Kalker Ocağında Göktaşı Bulundu

İsviçre’de bulunan Kalker ocağında daha önce eşi benzeri bulunmamış bir gök taşı bulundu. Oest 65 ismi verilen göktaşı, dünyaya 470 milyon yıl önce çarpan bir cismin savrulan ufak bir parçası olduğu tahmin ediliyor. Bilim insanları bulunan parçanın çok eski zamanlarda çarpığan iki galaktik yolcunun çarpıştığını ve o çarpışma sonucunda bazı parçaların dünyaya çarptığını söylüyorlar. Nitekim daha önceden bulunmuş gök parçasından birinin kondrit isimli meteorit formunda olduğunu fakat bu parçanın farklı bir yapıda olduğunu belirten bilim insanları bu parçaların Mars ve Jüpiter arasında bulunan asteroit kuşağından geldiğini belirtiyor.

Lund Üniversitesinde yardımcı yazarlık yapan Birger Schmitz yaptığı açıklamada bulunan bu parçanın günümüzde hangi cins elemente denk geldiğini bilmediklerini belirtti. Bugüne kadar yaklaşık 100 civarında kondrit parçası keşfedildiğini ve bulunan bu parçanın bulunanların aksine yüksek oranda İridyum içerdiğini belirten Schmitz, “Bu element Dünya’da çok nadirdir. Ayrıca bu meteroit yüksek konsantrasyonlarda Neon elementi de içeriyor” dedi.

Ayrıca bu parçanın tamamının uzay çarpışması sırasında yok oldu ve bu nedenle de nesli tükenen ilk meteroit olarak da tastiklendi. Parçada, kozmik radyasyonun izlerinin izlenmesi ile bu gök taşının dünyaya çarpmadan önce ne kadar yol katettiğini belirleyen araştırmacılar bu bulguların meteroitlerin güneş sisteminin öncesi ve sonrası ile ilgili tam olarak bilgi toplanamadığını belirtti.

Yazar

Meraklı, uzay hayranı, teknoloji takipçisi, haritacı, sürekli farklı arayışları olan biri :)

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok