İnternet Sitesi Nasıl Açılır ? (Videolu Anlatımlı Dersler Dahil)

                                                           


İnternet Sitesi Nasıl Açılır ?

İnternet sitesi açmak
internetle tanışan her insanın kurduğu hayallerden bir tanesidir.İnternet sektörü ile alakası olmayan bireylerde dahil olmak websitesi açmaküzere internet sitesi kurmanın hayalleri
süslediğini biliyoruz.Peki neden gerçek olmasın ? Belkide çok kolaydır neden bu kadar büyütüyorsunuz ki 🙂

Bu yazımda diğer bir deyişle websitesi açma aşamalarını sizlere detaylı bir şekilde anlatacağım.Gerçekten bu yolda hayalleriniz varsa herhangi bir yazılım bilginiz olmadan sadece 2-3 teknik terim ve biraz tecrübe sahibi olarak kolaylıkla websitesi açabileceksiniz.Daha fazla uzatmadan sizi şöyle aşağıya doğru alalım ve website açmak için temellerimizi atmaya başlayalım.

 


yazılım öğrenmekYazılım Bilgisi Olmadan Websitesi Açma

En çok düşündüren konuda aslında tam olarak bu.”Ben yazılım bilmiyorum, tasarım bilmiyorum ama websitesi açmak istiyorum” diyorsan artık daha fazla düşünmene gerekyok.Çünkü hazır sistemler sayesinde rahat bir şekilde internet siteni açabileceksin.

 

 

 

bedava site açmaBedava Site Açma Siteleri

Eğer hayalleriniz kaliteliyse websitenizinde kaliteli olması gerektiğini düşünüyorum ve hazır site kurma sitelerini önermiyorum.Tabi burada bahsetmiş olduğum “bedava site açma siteleri” adlı devrik başlığımız tüm siteleri kapsamıyor.Örnek vermek gerekirse “tr.gg” sitesi size bedava site açma imkanı sunmakta.Hatta websitesi açan kişilerin çoğu “tr.gg” siteler ile başlangıç yapmakta olup işin temelini ilerleyen evrelerde öğrenmektedirler.(Bende tr.gg’nin yollarından geçmiş biriyim)

Kaliteli olsun veya olmasın hiçbir türlü fikirlerinizde tr.gg ve wix gibi sistemleri tercih etmeyin.Bu siteler size basit bir site açıyor gibi gözükselerde asıl amaç kendi reklamlarını yapmaktır.

 

 

Öğrenmeniz Gereken Kavramlar

Bu yazımı bilgisi az olanlar ve bu işe yeni başlayacak olanlar yazdığım için en temel konulara değiniyorum.Websitenizi açmadan önce kesinlikle ve mutlaka öğrenmeniz gereken bazı teknik kavramlar var.

domain ve hosting nedir1-) Hosting (dosyalarımızın internete çıkmasını sağlayan ana beyin)
2-) Alanadı / Domain (site isimlerinin genel adıdır.İP adreslerine kimlik vazifesi görür)

3-) FTP (dosyalarımızı atacağımız aracı)

4-) Script (kullanacağınız yazılım dosyalarının bütünü)

 

Yukarıda öncelikle hosting ve domain kavramlarını detaylıca öğrenmelisiniz.Şimdi ben bu kadar yazı yazmışken çık bu kavramları başka sitelerde araştır demeyeceğim ve buraya anlayacağınız şekilde özet yazacağım.(Videoda bu kavramların detaylı açıklamasında bulundum)

 

Hosting Nedir ?

-Website dosyalarının barındırıldığı alanlardır.Hosting anlamı Türkçemizde host etmek olarak kullanılır yani hosted = barındırma.Hosting 2 temel ihtiyacımızdan bir tanesidir.Bu olmazsa websitemizi internet ortamına açamayız.

Domain Nedir

Domain, ip adreslerinin kimliğidir.Örnek vermek gerekirse hosting hizmetimizin ip adresi 100.132.198.21 olsun.Adres çubuğuna bu şekildemi girmek daha kolay ve akılda kalıcı yoksa tekneloji.net olarak girmek mi ? İşte tam olarak domain bu demek oluyor J

FTP Nedir ?

FTP, hosting ve domain aldıktan sonra işimize yarayacak bir sistemdir.FTP yazılım dosyalarımızı atmak için hosting sunucusu üzerinde kurulmuş bir aracıdır.

Script Nedir ?

Script, websitemizi oluşturan dosyaların tümüne verilen addır.Birçok alanda “script” kelimesi kullanılmaktadır ancak websiteleri baz alınan kullanım alanında websitemizin oluşması için kullanılacak olan dosyalar bütünüdür.

 

Kafanız Karışmasın Kolay Kısım Şimdi Başlıyor…

Yukarıdaki terimleri gördükten sonra sakın ola pes etmeyin.Anlamamış olabilirsiniz ancak daha anlatmadım ki ? Yani gözünüz korkmasın biraz sabırlı olun.

Hazır Sistemler

Hazır sistemler dediğim olay hiçbir yazılım ve tasarım bilgisi olmadan internet sitesi açmanıza olanak tanıyan bol bol dua ettiren sistemlerdir.En çok kullanılanlardan birtanesi
Google’ın Blogspot hizmetidir.Bu örneği verdim ama kullanmanızı tavsiye etmiyorum.Yeni başlayanlar için genellikle domain yönlendirme işlemleri wordpress site kurmakyapmak oldukça zordur.Ayrıca blogspot.com uzantılı bir siteye sahip olmak çok güzel bir görüntü oluşturmayacaktır.Bir diğer örneğimiz ise “WordPress”.Dünyada en çok kullanılan yazılım WordPress’tir.Bu yazılımı ister sitesine girip blogspot mantığıyla wordpress.com uzantılı şekilde oluşturabilir istersenizde kendiniz yazılımını indirerek kendi domaininiz üzerinde kurulum gerçekleştirebilirsiniz.

Yukarıdaki anlatımdanda bir şey anlamamış olabilirsiniz.Farkındaysanız size tüm teknik terimleri açıklıyorum aklınızda bir şeyler şekilleniyor olmalı.Bu aşamadan sonra uygulamalı anlatımlara geçeceğiz.(Ayrıca birtek wordpress olarak düşünmeyin bir çok hazır sistem mevcuttur.)

 

webtasarımcı olmakYazılım ve Tasarım Öğrenmek (2.Alternatif / İleri Seviye)
İnternet sitesi nasıl açılır ? sorusunun en temel cevabı yazılım öğrenmekten geçiyor.Bu kısıma pek girmeyi düşünmüyordum ancak internet sitesini kendi yapma merakınız varsa bundan sonraki cümlelerimide sabırla okumalısınız.

İnternet sitesini en baştan kendiniz inşa etmeye başlayabilirsiniz aslında bu o kadar zor sayılmaz.Belkide ilerleyen dönemlerde webtasarımcı olduğunuzda bunu meslek haline bile getirebilirsiniz.Web taraflı çalışmalar yapmak için öncelikle en temel betik dili olan html’i öğrenmeniz gerekmektedir.Html ile sitenizin iskeletini oluşturup belirli noktaya kadar taşıyabilirsiniz.Görsel düzenlemeler içinse CSS dilini öğrenmeniz gerekecektir.Bu ikili ile oldukça güzel websiteleri ortaya çıkarabilirsiniz.Ancak teknolojinin ilerlemesiyle yazılım alanındada oldukça hızlı gelişmeler yaşanıyo.Bu sebeple HTML 5 ve CSS 3 öğrenmelisiniz.Diğer detaylar hakkında videomuzu izleyebilirsiniz J

 

İNTERNET SİTESİ NASIL AÇILIR ? SERİSİ

1-) İnternet Sitesi Nasıl Açılır / Hosting ve Domain Nedir / #Bölüm-1 

 

 

 

 

Yazar

Geleceği düşünür, planlar ve hayata geçiririm.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok