Geliştirilen Cerrah Robot Yumuşak Doku Ameliyatı Yaptı

Aklınıza gelirmiydi robotların ameliyat yapabileceği ? Aslında bu zamana kadar olan tüm teknolojik gelişmeleri önceden ütopik (günümüzde gerçekleşme imkanı olmayan hayaller) olarak değerlendirirdik.Belki hayal kuranlar vardı.Evleri temizleyen robotlar, dokunmatik telefonlar, 3 boyutlu televizyonlar ve daha nicesi belkide hayallerimizi süslüyordu.Son yaşanan gelişmelere baktığımızda hayallerimizden daha öte “düşünsek aklımıza gelmezdi” diyeceğimiz gelişmeleri görüyoruz.

Ameliyat yapan robotlar .. ?

Kulağa nasıl geliyor ? Düşünsenize bir ameliyat olacaksınız başınızda robotlar,mekanik aksamlar çok ürpertici gözüküyor.Mesela şunu söyleme imkanımız yok. Abi çok acıyacak mı ? Abla canım yanacak mı ? Doktor birşey hissedecek miyim ? Şahsen ürperdiğim nokta burası.O soruları doktora sormam gerekiyor!  😀

Yumuşak Doku Ameliyatı Yapan Robot Geliştirildi – (Hemde İnsandan Daha İyi GörüyorMUŞ)

Robot Cerrah ünvanıyla ameliyat başına geçen robot doktor insan yardımı olmadan ilk yumuşak doku ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi.Gerçek Cerrahların geliştirmiş olduğu bu robotun 2-3 sene içerisinde apandisit ve tıkalı öd kesesi ameliyatlarını bile yapabileceği söyleniyor.Ayrıca robot cerrahlar ile gerçek bir cerrahtan daha verimli bir ameliyat süreci olacağı bilgisi veriliyor.Aslında bu teknolojinin amacı robotların tek başına ameliyat yapması değil cerrahlarla beraber daha kesin ve hızlı bir şekilde operasyonu tamamlamak.

Bağırsak ve İç organların kaygan yapıda olması sebebiyle insan eliyle yapılan operasyonlarda kavrama noktası zorlaşabiliyor.Sonuç olarak insanın zorlandığı iç organ ameliyatlarında robot nasıl yapabilsinki ? soruları akıllara geliyor.Robotu geliştiren ekip bu duruma şöyle bir çözüm bulmuşlar.3D Kamera ve IR Dalga Boyu kabiliyeti sağlanarak hareket kabiliyeti ve görme kalitesi arttırılmış.Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) adını verdikleri bu robot temel cerrahi faaliyetlerin üstesinden gelebilecek donanıma sahip ancak şuanki haliyle biraz yavaş kalıyor.İnsan eliyle yapılan bağırsak dikme operasyonlarında sızıntı riski daha fazlayken STAR ile yapılan operasyonda dikişler sıkı olduğu için daha çok verim alınmış.Olası bir bağırsak ameliyatından sonra sızın olması durumunda 5-10 kat risk durumu oluşabilmekte.Bunu göz önüne aldığımızda bu robotlar geleceğin dehaları diyebiliriz.

İşe Yarar Ama Şuan İçin Yetersiz

Geliştirilme aşaması devam eden STAR bir cerrahın 8 dakikada yapabildiği işlemi 50 dakikada yapıyor.Durum böyle olunca önünde uzun bir süreç var gibi duruyor.Önümüzdeki senelerde daha iyi bir robot cerrah ile karşımıza çıkmaları durumunda ise bu elektronik cihazların tek başına ameliyatı girmesi değil,cerrahların işleri kolaylaştırması ve ince operasyonlarda yardımcı olması hedefleniyor.

Yazar

Geleceği düşünür, planlar ve hayata geçiririm.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok