Pet Şişenin Altındaki Rakamlar Ne İşe Yarıyor

Daha önce hiç pet şişelerinin altındaki sayıların ne anlama geldiğini merak ettiniz mi ? Ben bugün dikkat ettim ve ne anlama geldiklerine baktım. Gerçekten o küçücük yazıda bizim sağlığımız için önemli olan bir çok bilgiler saklıymış.

Meğer plastik şişeler sağlık açısından zararlı olan şişeler yani kullanılmaması gereken şişeler ve sağlık açısından kullanılmasında bir zarar olmayan şişeler olarak ikiye ayrılıyormuş.

Şişelerin altında genelde  PET, PETE, HDPE, V, LDPE, PP, PS, OTHER yazıyor. İsterseniz sırasıyla açıklayalım.

1 numara => PET veya PETE (Polyethylene Terephtalate)

2016-07-19_00-56-09

Bu plastik en yaygın kullanılan plastik çeşitlerinden bir tanesi. Bu plastikler tek kullanımlık için uygundur. Mikrodalga fırında ısıtılması dondurulması ve bulaşık makinesinde yıkanması çok sakıncalıdır.  Bu yaz günlerinde en çok yaptığımız şey pet şişenin içine su doldurup buzluğa atmak ancak dondurmak zararlıymış önemli olan sağlık tabiki 🙁  Kullanıldığı takdirde çeşitli kimyasallar ve metaller vücudumuza giriyormuş. Bu plastiklerin geri dönüşüme atılması gerekiyor.

2 numara => HDPE (High Density Poly Ethylene)

2016-07-19_00-56-24

Gıdalarla kullanımı uygundur. Bu plastik çeşidi BPA içermez.

“BPA plastiği sertleştiren ve darbelere, kırılmalara karşı sağlamlaştıran bir maddedir. BPA`nın insan vücudunda ki  etkilerinden kısaca bahsedersek hormon bozucu olma, anneden çocuğa daha anne karnındayken aktarılma, kısırlıktan obeziteden, meme kanserine gibi bir çok zararları vardır.
HDPE plastik türü bulaşık makinesinde yıkanabilir ve mikrodalga fırında da kullanılabilir.”

3 numara –> PVC (Poly Vinyl Chloride)

2016-07-19_00-56-36

PVC ya da V ismiyle bulunan bu plastik çeşidi üretimi,kullanımı, ve yok edilmesi sırasında çevreye dioksin yayıldığına dair çeşitli bilgiler vardır. Dioksin insan ve hayvanların yağ dokusuna yerleşerek birikmektedir. Kanserojen madde olarak bilinen dioksin hormonal sistemi etkileyerek üriner ve immün sistemi etkileyebilir.

Plastiğin bu gibi zararlı etkilerinden korunmak için bu plastik kapların kullanımından kaçınılmalıdır.

4 numara –> LDPE (Low Density Polyethylene)

2016-07-19_00-56-47

Bu malzeme bulaşık makinesinde ve mikrodalgada yıkanabilir ancak. Su şişesi kullanımında yasak. Ayrıca gıda kaplama konusunda tedbirli olunmasında fayda var.

5 numara –> PP (Polypropolene)

2016-07-19_00-57-00

İçerisindeki gıdalara sızdırdığı bilinen herhangi bir zararlı madde yoktur. Sert ve hafiftir.Bu malzeme en güvenli kabul edilen plastik türüdür. Bulaşık makinesi ve mikrodalgada rahatlıkla kullanılabilir.

6 numara –> PS (Polystyrene)

2016-07-19_00-32-28

PS, çok amaçlı olarak her yerde kullanılan bir plastik türüdür. Hazır tavukların kaplarında, sıcak içecek kaplarında, yemek servislerinde kullanılan kaplarda, hatta aletleri darbelerden korumak için kullanılan köpükler de bulunur. Ve bu malzeme, Bir zamanlar Churcill`in (Winston`un karısının) saçlarını yıkadığı Benzen,isminde bir maddeden üretilir ve  bir zamanlar o amaçla kullanılan benzen, şimdi insanı kanser yapıyor.

7 numara –> Diğer

2016-07-19_00-45-21

Şişelerde,biberonlarda her yerde karşımıza çıkan bu plastik türü uzak durulması gereken bir türdür.Karışık polikarbon materyallerden üretildiğinden geri dönüşüme de uygun değildir. Bunun da ötesinde, kullanımında BPA (Bisphenol A) kullanıldığı için yemeğe ya da içeceğe kimyasallar karışabiliyor. BPA`nın insan vücuduna etkilerinden biraz önce bahsetmiştik 😉

Ve şimdi farkettim evde kullandığımız damacanın altında herhangi bir ibare yok yani 7 numara sınıfına giriyor. Ayrıca bu damacanalar çoğunlukla güneş ışığı altında kalıyor bizde bu suları temiz diye afiyetle içiyoruz. Ama afiyetli olmadığı kesin bir şey gibi duruyor 🙁

“Peki sizin kullandığınız şişe,tabak,bardak gibi gereçlerde bu amblemleri görüp te şaşırdığınız oldu mu ?”

 

Yazar

Bir insan.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok