Windows Hızlandırma Rehberi

Dünyada en çok kullanılan işletim sistemlerinden olan Windows; XP, Vista, Windows 7, Windows 8 ve son olarak yayınladığı Windows 10 sürümleriyle oldukça başarılı oldu. Günümüzde ise en çok tercih edilenler arasında yerini koruyor. Görünüm ve performans açısından dikkatleri çeken bu işletim sistemini daha seri çalışması için birkaç ayar yapılandırılmasını içeren bir yazı hazırladık. Kullandığınız Windows işletim sisteminde sık sık donma, kasma ve gecikme problemleri yaşıyorsanız bu yazıya bir göz atın derim.

winfows

Windows’u yavaşlatan faktörler nelerdir?

Kullandığınız Windows sürümüne bağlı olarak farklılık gösterebilen durumlar mevcuttur tabi ki, ama genel olarak bahsedebileceğimiz başlıca sorunlar şunlar;

  • Virüs kapmış işletim sistemi dosyaları,
  • Arkaplanda çalışabilen ağır uygulamalar,
  • Birkaç tane antivirüs programını aynı anda kullanımı,
  • Hatalı sürücü veya donanım,
  • Keygen, Patch, Crack gibi korsan lisanslama programlarıyla gelen virüsler,
  • Çok fazla kullanılan görsel efektler,
  • Yetersiz donanım.

Bu gibi sebeplerden dolayı bilgisayarınız ağır çalışabilir, sık sık çökmeler yaşayabilirsiniz. Bu sorunların önüne geçmek için yapmanız gereken tavsiyeleri sizin için sıraladık;

1. En seri çalışan, bilgisayarınızın çalışmasında yavaşlatıcı etken olmayan etkili ve lisanslı “bir “Antivirüs Programı kullanın.

2. Görünüme çok önem vermiyorsanız, bazı animasyon ve efektleri dere dışı bırakın.
( Bilgisayarım sağ tık/özellikler/Gelişmiş Sistem ayarları/Gelişmiş/Performans sekmesi altındaki “ayarlar”/ En iyi performans için ayarla.)

3.Kullanmadığınız programları Denetim Masasından kaldırın, daha sonra kayıt defterinden kayıtlı olan anahtarlarını bulup silin (Başlat+R/regedit/HKEY_CURRENT_USER/Software/-silinmesi gereken program-).

4. Başlangıçta açılan programların gereksiz olanlarını devre dışı bırakın. ( Başlat+R/msconfig/Başlatma)

5. Kullanacağınız programları bilgisayarınıza kurmadan önce, programın minimum sistem gereksinimlerini kontrol edin. Donanımınız yetersiz kalıyorsa programı kurmayın ya da donanımınızı yükseltin.

6.İşletim sisteminizin kurulu olduğu diske “Temizleme” ve “birleştirme” işlemi uygulayın.

7.Windows’daki gereksiz önbellek içeren klasörlerin içini boşaltın. ( Başlat+R/%temp%     –   C:/Windows/ Prefetch)

8. Donanımlarınızın sürücülerini güncelleştirin. Eski yazılım kullanmayın.

9. Windows arkaplan resimlerini seçerken düz renkleri tercih edin, arayüzdeki hızlanmaları göreceksiniz.

10. Bu işlemleri belli aralıklara yapın. Advanced Sistem Care gibi bakım progamlarını ay sonu yükleyip işleminizi gördükten sora tekrar kaldırabilirsiniz.

 

Bu adımları sırasız olarak uygulayabilirsiniz.

 

Yazar

Kısa film, kurgu-montaj, teknik çizim, modelleme, animasyon gibi tasarım işleriyle ilgilenen, teknolojiyi yakından takip eden biri.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok