Nasıl Önleriz?

a) Bilgisayar temizliğine dikkat edilmeli: Öncelikle temizliğe başlamadan evvel kullanma kılavuzunda cihazın temizliğinin nasıl yapılacağına göz gezdirin. Temizliğe başlarken bataryayı çıkarmayı ve cihazın elektrikle alakasını kesmeniz gerekir. Eğer bilgisayarınızın garantisi hala devam ediyor ise bu işe kendinizi bulaştırmayıp yetkili bir kişiye temizlettirmeniz,ısınma sorununu çözdürmeniz sizin için daha hayırlı olacaktır. İlla da kendi işimi kendim hallederim ben arkadaş derseniz elektrikli süpürgeyi deneyebilirsiniz. Fakat herhangi bir kaza durumunda cihazınız garanti dışı kalırsa hep senin yüzünden oldu demeyin 😉

b) Termal Macun yenilenmeli: Eğer bu işlerden iyi anlıyorsanız soğutucu blokların yanına macunu sürebilirsiniz. Bu işlemin yaptıktan sonra soğutma blokları sıkıca ve tam oturtmayı unutmayın. Eğer düzgün oturmazsa bilgisayar hasar görebilir. Tavsiyemiz yetkili bir kişinin yapması yönündedir.

 

 

Yazar

Bir insan.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok